User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 11-06-2019, 07:45 PM #1
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
I need help

My 99 4runner had a leaky injector so i replaced the oring on it. since then i had high idle problems and lean bank 1 code, but it was running rich. I took everything back apart, had injectors serviced and cleaned, replaced intake manifold gasket and cleaned all in there, replaced upper and lower plenum gasket, replaced tb gasket, cleaned tb, and still when i start it, it high idles. after 5 min the idle drops but feels like its struggling a little. i attached the live read outs, any ideas.

thanks

The photo with 1400 idle is just after starting.
the photo with 680 idle is after about 5 minutes.
the other two are after warmed up as well

SORRY photos are sideways. don't know how to change now
Attached Images
I need help-img_1368-jpg  I need help-59477578067__4b5ca79b-d38e-45ab-ab2d-6cdfe1f42d17-jpg  I need help-59477583313__e9bc638f-760f-4ca2-ac00-ade1c317ef6a-jpg  I need help-img_1371-jpg 
4runnerChippy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-06-2019, 08:29 PM #2
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is online now
Senior Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 1,532
Real Name: Jon
brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice
MY GARAGE
brillo_76 brillo_76 is online now
Senior Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 1,532
Real Name: Jon
brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice
MY GARAGE
You sure you dont have a vaccuum leak as our hoses are old and can split quickly. Rough idle can sometimes be from a vacuum leak.

Sent from my SM-J337V using Tapatalk
__________________
1997 4X4 V6 5 Speed Sr5 4 Runner (97 5 speed )
1997 4X4 V6 Red limited 4 Runner (97 Limited)
1998 4X4 V6 Sr5 Red 4 Runner (98 Tetanus1 )
1998 4X4 V6 Sr5 Silver 4 Runner (98 Tetanus2)
2001 4X4 V6 Sport Green 4 Runner (01 Green Sport)
brillo_76 is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-06-2019, 08:58 PM #3
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
Idle isnt that rough. we cut ends of split hoses. Could it be IAC?


isnt 18.8% load at idle high?
4runnerChippy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-06-2019, 09:03 PM #4
HiLife HiLife is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 723
HiLife will become famous soon enough
HiLife HiLife is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 723
HiLife will become famous soon enough
You did clean out your IAC valve also?
Were you careful with the cleaner when you cleaned your throttle body?
A hung up valve will create a lean condition and rough idle.
Your 1400 high idle seem normal. Mines goes 1500 then settles at 700 (pending weather).
HiLife is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-06-2019, 09:24 PM #5
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by HiLife View Post
You did clean out your IAC valve also?
Were you careful with the cleaner when you cleaned your throttle body?
A hung up valve will create a lean condition and rough idle.
Your 1400 high idle seem normal. Mines goes 1500 then settles at 700 (pending weather).
i believe i did yes. how would i know if i have a hung up valve, i did use seafoam
4runnerChippy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-06-2019, 09:35 PM #6
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is online now
Senior Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 1,532
Real Name: Jon
brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice
MY GARAGE
brillo_76 brillo_76 is online now
Senior Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 1,532
Real Name: Jon
brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice
MY GARAGE
Quote:
Originally Posted by 4runnerChippy View Post
Idle isnt that rough. we cut ends of split hoses. Could it be IAC?


isnt 18.8% load at idle high?
Yes I say yes as my 98 isnt that high of a load at idle.

Sent from my SM-J337V using Tapatalk
__________________
1997 4X4 V6 5 Speed Sr5 4 Runner (97 5 speed )
1997 4X4 V6 Red limited 4 Runner (97 Limited)
1998 4X4 V6 Sr5 Red 4 Runner (98 Tetanus1 )
1998 4X4 V6 Sr5 Silver 4 Runner (98 Tetanus2)
2001 4X4 V6 Sport Green 4 Runner (01 Green Sport)
brillo_76 is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-06-2019, 11:19 PM #7
HiLife HiLife is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 723
HiLife will become famous soon enough
HiLife HiLife is offline
Member
 
Join Date: Mar 2014
Posts: 723
HiLife will become famous soon enough
This site has lots of info on the iac and how to maintain it. This is one of many posts.
HiLife is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 09:53 AM #8
Bad Luck Bad Luck is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 704
Real Name: Patrick
Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about
Bad Luck Bad Luck is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 704
Real Name: Patrick
Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by 4runnerChippy View Post
The photo with 1400 idle is just after starting.
the photo with 680 idle is after about 5 minutes.
the other two are after warmed up as well
Compared to my 2000 v6 those numbers look correct to me and very close to what mine does.
__________________
2000 Limited V6 Auto E-Locker
Bad Luck is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 04:28 PM #9
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
Iac

