User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 09-14-2021, 08:59 PM #1
SirCrazyPenguin SirCrazyPenguin is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Cottondale
Posts: 19
SirCrazyPenguin is on a distinguished road
SirCrazyPenguin SirCrazyPenguin is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Cottondale
Posts: 19
SirCrazyPenguin is on a distinguished road
Sluggish acceleration problem

Have a 2001 4runner sr5 3.4l that has really sluggish acceleration. Can't get over 15 mph. No problem codes,, just wondering what others thought?
SirCrazyPenguin is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-14-2021, 09:26 PM #2
Devbot's Avatar
Devbot Devbot is offline
Senior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: Monroe, WA
Posts: 1,162
Real Name: Devan
Devbot is just really nice Devbot is just really nice Devbot is just really nice Devbot is just really nice Devbot is just really nice
Devbot Devbot is offline
Senior Member
Devbot's Avatar
 
Join Date: Apr 2020
Location: Monroe, WA
Posts: 1,162
Real Name: Devan
Devbot is just really nice Devbot is just really nice Devbot is just really nice Devbot is just really nice Devbot is just really nice
As in can't go over 15mph altogether?? Sounds like you're stuck in first gear or 4Lo if that's the case. 4WD? Out of curiosity, do you RPMs stop climbing or will it let you redline too?
Our vehicles are pretty sluggish though, at least the n/a V6 is (or rather, many find it to be.) Supercharger really helps but is pretty spendy.
__________________
Y2K Highlander Millennium Silver 3.4L auto @ 295k and climbing
Tundra TRD Lift in Front / LC Lift in Rear / JBA UCAs / CVJ 9168R Axles / Diff Drop / PCK / Extended Bump Stops; Brake Lines; Sway Bar Links; Rear Diff Breather / True North Fab. Hybrid Bumper / Smittybilt XRC Gen 3 Comp. / Northstar 880CCA AGM / Drivelines NW Rear Shaft / Lil Skip Gas Skid / BudBuilt Front Skid

Last edited by Devbot; 09-14-2021 at 09:28 PM.
Devbot is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-14-2021, 09:33 PM #3
SirCrazyPenguin SirCrazyPenguin is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Cottondale
Posts: 19
SirCrazyPenguin is on a distinguished road
SirCrazyPenguin SirCrazyPenguin is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2021
Location: Cottondale
Posts: 19
SirCrazyPenguin is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Devbot View Post
As in can't go over 15mph altogether?? Sounds like you're stuck in first gear or 4Lo if that's the case. 4WD? Out of curiosity, do you RPMs stop climbing or will it let you redline too?
Our vehicles are pretty sluggish though, at least the n/a V6 is (or rather, many find it to be.) Supercharger really helps but is pretty spendy.
I haven't tried to get the rpms very high because I had to rush to find a ride to work today, will see tomorrow but from what I remember it wouldn't let me much over 1500 or so. Not a 4wd. Just feels like I can't get enough power to get over 15 mph. This only started this morning, and I haven't had problems similar to it before this.
SirCrazyPenguin is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-14-2021, 10:22 PM #4
jgue467's Avatar
jgue467 jgue467 is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2011
Location: Austin, Texas
Posts: 2,811
jgue467 is a jewel in the rough jgue467 is a jewel in the rough jgue467 is a jewel in the rough
jgue467 jgue467 is offline
Senior Member
jgue467's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Location: Austin, Texas
Posts: 2,811
jgue467 is a jewel in the rough jgue467 is a jewel in the rough jgue467 is a jewel in the rough
Start with a 'tune-up' (plugs & wires) and clean MAF, then go from there based on results. Many other variations of how to attack this yet this is one way....

My 3.4 is not sluggish, keeps up with traffic just fine from a standstill up to 85, now try accelerating fast from 35-55, there I would call it sluggish, its a Feature.

Luck.
__________________
2001 Limited 4WD - 331+K - SunfireRed\Thunder Cloud; - 265/75/16 Michelin A/T2s - Fat Pat's 1.5" BL, ZERO RUST - StopTech ANGLED rotors - Magnefine trans filter - In series trans cooler, ORIGINAL: paint, engine, 4wd, trans, mstr cyl & brake system, rear axle seals, A/C, steering pump, steering rack, front/center/rear diffs, all electric motors, seat heaters and so on. WooHoo!!
Oh yeah, GO LONGHORNS!
jgue467 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-14-2021, 10:37 PM #5
gamefreakgc's Avatar
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Posts: 6,490
Real Name: Jerod
gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
gamefreakgc's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Posts: 6,490
Real Name: Jerod
gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold
Does the engine rev up very high but the vehicle does move? Sort of like if you had the clutch in on a manual transmission and the power doesn't go to the wheels? If yes the transmission is shot. Does it not rev up at all and stutters or doesn't move? You've got at the very least a Pending Check Engine Light that you can pull with a code reader to get some clues as to what is wrong.

Even with busted plugs with no center electrode the engine will still spark and move so there's something much more serious going on either to the engine or transmission. However we need more information in order to help, just saying it won't move faster than 15MPH doesn't give us anything to go off of.
__________________
'98 4Runner SR5 - 4x4 JDM 5VZ-FE Supercharged - 233K miles.
326WHP 347TQ

AEM F/IC 6, 11 PSI, 3" Intake and 3" Exhaust
Jerod's Supercharged T[u]RD Build
gamefreakgc is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-15-2021, 07:40 AM #6
repo repo is online now
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Omaha
Posts: 936
repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about
repo repo is online now
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Omaha
Posts: 936
repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by jgue467 View Post
Start with a 'tune-up' (plugs & wires) and clean MAF, then go from there based on results. Many other variations of how to attack this yet this is one way....

