User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 12-06-2013, 05:08 PM #1
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
Power Steering Pump or Steering Rack? *VIDEO*

I've been experience what I think is morning sickness for the past couple of weeks. Today it happened to snow about 6" and my 4Runner is now a little harder to turn and it's making a whining noise constantly.

I've read the whine is the rack and I should replace it but I've also seen instaces where people say it's the pump. What do you guys think?

99 4Runner Limited 4WD Power Steering Noise - YouTube
__________________
1997 SC400
748whp 25psi

1999 4Runner Limited 4WD
Black/Tan, E-Locker
LexusFTW is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-06-2013, 05:12 PM #2
nevada's Avatar
nevada nevada is offline
Senior Member
 
Join Date: Jun 2012
Location: washington
Posts: 4,990
nevada has a spectacular aura about nevada has a spectacular aura about nevada has a spectacular aura about
nevada nevada is offline
Senior Member
nevada's Avatar
 
Join Date: Jun 2012
Location: washington
Posts: 4,990
nevada has a spectacular aura about nevada has a spectacular aura about nevada has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by LexusFTW View Post
I've been experience what I think is morning sickness for the past couple of weeks. Today it happened to snow about 6" and my 4Runner is now a little harder to turn and it's making a whining noise constantly.

I've read the whine is the rack and I should replace it but I've also seen instaces where people say it's the pump. What do you guys think?

99 4Runner Limited 4WD Power Steering Noise - YouTube
first, did you check the fluid?

if its indeed full and making this noise, it may just need flushed.
suction out as much of the old fluid that you can and replace it with new.
drive it for a few miles, and do it again. it may take several times to get it all flushed out.

if that doesn't help, I would say the pump is bad.

but, honestly I haven't seen a bad Toyota PS pump yet. likely it just needs fresh fluid.
__________________
1985 pickup: EFI 331/4r70W-Dana 300-42 TSL SXII's/raceline beadlocks-30spl longs-5.29's-spools-sky Hi steer-OBA/4g tank-10.5k RR winch-dual blue tops-200 amp alt-flatbed.
1985 4runner sr5: 22RE/5spd-6" pro-comp suspension-37 BFG at's-5.29 gears-Badlands Basher bumper-8.5k RR winch.
2006 4runner v8 limited: stock. Build Thread YouTube Channel
nevada is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-06-2013, 05:14 PM #3
Brian757's Avatar
Brian757 Brian757 is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: VB, VA
Posts: 1,662
Brian757 is on a distinguished road
Brian757 Brian757 is offline
Senior Member
Brian757's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: VB, VA
Posts: 1,662
Brian757 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by LexusFTW View Post
I've been experience what I think is morning sickness for the past couple of weeks.
boy or girl?

Oh, and that sounds like a bad power steering pump. Your steering rack won't show symptoms until you touch that steering wheel. And it won't be at the location you aim the camera at.

To elaborate, I wouldn't just replace the power steering pump. That will be your last option.
I would:
Check PS fluid (Which should be ATF fluid-If automatic)(Shouldn't be PS fluid)
Check the quality of your PS belt
__________________
2002 "Stormtrooper" 4Runner
Tacoma Bilstein 5100s | Eibach/Toytec Springs (Front) | FJ Springs (Rear) | Tundra 13WL Brake Swap | Much More...

Last edited by Brian757; 12-06-2013 at 05:16 PM.
Brian757 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-06-2013, 05:45 PM #4
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
Thanks for the suggestions guys. The fluid is at a normal level and the belt looks fine. I'll flush the fluid and report back.
__________________
1997 SC400
748whp 25psi

1999 4Runner Limited 4WD
Black/Tan, E-Locker
LexusFTW is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-06-2013, 05:54 PM #5
Brian757's Avatar
Brian757 Brian757 is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: VB, VA
Posts: 1,662
Brian757 is on a distinguished road
Brian757 Brian757 is offline
Senior Member
Brian757's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: VB, VA
Posts: 1,662
Brian757 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by LexusFTW View Post
Thanks for the suggestions guys. The fluid is at a normal level and the belt looks fine. I'll flush the fluid and report back.
Does the sound come from the location you posted in the video? The power steering reservoir.
Don't flush your fluid until we eliminate some other factors, por favor.

