User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 01-21-2017, 09:48 PM #1
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Keyless remote only locks, does not unlock

I recently replaced the battery in the keyless remote that we have after not using it for years. But the car only responds to the lock button and not the unlock button. Does this indicate a problem with the remote or possibly with the programming? Or has anyone else seen this?

I also have another issue with the power locks in that the buttons on both doors do nothing. Locking/Unlocking when starting the car or using the key in the lock works fine though. I think this might have to do with the fuse panel though from what I have read. Just giving info in case they might be related.
Skurvy_Pirate is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 01-30-2017, 11:09 PM #2
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Anyone have thoughts on this?
Skurvy_Pirate is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 01-31-2017, 01:30 AM #3
TheDurk's Avatar
TheDurk TheDurk is offline
Elite Member
 
Join Date: Nov 2006
Location: New Jersey
Posts: 7,295
TheDurk is a jewel in the rough TheDurk is a jewel in the rough TheDurk is a jewel in the rough TheDurk is a jewel in the rough
TheDurk TheDurk is offline
Elite Member
TheDurk's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: New Jersey
Posts: 7,295
TheDurk is a jewel in the rough TheDurk is a jewel in the rough TheDurk is a jewel in the rough TheDurk is a jewel in the rough
Not saying it is your case but I had this issue and it turned out to be that the tension tabs holding the battery inside the fob had lost tension over the years. I removed the battery and bent them so good contact was restored and all'ls well.

As I prefer to troubleshoot rather than guess, may I suggest you find an auto parts store with one of those gadgets for testing fobs. They light up when they receive a signal from a fob. Good way to test if the issue is in the fob and it's free to use. My NAPA has one on the counter.
__________________
'99 4Runner SR5 5spd 3.4L V6 4WD(U.S), original '99 Talls in front, OME 906s in back, Hella fogs, Trekmaster shocks in front, Billy in back, no running boards, FIAMM horns, Alpine sound, Michelin LTX M/S2's, owned since new.
'97 HiLux SW4 5spd 4WD(Japan model bought in Brazil assembled in Argentina, very close to a 3.0 4Runner/Surf)
'71 FordWillys Jeep CJ5 (with straight six Ford Maverick 3.0 liter engine--lives in the mountains north of Sao Paulo Brazil)
My Backyard Frame Swap
TheDurk is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 01-31-2017, 01:42 AM #4
fblainen11 fblainen11 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Denham Springs, La
Posts: 778
fblainen11 is on a distinguished road
fblainen11 fblainen11 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2012
Location: Denham Springs, La
Posts: 778
fblainen11 is on a distinguished road
It's probably not a programming issue. You don't program the buttons independently. The fob is either programmed or it isn't (at least from the fob perspective).
I'd get on Amazon and order a new fob. Aftermarkets look exactly like OEM and I've had good luck with them. Probably around $10-15 bucks. Then look up programming directions online. Easy fix.

It MAY be an issue with your vehicle procession the signal, but I doubt it. You could go through the trouble of troubleshooting, or buy a new fob and program it and you'll know for sure that way.
fblainen11 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-01-2017, 12:52 AM #5
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by TheDurk View Post
Not saying it is your case but I had this issue and it turned out to be that the tension tabs holding the battery inside the fob had lost tension over the years. I removed the battery and bent them so good contact was restored and all'ls well.

As I prefer to troubleshoot rather than guess, may I suggest you find an auto parts store with one of those gadgets for testing fobs. They light up when they receive a signal from a fob. Good way to test if the issue is in the fob and it's free to use. My NAPA has one on the counter.
Oh nice! I didn't know auto parts stores had those available to use. That sounds like the best/easiest thing to check first. That will at least tell me if it is the FOB or something worse. Thanks!
Skurvy_Pirate is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-12-2017, 10:31 PM #6
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Tested it at an auto parts store and all the buttons are active and working, so it looks like something more complicated is going on. The Unlock and Back Window buttons don't do anything for the car, only the lock button does anything.

Any ideas on what I can check next? I read that there is a fuse/relay panel issue that could cause the auto lock buttons to not work, maybe it could effect the remote as well? I would expect no buttons to work in that case though...
Skurvy_Pirate is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-12-2017, 11:05 PM #7
wemslie97's Avatar
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
wemslie97's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
You didn't specify your year your tr4 is but I have a '97 and '96-'97 key fobs have only 2 buttons; one button that locks/unlocks the doors and a second button that does nothing until you buy a second '96-'97 runner and then it will unlock/lock the doors on that vehicle. There was no window up/down button until '98 or'99 I believe. The rs3000 can be programmed to lock the doors when the ignition is on but it can be disabled. Hope this helps?
__________________
'97 T4R LTD 4WD desert dune, bone stock, factory E-locker, RS3000, Scangauge II, Hella 450's, 184K
wemslie97 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-13-2017, 05:00 AM #8
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Sorry, this one is a 2000 that is having the issue. The auto door locks work when I start and turn off the car, or use the key as well. But there is something funny going on with the FOB/door switches.
Skurvy_Pirate is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-13-2017, 07:34 PM #9
wemslie97's Avatar
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
wemslie97's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
My guess then is it's your key fob. The working button confirms the signal going to the onboard sytem and the door locks, unlocking or locking use the same mechanisms on the vehicle.
__________________
'97 T4R LTD 4WD desert dune, bone stock, factory E-locker, RS3000, Scangauge II, Hella 450's, 184K
wemslie97 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-13-2017, 07:51 PM #10
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by wemslie97 View Post
My guess then is it's your key fob. The working button confirms the signal going to the onboard sytem and the door locks, unlocking or locking use the same mechanisms on the vehicle.
But I tested the fob at an auto parts store and it was sending signals for each button press.
Skurvy_Pirate is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-13-2017, 11:22 PM #11
wemslie97's Avatar
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
wemslie97's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
That's pretty baffling. Have you tried resetting the RS3200? Here's a link to the manual for that security system.
https://www.manualslib.com/download/...ta-Rs3200.html
__________________
'97 T4R LTD 4WD desert dune, bone stock, factory E-locker, RS3000, Scangauge II, Hella 450's, 184K

