User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-23-2023, 07:47 AM #1
texadelphia texadelphia is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Texas
Posts: 411
texadelphia will become famous soon enough
texadelphia texadelphia is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Texas
Posts: 411
texadelphia will become famous soon enough
Cold start turnover idle dip

For the last week when I start my rig first thing in the morning it turns over fine but the RPMS immediately dip when it turns over like it's going to stall for a split second before it idles up. Otherwise it's running fine. I cleaned the throttle body a couple months ago so it should be fairly clean in there. It's also running a high idle for longer than I'd expect given that it's about 70 degrees in the mornings. It's almost like it's running like it's winter temps. Maybe IAC problem? Thoughts?
__________________
1997 SR5, 3.4L, Manual
texadelphia is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-23-2023, 08:15 AM #2
thegipper's Avatar
thegipper thegipper is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: West Bend, WI
Posts: 2,330
Real Name: Mike
thegipper is a jewel in the rough thegipper is a jewel in the rough thegipper is a jewel in the rough
thegipper thegipper is offline
Senior Member
thegipper's Avatar
 
Join Date: Mar 2016
Location: West Bend, WI
Posts: 2,330
Real Name: Mike
thegipper is a jewel in the rough thegipper is a jewel in the rough thegipper is a jewel in the rough
Quote:
Originally Posted by texadelphia View Post
For the last week when I start my rig first thing in the morning it turns over fine but the RPMS immediately dip when it turns over like it's going to stall for a split second before it idles up. Otherwise it's running fine. I cleaned the throttle body a couple months ago so it should be fairly clean in there. It's also running a high idle for longer than I'd expect given that it's about 70 degrees in the mornings. It's almost like it's running like it's winter temps. Maybe IAC problem? Thoughts?
Mine does the exact same thing. On cold morning starts (I'm in Wisconsin though), after it fires up, it idles low for a split second than comes up to normal idle rpm.

I've never worried about it.....
__________________
1997 SR5 4x4 Auto, 99' tall coils up front, OME 906's, Truetrac LSD, Airaid MIT
1999 SR5 4x4 Auto for parts
2011 Camry SE V6
2011 Highlander Limited
thegipper is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-23-2023, 02:15 PM #3
Bad Luck Bad Luck is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 4,102
Real Name: Patrick
Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future
Bad Luck Bad Luck is offline
Senior Member
 
Join Date: Feb 2019
Location: Hot Springs, AR
Posts: 4,102
Real Name: Patrick
Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future Bad Luck has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by texadelphia View Post
For the last week when I start my rig first thing in the morning it turns over fine but the RPMS immediately dip when it turns over like it's going to stall for a split second before it idles up. Otherwise it's running fine. I cleaned the throttle body a couple months ago so it should be fairly clean in there. It's also running a high idle for longer than I'd expect given that it's about 70 degrees in the mornings. It's almost like it's running like it's winter temps. Maybe IAC problem? Thoughts?
Sounds like IAC or dirty MAF to me. Of those two I would think dirty IAC.
__________________
2000 SR5 V6 Manual 4WD https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...biography.html
2000 Limited V6 Auto E-Locker Sold 3/2022
Bad Luck is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-23-2023, 02:27 PM #4
gamefreakgc's Avatar
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Age: 35
Posts: 7,073
Real Name: Jerod
gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
gamefreakgc's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Age: 35
Posts: 7,073
Real Name: Jerod
gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by Bad Luck View Post
Sounds like IAC or dirty MAF to me. Of those two I would think dirty IAC.
This is a great place to start. Clean the MAF first as it's only a few clamps and the thing comes out. The IAC takes a bit longer to do.
__________________
'98 4Runner SR5 - 4x4 JDM 5VZ-FE Supercharged - 240K miles.
326WHP 347TQ