so today i took off IAC and tested with power and it would open, but never closed all the way, not sure if normal. I put all together and it still high idled. So i said screw it and unplugged IAC, and what do you know 700 rpm idle! plug it back in and 1400 idle. Drove it around and drove great minus the CEL for IAC. Came back let it sit and started up, idle is around 1100, but soon as i plug IAC in it tries to die. So i bought an original IAC off ebay and hope a new one fixes it
4runnerChippy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 04:53 PM #10
Andy in Pa Andy in Pa is offline
Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Chester County, Pa
Posts: 248
Andy in Pa is on a distinguished road
Andy in Pa Andy in Pa is offline
Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Chester County, Pa
Posts: 248
Andy in Pa is on a distinguished road
I think what your truck is doing at this point sounds normal. What is the temp outside where you live? My 3rd gen T4R also idles at about the same rpm on startup, then calms down and idles at about 700rpm after warming up. Did you disconnect the battery before starting it back up after doing all that work? Also, if you are in an area where there has been some crazy temp swings, that will affect it strangely sometimes too. Especially the higher the mileage.

Its also a bad idea to run the vehicle with the IAC out of the throttle body. They can overextend and then not want to retract correctly when re-installed. Its not surprising that removing the IAC caused the idle to come down.
Andy in Pa is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 05:49 PM #11
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
75 degrees here. when i bought it it didnt idle high like that. i'm just going to replace IAC and see what happens.
4runnerChippy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 06:04 PM #12
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is online now
Senior Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 1,532
Real Name: Jon
brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice
MY GARAGE
brillo_76 brillo_76 is online now
Senior Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 1,532
Real Name: Jon
brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice brillo_76 is just really nice
MY GARAGE
Ah warmer climate. In PA here right now we are close to 40 degrees and falling. It's very common for ours to high idle this time of year as our lows the next 2 nights are in the 20 degrees. Keep us posted on your progress.

Sent from my SM-J337V using Tapatalk
__________________
1997 4X4 V6 5 Speed Sr5 4 Runner (97 5 speed )
1997 4X4 V6 Red limited 4 Runner (97 Limited)
1998 4X4 V6 Sr5 Red 4 Runner (98 Tetanus1 )
1998 4X4 V6 Sr5 Silver 4 Runner (98 Tetanus2)
2001 4X4 V6 Sport Green 4 Runner (01 Green Sport)
brillo_76 is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 06:31 PM #13
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
4runnerChippy 4runnerChippy is offline
Member
 
Join Date: Apr 2019
Posts: 43
4runnerChippy is on a distinguished road
i mean, IAC plugged in high idle, unplug normal. Has to be the IAC right? god i hope so, I'm so tired of trying stuff. Have'nt been able to smog or register it because of CEL.

BTW is the iac flap supposed to close all the way? i put power to it flap moves but doesnt close all the way.
4runnerChippy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 06:40 PM #14
gamefreakgc's Avatar
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Posts: 5,529
Real Name: Jerod
gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
gamefreakgc's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Posts: 5,529
Real Name: Jerod
gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice gamefreakgc is just really nice
Quote:
Originally Posted by 4runnerChippy View Post
i mean, IAC plugged in high idle, unplug normal. Has to be the IAC right? god i hope so, I'm so tired of trying stuff. Have'nt been able to smog or register it because of CEL.

BTW is the iac flap supposed to close all the way? i put power to it flap moves but doesnt close all the way.
If it closed all the way, there's be no airflow to the engine and it'd die, I would think.

Do you have the odd but possible issue where your butterfly valve in the throttle body itself is the culprit? Some people have reported wear on the valve itself so it's no longer flush with the housing, allowing air to get past and cause high idle issues. Usually becomes more pronounced after a throttle body cleaning since the gunk is no longer there to seal the gaps.
__________________
'98 4Runner SR5 - 4x4 5VZ-FE Supercharged - 222k miles, JDM engine @ 221k

AEM F/IC 6 Piggyback, 2.1" pulley at 11 PSI, Go-Fast Parts
Jerod's Supercharged T[u]RD Build
gamefreakgc is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-07-2019, 06:58 PM #15
Bad Luck Bad Luck is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 704
Real Name: Patrick
Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about
Bad Luck Bad Luck is offline
Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 704
Real Name: Patrick
Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about Bad Luck has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by 4runnerChippy View Post
i mean, IAC plugged in high idle, unplug normal. Has to be the IAC right? god i hope so, I'm so tired of trying stuff. Have'nt been able to smog or register it because of CEL.

BTW is the iac flap supposed to close all the way? i put power to it flap moves but doesnt close all the way.
If you did this before the engine was at operating temp or within a couple minutes of restarting it when it was at/close to temp, then it's normal operation for the IAC. If your idle does not drop to 700 rpm +/- 50 rpm with the ac off once the engine is warmed up then you have an air problem. Not necessarily an IAC problem. 1500 rpm +/- 100 rpm is normal for warm up idle in park or neutral. This information is from a 2000 factory service manual.

What codes do you have?
__________________
2000 Limited V6 Auto E-Locker
Bad Luck is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
cleaned , gasket , idle , photo , replaced

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 12:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2019


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.