My 3.4 is not sluggish, keeps up with traffic just fine from a standstill up to 85, now try accelerating fast from 35-55, there I would call it sluggish, its a Feature.

Luck.
I just leave the ECT button on 24/7 I swear it's not placebo. I also noticed there is like a threshold with tire pressure, after going from 35-38 psi to 40 psi (E rated tires) where it suddenly wants to roll much easier.

I would add throttle body and IAC cleaning (off vehicle) and a new air filter to the tune up and see what happens. Might as well do the fuel filter too if it hasn't been done.
__________________
99 SR5 v6 4WD
11 SR5 v6 4WD
repo is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-15-2021, 07:57 AM #7
repo repo is online now
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Omaha
Posts: 936
repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about
repo repo is online now
Member
 
Join Date: Sep 2006
Location: Omaha
Posts: 936
repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about repo has a spectacular aura about
Also check the parking brake didnt simply seize up or you forgot to disengage and the dash light is burnt out so didnt notice. I uh.. happen to know it will go faster than 15 mph with it engaged though.
__________________
99 SR5 v6 4WD
11 SR5 v6 4WD
repo is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-15-2021, 06:19 PM #8
gamefreakgc's Avatar
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Posts: 6,490
Real Name: Jerod
gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
gamefreakgc's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Posts: 6,490
Real Name: Jerod
gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold gamefreakgc is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by repo View Post
Also check the parking brake didnt simply seize up or you forgot to disengage and the dash light is burnt out so didnt notice. I uh.. happen to know it will go faster than 15 mph with it engaged though.
What clue'd you in first, the speed or the smell?
__________________
'98 4Runner SR5 - 4x4 JDM 5VZ-FE Supercharged - 233K miles.
326WHP 347TQ

AEM F/IC 6, 11 PSI, 3" Intake and 3" Exhaust
Jerod's Supercharged T[u]RD Build
gamefreakgc is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-16-2021, 10:25 PM #9
Romeo1's Avatar
Romeo1 Romeo1 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2021
Location: Idaho
Posts: 65
Romeo1 is on a distinguished road
Romeo1 Romeo1 is offline
Member
Romeo1's Avatar
 
Join Date: Jan 2021
Location: Idaho
Posts: 65
Romeo1 is on a distinguished road
Plugs and wires like said earlier if you haven’t done them.

40psi is the game changer on my LT E tires. Almost negates all of the negatives of a 10 ply rated tire. Anything under 35psi and it a real turd. 40 is the stuff.
__________________
99’ Black “Highlander” sport, oak, 5VZ auto, 4.30 axle, e-lock, 265/75 Kanati Trail hogs, Bilstein 6112 (2”) front 5160 rear shocks, OME 2906 springs, Durobumps, 4x Inovations front middle rear skid plates, 4XI square TRD tube sliders, lil skips tank skid, lotus dev RCA skids, overland custom sway bar links, kids call it “Vader”
Romeo1 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old Yesterday, 01:20 AM #10
Dragon_EX Dragon_EX is offline
Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Dallas,TX
Posts: 51
Dragon_EX is on a distinguished road
Dragon_EX Dragon_EX is offline
Member
 
Join Date: Oct 2020
Location: Dallas,TX
Posts: 51
Dragon_EX is on a distinguished road
Is it possible for the throttle cable to have loosened somehow? It seems overly simple and I don't even know if it could get loose enough to have a problem like this. I guess it wouldn't hurt to check though. I just adjusted mine a few days ago which is why it came to mind.
Dragon_EX is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old Yesterday, 01:36 AM #11
Twisted Sid's Avatar
Twisted Sid Twisted Sid is offline
Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: High desert, CA
Posts: 300
Twisted Sid will become famous soon enough
Twisted Sid Twisted Sid is offline
Member
Twisted Sid's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: High desert, CA
Posts: 300
Twisted Sid will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by Dragon_EX View Post
Is it possible for the throttle cable to have loosened somehow? It seems overly simple and I don't even know if it could get loose enough to have a problem like this. I guess it wouldn't hurt to check though. I just adjusted mine a few days ago which is why it came to mind.
Pretty sure the 2001s have the odd ball drive by wire setup but you might be onto something with the throttle plate not opening all the way.
__________________
94 pickup: 2wd, 22RE, 5spd,
Front: Total Chaos Uniball Kit, Fox 2.5 8'' coilover Shocks,
Rear: Deaver F67 Leaf Springs, Fox 2.0 14'' Reservoir Shocks, TRD E-locker Axle 4.88 Gears
33x10.5 BFG ATs

99 4Runner SR5: 5VZ, 2wd Stock (for now) Daily driver
Twisted Sid is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
acceleration , codes , problem , sluggish , wondering

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Sluggish acceleration MT Runner 4th Gen T4Rs 7 09-22-2019 09:26 AM
sluggish acceleration grover 4th Gen T4Rs 27 09-19-2016 12:53 AM
Sluggish/ Stuttering during initial acceleration nalbertasr5 3rd gen T4Rs 2 03-20-2016 05:45 PM
Sluggish acceleration on start FTC3 4th Gen T4Rs 4 09-23-2012 05:13 PM
Sluggish acceleration on 98 4Runner Limited TXMalloy Problems & Warranty Issues 6 10-08-2010 12:33 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 01:53 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020