User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-14-2023, 02:32 PM #46
RodrickHeffley's Avatar
RodrickHeffley RodrickHeffley is offline
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: UT
Age: 19
Posts: 417
RodrickHeffley will become famous soon enough RodrickHeffley will become famous soon enough
RodrickHeffley RodrickHeffley is offline
Member
RodrickHeffley's Avatar
 
Join Date: Jun 2020
Location: UT
Age: 19
Posts: 417
RodrickHeffley will become famous soon enough RodrickHeffley will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by JoeT4R View Post
Any further updates on this? My rig is now having the P0171, even after clearing the code three times now with my ScanGauge.

Sent from my SM-S908U using Tapatalk
I had this code in July and eventually tracked it down to either a dirty MAF or a vac leak, I'm not sure which it was because I did both at the same time and it hasn't come back since
__________________
----------------
1998 4Runner Limited 4WD w/Rear Locker
279k Miles
Build Thread
----------------
RodrickHeffley is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-14-2023, 06:20 PM #47
JoeT4R's Avatar
JoeT4R JoeT4R is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: NOVA
Posts: 1,340
JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light
JoeT4R JoeT4R is offline
Senior Member
JoeT4R's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NOVA
Posts: 1,340
JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light
Quote:
Originally Posted by RodrickHeffley View Post
I had this code in July and eventually tracked it down to either a dirty MAF or a vac leak, I'm not sure which it was because I did both at the same time and it hasn't come back since
Did you clean the MAF sensor or replace it?

Sent from my SM-S908U using Tapatalk
JoeT4R is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-14-2023, 08:15 PM #48
RodrickHeffley's Avatar
RodrickHeffley RodrickHeffley is offline
Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: UT
Age: 19
Posts: 417
RodrickHeffley will become famous soon enough RodrickHeffley will become famous soon enough
RodrickHeffley RodrickHeffley is offline
Member
RodrickHeffley's Avatar
 
Join Date: Jun 2020
Location: UT
Age: 19
Posts: 417
RodrickHeffley will become famous soon enough RodrickHeffley will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by JoeT4R View Post
Did you clean the MAF sensor or replace it?

Sent from my SM-S908U using Tapatalk
just cleaned it with the cleaner from oreilly's, the MAF for the 98 runs pretty expensive new so that was the first (and cheapest) option I found
__________________
----------------
1998 4Runner Limited 4WD w/Rear Locker
279k Miles
Build Thread
----------------
RodrickHeffley is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-14-2023, 08:39 PM #49
Doc2012's Avatar
Doc2012 Doc2012 is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Stationed in Camp LeJeune, home is Conover, NC
Posts: 2,689
Doc2012 has a spectacular aura about Doc2012 has a spectacular aura about
Doc2012 Doc2012 is offline
Senior Member
Doc2012's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Stationed in Camp LeJeune, home is Conover, NC
Posts: 2,689
Doc2012 has a spectacular aura about Doc2012 has a spectacular aura about
Mine was a partially clogged fuel injector.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
"We are experts in the application of violence."
-LtCol Christian Cabannis, Camp Letherneck, Afghanistan, 2009. The "Summer of Decision."


Doc2012 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-15-2023, 05:02 AM #50
JoeT4R's Avatar
JoeT4R JoeT4R is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: NOVA
Posts: 1,340
JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light
JoeT4R JoeT4R is offline
Senior Member
JoeT4R's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NOVA
Posts: 1,340
JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light
Quote:
Originally Posted by RodrickHeffley View Post
just cleaned it with the cleaner from oreilly's, the MAF for the 98 runs pretty expensive new so that was the first (and cheapest) option I found
I'll do some more research today and see what shows up.
Quote:
Originally Posted by Doc2012 View Post
Mine was a partially clogged fuel injector.


Sent from my iPhone using Tapatalk
How did you end up discovering that it was a fuel injector?

Sent from my SM-S908U using Tapatalk
JoeT4R is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-15-2023, 08:29 AM #51
Doc2012's Avatar
Doc2012 Doc2012 is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Stationed in Camp LeJeune, home is Conover, NC
Posts: 2,689
Doc2012 has a spectacular aura about Doc2012 has a spectacular aura about
Doc2012 Doc2012 is offline
Senior Member
Doc2012's Avatar
 
Join Date: Oct 2011
Location: Stationed in Camp LeJeune, home is Conover, NC
Posts: 2,689
Doc2012 has a spectacular aura about Doc2012 has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by JoeT4R View Post
How did you end up discovering that it was a fuel injector?