Can you run your truck for a little, and then quickly check the PS reservoir for air bubbles or foaming?
With hard turning, it sounds like your either low on fluid, or your pump is crapping out.

Here is a video of someone replacing/repairing the filter inside of the PS pump. The clogged filter is the reason behind the whining:
__________________
2002 "Stormtrooper" 4Runner
Tacoma Bilstein 5100s | Eibach/Toytec Springs (Front) | FJ Springs (Rear) | Tundra 13WL Brake Swap | Much More...

Last edited by Brian757; 12-06-2013 at 06:06 PM.
Brian757 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-06-2013, 06:01 PM #6
amalik amalik is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Denver
Posts: 2,350
amalik is on a distinguished road
amalik amalik is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Denver
Posts: 2,350
amalik is on a distinguished road
sorry for the ignorance here but wouldn't a bad steering rack have a lot more SIGNS of being bad than just a little 'hard' to turn? Maybe like NOT being able to turn at all?

like other said -- seems to me like ps belt, ps fluid, ps pump.
amalik is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-06-2013, 06:29 PM #7
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Brian757 View Post
Does the sound come from the location you posted in the video? The power steering reservoir.
Don't flush your fluid until we eliminate some other factors, por favor.

Can you run your truck for a little, and then quickly check the PS reservoir for air bubbles or foaming?
With hard turning, it sounds like your either low on fluid, or your pump is crapping out.
I started the truck and checked the fluid, it's foamy/bubbly. I also sprayed some soapy water on the belt, no change in noise. See attached pic
Attached Images
Power Steering Pump or Steering Rack? *VIDEO*-20131206_162304-jpg 
__________________
1997 SC400
748whp 25psi

1999 4Runner Limited 4WD
Black/Tan, E-Locker
LexusFTW is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-07-2013, 12:23 PM #8
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
Cleaned the pump, fixed.
__________________
1997 SC400
748whp 25psi

1999 4Runner Limited 4WD
Black/Tan, E-Locker

Last edited by LexusFTW; 12-07-2013 at 09:02 PM.
LexusFTW is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-08-2013, 07:22 PM #9
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by LexusFTW View Post
Cleaned the pump, fixed.
Looks like I spoke too soon. I cleaned the filter in the reservoir and the power steering worked perfectly. No noise and drove great for about an hour last night. I started the truck up this evening and the same symptoms are back and there's no power steering. What could this mean? Is it likely the filter is clogged again?
__________________
1997 SC400
748whp 25psi

1999 4Runner Limited 4WD
Black/Tan, E-Locker
LexusFTW is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-08-2013, 07:55 PM #10
jmildoc's Avatar
jmildoc jmildoc is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: South of Indianapolis,IN
Posts: 1,176
jmildoc is on a distinguished road
jmildoc jmildoc is offline
Senior Member
jmildoc's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: South of Indianapolis,IN
Posts: 1,176
jmildoc is on a distinguished road
Thats strange, but I am going to try the cleaning option because mine has been whining for about a month now.
__________________
E-Locker, Bilstein 5100,LX 450 Coils, Tundra Wheels Graphite, 33'' Duratracs, 1.5" wheel Spacers, Energy Suspension Sway Bar Links and bushings,Roll Bar, LED's, Sport Hood! XRC 9.5k Comp Winch Custom Mounted, 3rd Row Rumble Seat, B&M Tranny Cooler, Tundra Brakes, 4XInnovations Sliders, Uniden 520XL Pro CB, 4' Firestik.
My Build Thread!!
http://www.toyota-4runner.org/3rd-ge...8-limited.html
jmildoc is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-08-2013, 11:44 PM #11
threadlessclimber threadlessclimber is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: New Hampshire
Posts: 189
threadlessclimber is on a distinguished road
threadlessclimber threadlessclimber is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: New Hampshire
Posts: 189
threadlessclimber is on a distinguished road
Spilt ATF on the belt could cause the belt to slip.
threadlessclimber is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-09-2013, 09:28 AM #12
Brian757's Avatar
Brian757 Brian757 is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: VB, VA
Posts: 1,662
Brian757 is on a distinguished road
Brian757 Brian757 is offline
Senior Member
Brian757's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: VB, VA
Posts: 1,662
Brian757 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by LexusFTW View Post
Looks like I spoke too soon. I cleaned the filter in the reservoir and the power steering worked perfectly. No noise and drove great for about an hour last night. I started the truck up this evening and the same symptoms are back and there's no power steering. What could this mean? Is it likely the filter is clogged again?
Or your continuously getting air in your system, which would signify a leak. It could be where your power steering pump meets your steering rack. How does the rack look?

