User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-21-2014, 07:49 PM #1
chd2001 chd2001 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 8
chd2001 is on a distinguished road
chd2001 chd2001 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 8
chd2001 is on a distinguished road
Engine,VSC,ABS and Brake lights on, no codes, engine running rough

My Engine,VSC,Brake and ABS lights come on intermittently. I have scanned it for codes and it doesn't have any. Gas cap is on tight however my engine is running rough. It doesn't seem to warm up idle as high as normal. Usually it would hover around 1100rpm, now it's 900. The normal idle is lower also dropping below 600. Checked all of the spark plugs and they look clean as new..almost too clean and dry. Suspecting a fuel pump problem. The truck seems to run worse as it warms up plus I am not hearing the fuel pump prime before turning the key over. From what I remember, you usually can hear it easily every time you go to turn the key over. Am I right? It's a 2003 4Runner V6. Could a faulty fuel ump be setting my ABS, Brake, Engine and VSC lights off or could this be something else?
chd2001 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-21-2014, 08:32 PM #2
nmproia nmproia is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Sheppard AFB, TX
Posts: 2
nmproia is on a distinguished road
nmproia nmproia is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2014
Location: Sheppard AFB, TX
Posts: 2
nmproia is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by chd2001 View Post
My Engine,VSC,Brake and ABS lights come on intermittently. I have scanned it for codes and it doesn't have any. Gas cap is on tight however my engine is running rough. It doesn't seem to warm up idle as high as normal. Usually it would hover around 1100rpm, now it's 900. The normal idle is lower also dropping below 600. Checked all of the spark plugs and they look clean as new..almost too clean and dry. Suspecting a fuel pump problem. The truck seems to run worse as it warms up plus I am not hearing the fuel pump prime before turning the key over. From what I remember, you usually can hear it easily every time you go to turn the key over. Am I right? It's a 2003 4Runner V6. Could a faulty fuel ump be setting my ABS, Brake, Engine and VSC lights off or could this be something else?
I have a 2007 Limited and this same exact thing happened to me, but my speedo and odo were also not working. Code reader was pulling a speed sensor code. On the way home the those two things started working, so I stopped, shut her off and restarted. Everything was back to normal. No idea why it went away, but it hasn't happened since(over the weekend). Hoping something was just loose and got back into place.
I would go get your check engine light code looked at. Could be speed sensor or ABS system from what I've been reading.
nmproia is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-22-2014, 12:14 PM #3
chd2001 chd2001 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 8
chd2001 is on a distinguished road
chd2001 chd2001 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2011
Location: Pennsylvania
Posts: 8
chd2001 is on a distinguished road
Scanned for codes, it didn't have any. I'm thinking the lights and the rough running engine could be separate issues. I lifted up the carpet today, opened the access port to the top of the fuel pump and listened as I had someone turn the ignition. The fuel pump sounds extremely faint, I could barely hear it even though my ear was 8 inches away from it. Other times it wouldn't make any noise at all. Checked fuses and relays, all work. Truck has 130,000 miles. My theory is that the fuel pump is getting weak and may be failing. Would explain why the truck starts but under driving conditions, it begins to run rough because the pump cant maintain the pressure.
chd2001 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough running engine [4 cyl ] doug2004toyota Problems & Warranty Issues 2 01-23-2015 10:16 PM
3.4 Engine Running Rough, Codes, Crappy mpg Blitanicle99 3rd gen T4Rs 0 10-22-2012 11:33 AM
'check engine', 'trac off', and 'vsc' lights came on. Plus 'abs' and 'brake' lights thehadley4 3rd gen T4Rs 0 10-23-2011 01:51 PM
Comp codes and check engine lights after tranny install?? daugherty83 3rd gen T4Rs 2 04-10-2010 08:48 AM
Rough running, misfiring engine under load Leebo Problems & Warranty Issues 0 01-25-2006 10:36 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 09:34 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020