User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 08-01-2021, 09:43 PM #1
keeperofgoal keeperofgoal is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: British Columbia, Canada
Posts: 50
keeperofgoal is on a distinguished road
keeperofgoal keeperofgoal is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: British Columbia, Canada
Posts: 50
keeperofgoal is on a distinguished road
Truck Wont Start

I got a 97 SR5 V6 daily driver. today i went out in the morning eveything was fine. came home did some stuff for a few hours was going back out and she wouldnt start. I had no power to anything. hooked up the jump starter had power to everything (lights ac locks etc) but just fast clicking when trying to crank. i thought starter but when i take off the jump starter i have no power at all to anything and my charger/jump starter says fully charged. Is the battery bad? Can a starter just go bad all of a sudden with no symptoms? any help is appreciated!
keeperofgoal is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-01-2021, 09:51 PM #2
Skulking Skulking is online now
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: San Jose, CA
Posts: 423
Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about
Skulking Skulking is online now
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: San Jose, CA
Posts: 423
Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by keeperofgoal View Post
I got a 97 SR5 V6 daily driver. today i went out in the morning eveything was fine. came home did some stuff for a few hours was going back out and she wouldnt start. I had no power to anything. hooked up the jump starter had power to everything (lights ac locks etc) but just fast clicking when trying to crank. i thought starter but when i take off the jump starter i have no power at all to anything and my charger/jump starter says fully charged. Is the battery bad? Can a starter just go bad all of a sudden with no symptoms? any help is appreciated!
My bet is a dead battery and a weak jump box.
Skulking is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-01-2021, 09:57 PM #3
TravThePro's Avatar
TravThePro TravThePro is offline
Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: SLC Utah
Posts: 181
Real Name: Travis
TravThePro is on a distinguished road
TravThePro TravThePro is offline
Member
TravThePro's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Location: SLC Utah
Posts: 181
Real Name: Travis
TravThePro is on a distinguished road
How old/what quality is the battery?
Is there corrosion on the battery cables?
Is the alternator charge cable tight?
Is the main power wire going to the starter tight?

Generally, clicking happens with a lack of a strong enough current. A bad battery is normally the cause of this, but I have seen bad starters do this as well.
__________________
1996 T4R
TravThePro is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-01-2021, 10:30 PM #4
keeperofgoal keeperofgoal is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: British Columbia, Canada
Posts: 50
keeperofgoal is on a distinguished road
keeperofgoal keeperofgoal is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: British Columbia, Canada
Posts: 50
keeperofgoal is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Skulking View Post
My bet is a dead battery and a weak jump box.
yeah my jumper is ancient but it usually works for me

Quote:
Originally Posted by TravThePro View Post
How old/what quality is the battery?
Is there corrosion on the battery cables?
Is the alternator charge cable tight?
Is the main power wire going to the starter tight?

Generally, clicking happens with a lack of a strong enough current. A bad battery is normally the cause of this, but I have seen bad starters do this as well.
5 month old interstate mtp battery (i sell tons of these at my work and they do go bad now and then)
battery connections are pretty clean
both alternator and starter connections are tight

its just weird this happened so suddenly with no symptoms or intermittent issues. also that when i take the jumper off that it has no power i cant even get it. to click or do anything
keeperofgoal is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-01-2021, 10:39 PM #5
Skulking Skulking is online now
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: San Jose, CA
Posts: 423
Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about
Skulking Skulking is online now
Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: San Jose, CA
Posts: 423
Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about Skulking has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by keeperofgoal View Post
yeah my jumper is ancient but it usually works for me



5 month old interstate mtp battery (i sell tons of these at my work and they do go bad now and then)
battery connections are pretty clean
both alternator and starter connections are tight

its just weird this happened so suddenly with no symptoms or intermittent issues. also that when i take the jumper off that it has no power i cant even get it. to click or do anything
Try jumping off another car, while it is running if necessary. Your jump box may be okay for a low battery, but what you are describing is a completely dead battery, and the jump box may not have enough power for that.
Skulking is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-01-2021, 11:00 PM #6
TravThePro's Avatar
TravThePro TravThePro is offline
Member
 
Join Date: Jul 2017
Location: SLC Utah
Posts: 181
Real Name: Travis
TravThePro is on a distinguished road
TravThePro TravThePro is offline
Member
TravThePro's Avatar
 
Join Date: Jul 2017
Location: SLC Utah
Posts: 181
Real Name: Travis
TravThePro is on a distinguished road
What is the voltage on the battery? What does it drop to with a load test?

This also sounds like a dead battery to me.
__________________
1996 T4R
TravThePro is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-01-2021, 11:22 PM #7
Mark_BC's Avatar
Mark_BC Mark_BC is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: North Vancouver, BC
Posts: 1,680
Real Name: Just call me the Grease Monkey
Mark_BC will become famous soon enough Mark_BC will become famous soon enough
Mark_BC Mark_BC is offline
Senior Member
Mark_BC's Avatar
 
Join Date: Sep 2016
Location: North Vancouver, BC
Posts: 1,680
Real Name: Just call me the Grease Monkey
Mark_BC will become famous soon enough Mark_BC will become famous soon enough
Whack the battery terminal connection with a hammer
__________________
My Snow and Sand build thread

Mark_BC's 2000 Limited Salvage Build

Determined to keep them from becoming parts trucks. Yes, even the one I just picked up as a parts truck...
Mark_BC is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-02-2021, 07:50 AM #8
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 2,955
Real Name: Jon
brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold
brillo_76 brillo_76 is offline
Senior Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 2,955
Real Name: Jon
brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold
Either a battery, or a major short.