I don't mean to sound all over the place with the diagnostic, I'm just trying to eliminate some variables.
__________________
2002 "Stormtrooper" 4Runner
Tacoma Bilstein 5100s | Eibach/Toytec Springs (Front) | FJ Springs (Rear) | Tundra 13WL Brake Swap | Much More...

Last edited by Brian757; 12-09-2013 at 10:47 AM.
Brian757 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-09-2013, 11:14 AM #13
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
The belt is not slipping and ALL of the noise is coming from the pump. I'm going to take a look at the rack today after work Brian. If there was a leak, would I be losing fluid? Since I'm not losing fluid, is there a place in the system that would only allow air to get in and fluid not to get out?
__________________
1997 SC400
748whp 25psi

1999 4Runner Limited 4WD
Black/Tan, E-Locker
LexusFTW is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-09-2013, 01:14 PM #14
BlazeRunner's Avatar
BlazeRunner BlazeRunner is offline
Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: San Tan Valley, AZ
Posts: 446
BlazeRunner is on a distinguished road
BlazeRunner BlazeRunner is offline
Member
BlazeRunner's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: San Tan Valley, AZ
Posts: 446
BlazeRunner is on a distinguished road
Air could be coming into the system without leaking from any of the connections in the system. I had that same problem and it was where my pump attached to the high pressure line, no leak but it was taking in air and causing problems. Tightened it up, bled the system and done.
__________________
1997 4Runner Limited 4WD w/factory RR Diff Lock (4.30:1), Blue Wire Mod, KYB monomax & 'tall' coils, Falken Wildpeak AT3W 265/75 on 16x8" Raceline 887's(+1" spacing), K&N CAI, Tru-cool 4589 bypass, TB gasket mod, OEM sport hood, Satoshi style grill, steel front skid and more
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and blaze a trail."
BlazeRunner is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-09-2013, 03:38 PM #15
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
LexusFTW LexusFTW is offline
Member
 
Join Date: Jan 2010
Location: Broken Arrow, OK
Posts: 130
LexusFTW is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by BlazeRunner View Post
Air could be coming into the system without leaking from any of the connections in the system. I had that same problem and it was where my pump attached to the high pressure line, no leak but it was taking in air and causing problems. Tightened it up, bled the system and done.
I used the original gasket for the pressure line. I'll get new gaskets today and tighten it back down.
__________________
1997 SC400
748whp 25psi

1999 4Runner Limited 4WD
Black/Tan, E-Locker
LexusFTW is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problems with new power steering pump/ new pump with fluid. no power steering? cdcrone123 Classic T4Rs 3 08-27-2013 09:29 PM
Steering Rack and Power Steering Pump Replacement thebrandon 3rd gen T4Rs 5 07-02-2013 10:07 AM
Power steering/steering rack question (need help fast) alex bland 3rd gen T4Rs 9 01-09-2010 07:37 PM
power steering pump RIrunner 3rd gen T4Rs 7 11-19-2009 10:18 AM
Power Steering Pump lax815 Classic T4Rs 2 04-23-2008 08:48 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 06:33 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020