User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-27-2024, 05:24 PM #1
giovannie23's Avatar
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
giovannie23's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
97 3.4 sounds like a whined up car

Hi

My 4runner was sitting for about 2 weeks it's been cold but not to cold. When I went to start it , it now has this whine noise like a whined up car or air plane. I attached a link to the sound.

Any thoughts what it could be?

Thanks in advance!

February 27, 2024 - YouTube
giovannie23 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-27-2024, 06:34 PM #2
Twisted Sid's Avatar
Twisted Sid Twisted Sid is offline
Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: High desert, CA
Posts: 491
Twisted Sid has a spectacular aura about Twisted Sid has a spectacular aura about Twisted Sid has a spectacular aura about
Twisted Sid Twisted Sid is offline
Member
Twisted Sid's Avatar
 
Join Date: Aug 2015
Location: High desert, CA
Posts: 491
Twisted Sid has a spectacular aura about Twisted Sid has a spectacular aura about Twisted Sid has a spectacular aura about
Sounds like the power steering system to me. Is the steering stiff or notchy when turned? Does the sound go away when the truck is warmed up? When was the last time a flush and screen cleaning was done?
__________________
'99 4Runner SR5: 5VZ, 2wd, AT, 400k+ club

'94 Pickup: 2wd, 22RE, 5spd, (3RZ swap in progress)
Front: Total Chaos Uniball Kit, Fox 2.5 8'' coilover
Rear: Deaver F67 Leaf Springs, Fox 2.0 14'' Reservoir Shocks, E-locker Axle 4.88 Gears 33x10.5 BFG ATs
Twisted Sid is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-27-2024, 07:41 PM #3
giovannie23's Avatar
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
giovannie23's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Twisted Sid View Post
Sounds like the power steering system to me. Is the steering stiff or notchy when turned? Does the sound go away when the truck is warmed up? When was the last time a flush and screen cleaning was done?

The sound stays on from start up it does not go away when warmed up at all. It gets louder as I increase rpms. The steering feels fine. Ps fluid looks good.
I did drive thru a big puddle of mud last time I drove it before it was sitting. Not sure if mud got in somewhere
giovannie23 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-27-2024, 09:08 PM #4
19963.4lsr5 19963.4lsr5 is offline
Elite Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Stouchsburg PA
Posts: 5,356
19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold
19963.4lsr5 19963.4lsr5 is offline
Elite Member
 
Join Date: Aug 2013
Location: Stouchsburg PA
Posts: 5,356
19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold 19963.4lsr5 is a splendid one to behold
I had a rectifier in the alt go bad and it whined like a starving power steering pump.

But, the bad rectifier was obvious. My system voltage dropped with any extra load. However, it was loud.


Sent from my iPhone using Tapatalk
19963.4lsr5 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-27-2024, 09:40 PM #5
weberlukas74 weberlukas74 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2023
Location: Stuttgart
Age: 40
Posts: 88
Real Name: Lukas Weber
weberlukas74 is on a distinguished road
weberlukas74 weberlukas74 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2023
Location: Stuttgart
Age: 40
Posts: 88
Real Name: Lukas Weber
weberlukas74 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by giovannie23 View Post
Hi

My 4runner was sitting for about 2 weeks it's been cold but not to cold. When I went to start it , it now has this whine noise like a whined up car or air plane. I attached a link to the sound.

Any thoughts what it could be?

Thanks in advance!

February 27, 2024 - YouTube
I'd suggest giving the belt system a once-over. Mud from that puddle might be messing with it. Check the belts for any slipping or wear.

Also, that noise could be coming from the alternator or one of the pulleys. Pop the hood, let the engine run, and use a mechanic's stethoscope or a long screwdriver to narrow down where it's coming from. Just be careful and listen through the handle against different components.

If the noise keeps bugging you, take a look at the water pump and idler pulleys too.
weberlukas74 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-24-2024, 02:45 PM #6
giovannie23's Avatar
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
giovannie23's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
Just wanted to update this. It ended being the alternator!!
Thank you guys for the guidance. Swap it out for a junkyard oem and the sound is gone!!

Thanks guys!
giovannie23 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-24-2024, 03:17 PM #7
Endlessblockades's Avatar
Endlessblockades Endlessblockades is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2019
Location: Northern California
Posts: 1,765
Real Name: Blair
Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold
Endlessblockades Endlessblockades is offline
Senior Member
Endlessblockades's Avatar
 
Join Date: May 2019
Location: Northern California
Posts: 1,765
Real Name: Blair
Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold Endlessblockades is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by giovannie23 View Post
Just wanted to update this. It ended being the alternator!!
Thank you guys for the guidance. Swap it out for a junkyard oem and the sound is gone!!

Thanks guys!
Interesting! It sounded a lot like mine does and I was about to ask if it happens in N and Park. Mine doesn't and I suspect the transmission.
__________________
262K - Y2K/E - Clock still works
Endlessblockades is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-01-2024, 03:35 PM #8
giovannie23's Avatar
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
giovannie23 giovannie23 is offline
Member
giovannie23's Avatar
 
Join Date: Jun 2014
Location: san Bernardino
Posts: 489
giovannie23 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Endlessblockades View Post
Interesting! It sounded a lot like mine does and I was about to ask if it happens in N and Park. Mine doesn't and I suspect the transmission.
Mine did it no matter what gear I was in. If the engine was running that noise would be apparent. Also it did not get louder as I Reved it up. It stood the same no matter what
giovannie23 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
car , cold , noise , whine , whined

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ads with sounds?! nitrag Comments & Suggestions 1 03-21-2015 09:35 PM
Sounds bad... denvermaxd 3rd gen T4Rs 3 10-27-2013 03:19 PM
Transmission sounds different jpiccini Maintenance/Detailing 5 10-09-2011 02:23 PM
Sounds about right racedirt1 4th Gen T4Rs 3 03-20-2008 09:43 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 10:50 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020