Sent from my SM-S908U using Tapatalk
Deductive reasoning.

Cleaned, tested, and replaced everything that the FSM said was related to the 171; and it still showed up.

So then I moved onto the fuel system; replaced the filter with no change; tested the pump (within spec); ohmed out the injectors (within spec).

Just for poops and giggles I bought an ultrasonic cleaner and injector tester; put all 6 in the cleaner with dawn for about an hour, then pulsed each one for about 30 minutes in the cleaner; then put them back in with fuel system cleaner (to try and get rid of water).

Bam.

No more 171.


Sent from my iPhone using Tapatalk
__________________
"We are experts in the application of violence."
-LtCol Christian Cabannis, Camp Letherneck, Afghanistan, 2009. The "Summer of Decision."


Doc2012 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-15-2023, 08:40 AM #52
JoeT4R's Avatar
JoeT4R JoeT4R is offline
Senior Member
 
Join Date: Jul 2013
Location: NOVA
Posts: 1,340
JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light
JoeT4R JoeT4R is offline
Senior Member
JoeT4R's Avatar
 
Join Date: Jul 2013
Location: NOVA
Posts: 1,340
JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light JoeT4R is a glorious beacon of light
Quote:
Originally Posted by Doc2012 View Post
Deductive reasoning.

Cleaned, tested, and replaced everything that the FSM said was related to the 171; and it still showed up.

So then I moved onto the fuel system; replaced the filter with no change; tested the pump (within spec); ohmed out the injectors (within spec).

Just for poops and giggles I bought an ultrasonic cleaner and injector tester; put all 6 in the cleaner with dawn for about an hour, then pulsed each one for about 30 minutes in the cleaner; then put them back in with fuel system cleaner (to try and get rid of water).

Bam.

No more 171.


Sent from my iPhone using Tapatalk
I see. That's good to hear you were able to work the process like that. And I appreciate the information on that. I actually went ahead and ordered a new Denso MAF sensor from RockAuto. Should be here in two days. I'll throw that in and see where it takes me. I haven't noticed a decrease in overall performance or mileage, I've recently done my A/F ratio sensor and o2 sensor, and the fuel filter.

If the new MAF sensor doesn't resolve the CEL, then I'll continue working the problem with some of the things you did. Hopeful that it's just the sensor itself.
JoeT4R is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-15-2023, 09:12 AM #53
19963.4lsr5 19963.4lsr5 is offline
Elite Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Stouchsburg PA
Posts: 5,180
19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold
19963.4lsr5 19963.4lsr5 is offline
Elite Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Stouchsburg PA
Posts: 5,180
19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by Doc2012 View Post
Deductive reasoning.

Cleaned, tested, and replaced everything that the FSM said was related to the 171; and it still showed up.

So then I moved onto the fuel system; replaced the filter with no change; tested the pump (within spec); ohmed out the injectors (within spec).

Just for poops and giggles I bought an ultrasonic cleaner and injector tester; put all 6 in the cleaner with dawn for about an hour, then pulsed each one for about 30 minutes in the cleaner; then put them back in with fuel system cleaner (to try and get rid of water).

Bam.

No more 171.


Sent from my iPhone using Tapatalk

Itís fairly easy rebuilding the injectors. I have how I did it in my build and repair thread with the rebuild kit.