AEM F/IC 6, 11 PSI, 3" Intake and 3" Exhaust
Jerod's Supercharged T[u]RD Build
gamefreakgc is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-23-2023, 05:46 PM #5
texadelphia texadelphia is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Texas
Posts: 411
texadelphia will become famous soon enough
texadelphia texadelphia is offline
Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Texas
Posts: 411
texadelphia will become famous soon enough
I cleaned the MAF a couple months ago when I cleaned the throttle body but I could give it another squirt.
__________________
1997 SR5, 3.4L, Manual
texadelphia is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-24-2023, 11:17 PM #6
brillo_76's Avatar
brillo_76 brillo_76 is offline
Elite Member
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 5,423
Real Name: Jon
brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future
brillo_76 brillo_76 is offline
Elite Member
brillo_76's Avatar
 
Join Date: May 2017
Location: Western PA
Posts: 5,423
Real Name: Jon
brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future brillo_76 has a brilliant future
Rough idea is mostly the MAF sensor or the IAC. Or a vacuum leak. I agree with the others. On focusing on those 2 parts.

Sent from my SM-A536V using Tapatalk
__________________
7 3rd gens listed in the build thread (2 are parts mobiles)
Build Thread: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...os-builds.html
Brillo's Bucket Fluid Ex changer: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...ml#post3358086
Sparks Plugs Wire and Coil Information: https://www.toyota-4runner.org/3rd-g...on-5vz-fe.html
brillo_76 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-25-2023, 01:27 AM #7
MarkBlack's Avatar
MarkBlack MarkBlack is offline
Member
 
Join Date: Oct 2019
Location: Orange County, California
Age: 29
Posts: 149
Real Name: 1997 4RUNNER
MarkBlack is on a distinguished road
MarkBlack MarkBlack is offline
Member
MarkBlack's Avatar
 
Join Date: Oct 2019
Location: Orange County, California
Age: 29
Posts: 149
Real Name: 1997 4RUNNER
MarkBlack is on a distinguished road
Iíve had this issue. Mines actually died. It hasnít happened again. I never actually did anything and it went away lol. I should try what these guys suggested.
MarkBlack is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-25-2023, 02:21 PM #8
gamefreakgc's Avatar
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Age: 35
Posts: 7,073
Real Name: Jerod
gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of
gamefreakgc gamefreakgc is offline
Elite Member
gamefreakgc's Avatar
 
Join Date: Oct 2014
Location: Citrus Heights, California
Age: 35
Posts: 7,073
Real Name: Jerod
gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of gamefreakgc has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by MarkBlack View Post
Iíve had this issue. Mines actually died. It hasnít happened again. I never actually did anything and it went away lol. I should try what these guys suggested.
If it's the IAC just wait until a very hot day outside. It'll die again.
__________________
'98 4Runner SR5 - 4x4 JDM 5VZ-FE Supercharged - 240K miles.
326WHP 347TQ

AEM F/IC 6, 11 PSI, 3" Intake and 3" Exhaust
Jerod's Supercharged T[u]RD Build
gamefreakgc is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-25-2023, 04:01 PM #9
mtbtim's Avatar
mtbtim mtbtim is offline
Elite Member
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Jose, California
Age: 57
Posts: 5,010
Real Name: Tim
mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute
mtbtim mtbtim is offline
Elite Member
mtbtim's Avatar
 
Join Date: Feb 2015
Location: San Jose, California
Age: 57
Posts: 5,010
Real Name: Tim
mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute mtbtim has a reputation beyond repute
My educated guess is your IAC valve is a little sticky. I think you should test it and clean it.

__________________
"My old man is a television repairman, he's got this ultimate set of tools. I can fix it!"
mtbtim is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
dip , fine , idle , running , turns

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cold start idle orcking 5th gen T4Rs 9 11-10-2022 12:17 PM
High idle on cold start 808islerunner 3rd gen T4Rs 7 03-05-2016 09:58 AM
06 4.0 v6 will not start or turnover any suggestions? Teqeeler 4th Gen T4Rs 11 08-26-2015 05:44 PM
Rough idle at cold start runnyrunnerton 3rd gen T4Rs 16 08-28-2014 07:49 AM
Low idle on cold start - '88 22re bishopsRobes Classic T4Rs 1 12-06-2010 11:19 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 07:25 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020