Last edited by wemslie97; 02-13-2017 at 11:29 PM. Reason: Damn auto correct!
wemslie97 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-19-2017, 03:44 PM #12
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Skurvy_Pirate Skurvy_Pirate is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2010
Location: Oregon
Posts: 27
Skurvy_Pirate is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by wemslie97 View Post
That's pretty baffling. Have you tried resetting the RS3200? Here's a link to the manual for that security system.
https://www.manualslib.com/download/...ta-Rs3200.html
Which part would you recommend I try? I didn't see a generic "reset" section, but more about changing behavior (Unlock drivers door vs unlock all doors, etc). Another thing to note is that the lock switches in the doors don't work, and both this and the remote programming instructions use them as part of the procedure. So I am not sure if I would be able to do it even if I wanted since I won't be able to do some of the steps.
Skurvy_Pirate is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-19-2017, 10:40 PM #13
echoplex301's Avatar
echoplex301 echoplex301 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Sacramento Area
Posts: 44
echoplex301 is on a distinguished road
echoplex301 echoplex301 is offline
Member
echoplex301's Avatar
 
Join Date: Nov 2016
Location: Sacramento Area
Posts: 44
echoplex301 is on a distinguished road
I had a similar problem with my '00 4Runner. Have you verified that it's not the door lock actuators going bad and not the key fob?

My issue was I couldn't program my new fob because two of the four locks would start to get lazy during the lock/unlock cycling that's required to enter programming mode. After a few locks/unlocks both front door locks would only unlock halfway. Turned out to be bad actuator motors inside those doors. Swapped them out and everything worked good as new. Tedious fix the first time but it's not too hard.

Part on Amazon is about $10.
echoplex301 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-19-2017, 11:24 PM #14
wemslie97's Avatar
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
wemslie97 wemslie97 is offline
Member
wemslie97's Avatar
 
Join Date: Nov 2015
Location: Western suburbs of Chicago
Age: 55
Posts: 208
Real Name: Bill
wemslie97 is on a distinguished road
It's possible that the actuator motors in the doors not working could wreak havoc with the security system. It's probably best to make sure that all electronics and Mechanicals of the truck all in working order before attempting to diagnose the RS 3200. just looked through my RS3000 manual and there's nothing about resetting. My bad. Only erasing all remotes is covered. my only other suggestion besides taking it to a professional is to erase the remote and reprogram it. I'm sorry I wish I could help more but this one has me pretty stumped. My rs.3000 works great but admittedly it took me a few tries to get the instructions down well enough to perform the task correctly.
__________________
'97 T4R LTD 4WD desert dune, bone stock, factory E-locker, RS3000, Scangauge II, Hella 450's, 184K
wemslie97 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-20-2017, 01:01 AM #15
ambush ambush is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Charlotte/Wilmington NC/Cola SC
Posts: 273
ambush is on a distinguished road
ambush ambush is offline
Member
 
Join Date: Jan 2007
Location: Charlotte/Wilmington NC/Cola SC
Posts: 273
ambush is on a distinguished road
Had the same issue on my 2k Limited. Junction box by your foot drivers side left. The box that holds all the fuses. I got one from someone on the board. No problems.

This is a common issue. Just search the boards:

Door lock problem
__________________
New: 1999 4runner Limited 2wd 166k miles! - WIP!
- s13we brake upgrade
Sold: 2000 4runner Limited 2wd 220k miles (idiot! i know)
- 13wl brake upgrade
ambush is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
keyless , remote , unlock

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
99 Factory key fob/alarm locks but won't unlock doors Rocket3004 3rd gen T4Rs 6 09-11-2019 02:55 AM
Door Locks; auto unlock? wvuviv30 4th Gen T4Rs 9 04-01-2019 10:42 AM
Keyless remote / keyless entry reprogramming question(s) Kimm 3rd gen T4Rs 8 11-25-2013 08:51 PM
Power locks won't unlock (but locking works) abw73 3rd gen T4Rs 5 11-18-2011 05:39 PM
Keyless remote / keyless entry reprogramming question(s) Kimm 3rd gen T4Rs 2 04-25-2010 12:42 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 05:04 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020