Sent from my iPhone using Tapatalk
19963.4lsr5 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-03-2023, 09:16 PM #54
Josiah21 Josiah21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2023
Location: Los Angeles
Posts: 2
Josiah21 is on a distinguished road
Josiah21 Josiah21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2023
Location: Los Angeles
Posts: 2
Josiah21 is on a distinguished road
Unhappy P0171 system too lean bank 1

Iíve replaced my fuel injectors fuel pump intake manifold gaskets o2 sensors tps sensor vaccum lines fuel filter and maf sensor Iím still getting a p0171 code a mechanic told me it was the fuel pump and said it was at 28psi instead of 33-38 psi so thatís why I replaced it again I believe it might be my catalytic converter I just had recently changed about 7 months ago bc it sounds weird what do you guys think it could be Iíve replaced literally everything pertaining to the code p0171 I wanted to post my own thread but it wasnít letting sorry so I tagged along on yours Iíve gotten it smoke tested also itís not the vacuum lines Iím completely at a lost besides the catalytic converter any help would be appreciated
Josiah21 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-03-2023, 09:18 PM #55
Josiah21 Josiah21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2023
Location: Los Angeles
Posts: 2
Josiah21 is on a distinguished road
Josiah21 Josiah21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2023
Location: Los Angeles
Posts: 2
Josiah21 is on a distinguished road
My 4Runner will get to 70 mph and will struggle to go past it thatís why Iím trying to fix the issue
Josiah21 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-03-2023, 09:29 PM #56
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is offline
Elite Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 5,838
Real Name: Jon
brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute
brillo_76 brillo_76 is offline
Elite Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 5,838
Real Name: Jon
brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by Josiah21 View Post
My 4Runner will get to 70 mph and will struggle to go past it thatís why Iím trying to fix the issue
When was the fuel filter changed, and the fuel pressure good? A other possibility is injectors plugged up.

Does it always cut out at that rpm level ?

Sent from my SM-A536V using Tapatalk
__________________
7 3rd gens listed in the build thread (2 are parts mobiles)
Build Thread: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...os-builds.html
Brillo's Bucket Fluid Ex changer: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...ml#post3358086
Sparks Plugs Wire and Coil Information: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...on-5vz-fe.html
brillo_76 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-04-2023, 09:48 AM #57
Bad Luck Bad Luck is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 4,214
Real Name: Patrick
Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute
Bad Luck Bad Luck is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 4,214
Real Name: Patrick
Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute Bad Luck has a reputation beyond repute
Quote:
Originally Posted by Josiah21 View Post
Iíve replaced my fuel injectors fuel pump intake manifold gaskets o2 sensors tps sensor vaccum lines fuel filter and maf sensor Iím still getting a p0171 code a mechanic told me it was the fuel pump and said it was at 28psi instead of 33-38 psi so thatís why I replaced it again I believe it might be my catalytic converter I just had recently changed about 7 months ago bc it sounds weird what do you guys think it could be Iíve replaced literally everything pertaining to the code p0171 I wanted to post my own thread but it wasnít letting sorry so I tagged along on yours Iíve gotten it smoke tested also itís not the vacuum lines Iím completely at a lost besides the catalytic converter any help would be appreciated
Exhaust leaks or a bad air/fuel sensor can also cause P0171.
__________________
2000 SR5 V6 Manual 4WD https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...biography.html
2000 Limited V6 Auto E-Locker Sold 3/2022
Bad Luck is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-05-2023, 10:23 AM #58
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is offline
Elite Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 5,838
Real Name: Jon
brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute
brillo_76 brillo_76 is offline
Elite Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 5,838
Real Name: Jon
brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute brillo_76 has a reputation beyond repute
With all that changed, I would definitely look at the cat. Shine a flash light through it. to see if its clogged. Being @jross20 just had a pinging issue with one. Its definitely possible. Plus a possible vacuum leak
__________________
7 3rd gens listed in the build thread (2 are parts mobiles)
Build Thread: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...os-builds.html
Brillo's Bucket Fluid Ex changer: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...ml#post3358086
Sparks Plugs Wire and Coil Information: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...on-5vz-fe.html
brillo_76 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
bank , lean , p0171 , start , system

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P0171 Lean Bank appears and disappears Tundra9er 3rd gen T4Rs 12 08-29-2023 09:14 AM
P0171 Lean bank 1 Question jhueter 3rd gen T4Rs 43 08-21-2023 09:48 PM
P0171 - System Too Lean (Bank 1) nasdamus 4th Gen T4Rs 15 06-12-2019 03:40 PM
P0171 Code - Lean Bank 1... Help? jpontius 3rd gen T4Rs 5 02-23-2013 11:00 AM
P0171 (B1 System Too Lean) Rescue84 Problems & Warranty Issues 2 09-27-2006 03:47 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 04:23 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020