I have seen new batteries blow a cell and go instantly bad. Kinda rare but can happen.



Sent from my SM-J337V using Tapatalk
__________________
5 3rd gens listed in the build thread

Build Thread: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...os-builds.html
brillo_76 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-02-2021, 06:00 PM #9
19963.4lsr5 19963.4lsr5 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Stouchsburg PA
Posts: 4,395
19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light
19963.4lsr5 19963.4lsr5 is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Stouchsburg PA
Posts: 4,395
19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light 19963.4lsr5 is a glorious beacon of light
Quote:
Originally Posted by brillo_76 View Post
Either a battery, or a major short.

I have seen new batteries blow a cell and go instantly bad. Kinda rare but can happen.



Sent from my SM-J337V using Tapatalk

Me too. It was fine starting it and driving to my destination and went out to go home and not even a klick.


Sent from my iPhone using Tapatalk
19963.4lsr5 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-02-2021, 06:26 PM #10
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 2,955
Real Name: Jon
brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold
brillo_76 brillo_76 is offline
Senior Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 2,955
Real Name: Jon
brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold brillo_76 is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by 19963.4lsr5 View Post
Me too. It was fine starting it and driving to my destination and went out to go home and not even a klick.


Sent from my iPhone using Tapatalk
exact same thing to Me.. Bat voltage went to 10v or so.
__________________
5 3rd gens listed in the build thread

Build Thread: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...os-builds.html
brillo_76 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-02-2021, 06:41 PM #11
phattyduck phattyduck is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Pasadena, CA
Posts: 4,249
phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of
phattyduck phattyduck is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Pasadena, CA
Posts: 4,249
phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of phattyduck has much to be proud of
Could also just be bad terminals or corrosion on them. Happened to me recently on a <1 year old battery (but original terminals).

-Charlie
__________________
'99 4Runner SR5 Auto - 4WD swapped
'89 Camry Alltrac LE 3S-GTE 5spd
'17 Chevy Volt Premier
'16 Honda Odyssey Elite
Previous: '88 Camry Alltrac LE 3S-GE BEAMS, 90 Camry 3S-GTE, 90 Camry DX, '03 WRX wagon, '08 Outback XT
phattyduck is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-02-2021, 07:48 PM #12
HiLife HiLife is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Trying to figure this out
Posts: 1,287
HiLife is a jewel in the rough HiLife is a jewel in the rough HiLife is a jewel in the rough
HiLife HiLife is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2014
Location: Trying to figure this out
Posts: 1,287
HiLife is a jewel in the rough HiLife is a jewel in the rough HiLife is a jewel in the rough
Happened to me last Thurs.

Been monitoring battery voltage since I been seeing the battery sides expand. Cells shorting out because of very bad roads, high temps are the killers on my batteries. I noticed voltages at the terminals went from 12.64, to 12.40 then 12.20 in about 3 weeks. Till all I got was a click when I turned the key last thurs.
Luckily I was prepared with a new battery on the side and changed the old.
Then changed out the terminal yesterday when I got a click again last Saturday. New bat voltage was still at 12.64 at the post. Wiggled the pos cable at it started.
All good so far new bat and new pos terminal.
HiLife is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-03-2021, 08:18 AM #13
thegipper's Avatar
thegipper thegipper is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: West Bend, WI
Posts: 2,284
Real Name: Mike
thegipper has a spectacular aura about thegipper has a spectacular aura about thegipper has a spectacular aura about
thegipper thegipper is offline
Senior Member
thegipper's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: West Bend, WI
Posts: 2,284
Real Name: Mike
thegipper has a spectacular aura about thegipper has a spectacular aura about thegipper has a spectacular aura about
I would check your ground connections also. A bad or loose ground will have the same effect as a dead/weak battery.
__________________
1997 SR5 4x4 Auto, 99' tall coils up front, OME 906's, Truetrac LSD, Airaid MIT
1999 SR5 4x4 Auto for parts
2011 Camry SE V6
2011 Highlander Limited
thegipper is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-03-2021, 12:36 PM #14
keeperofgoal keeperofgoal is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: British Columbia, Canada
Posts: 50
keeperofgoal is on a distinguished road
keeperofgoal keeperofgoal is offline
Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: British Columbia, Canada
Posts: 50
keeperofgoal is on a distinguished road
Thank you for all the replies!

so it was a completely dead battery due to a bad draw from my aftermarket head unit (from PO). i gutted it and all the shit wiring and installed a factory radio i had lying around then charged up a battery i had lying around that i knew was good and away i was.

Last edited by keeperofgoal; 08-03-2021 at 12:50 PM.
keeperofgoal is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
bad , jump , power , start , starter

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
need help! truck wont start Trigle 4th Gen T4Rs 8 02-22-2020 10:39 AM
Truck sometimes wont start...starter contacts? zoombyu86 3rd gen T4Rs 22 04-15-2017 07:45 PM
1997 SR5 4x4 wont let my truck start 4Runnermex 3rd gen T4Rs 14 10-27-2015 10:18 PM
accelerator stopped responding now truck wont even start Woza2003 4th Gen T4Rs 8 07-11-2015 12:33 AM
Truck wont start after brush wire swap rewind206 Classic T4Rs 8 05-19-2013 07:42 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 12:11 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020