User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-21-2020, 02:42 PM #1
Trigle Trigle is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: DC Metro
Posts: 7
Trigle is on a distinguished road
Trigle Trigle is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: DC Metro
Posts: 7
Trigle is on a distinguished road
need help! truck wont start

Noob here! This is weird as I just bought my 4r from a lifelong friend whose had it for 12 years. It has 228k on it and runs great BUT. Ive only put 30 miles on it since Ive had it and it sat for a couple weeks after I bought it. Try to start and stone cold dead. I put a mini jump box on it and it barely starts so I decide to buy a battery and it starts right up. Put 5 miles on it, it sat for 2 days and stone dead again. The only light that is on is a red glow from the anti theft icon on the dash and when I turn the key in the ignition and let go something behind the dash makes a tick tock sound for about 30 seconds.

I called my friend who said he would let his ride sit for months at a time and it would never go dead on him. Any ideas?
Trigle is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-21-2020, 03:53 PM #2
Syr4RinNC Syr4RinNC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Winston Salem NC
Posts: 145
Syr4RinNC is on a distinguished road
Syr4RinNC Syr4RinNC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Winston Salem NC
Posts: 145
Syr4RinNC is on a distinguished road
Sounds like an alternator to me. See if you can get it jumped and take it to an auto parts store to test your battery and alternator. If you're not likely to replace the alternator yourself, you may just want it towed or jump it and drive to a local auto shop to have it evaluated and replaced
Syr4RinNC is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-21-2020, 04:11 PM #3
Elan750's Avatar
Elan750 Elan750 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2016
Location: Boston
Posts: 359
Elan750 is on a distinguished road
Elan750 Elan750 is offline
Member
Elan750's Avatar
 
Join Date: Jul 2016
Location: Boston
Posts: 359
Elan750 is on a distinguished road
agreed with above. Usually when you get it started there will be a red battery icon lit up too telling you theres a charging issue.

good time to change the belt too since your taking it off. That said, double check that the belt didnt break...
__________________
2005 4Runner Sport 4wd v6 -totaled!
2003 Lexus GX470
Elan750 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-21-2020, 05:06 PM #4
MikeinNH67 MikeinNH67 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: New Hampshire
Posts: 230
Real Name: Mike
MikeinNH67 will become famous soon enough
MikeinNH67 MikeinNH67 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: New Hampshire
Posts: 230
Real Name: Mike
MikeinNH67 will become famous soon enough
You gotta find out what is drawing the battery down while it's off. There's many youtube videos on parasitic draw. There's a couple that show how to locate the offending circuit doing a drop test across the fuses. Here's an example but there are plenty of others.

YouTube
__________________
Mike

03 4runner Limited
1GR-FE V6 w/199k miles
MikeinNH67 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-21-2020, 05:26 PM #5
That_Titanium_4RNR's Avatar
That_Titanium_4RNR That_Titanium_4RNR is offline
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: NC
Age: 22
Posts: 760
Real Name: Michael
That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice
That_Titanium_4RNR That_Titanium_4RNR is offline
Member
That_Titanium_4RNR's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Location: NC
Age: 22
Posts: 760
Real Name: Michael
That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice That_Titanium_4RNR is just really nice
I hesitate to say its the alt...that being said, you can have the alt tested if you can drive to an auto parts store, or bench test it (involves removing the alt and taking it by itself for testing). Another good way to tell the alt is bad is by turning on dome lights inside the car at night with the truck running and see if they are noticeably flickering. Thats a dead giveaway that the alt is not 100%.

But honestly it sounds more like a parasitic draw issue. There is no reason that after putting in a new fresh battery and only driving 5 mins that it shouldn't start right back up again, regardless if its been sitting for 2 weeks. Even on a very weak alt, you would get at a minimum of like 80 mins run time on a fresh modern battery. Many have reserve times of much higher than that too some over 120 mins. So it doesn't make sense that a 5 min drive would kill it. Your alt may be bad as well, but I don't think that a bad alt would do this all by itself, especially with a fresh battery.
__________________
Titanium Metallic 2006 Limited 4WD V8 | Fr: 5100/885/SPC R: Icon 2"/2nd gen links | 285/75R17 G003s | Sherpa Princeton | Baja Designs | 5th Gen Brakes | Everything else is in the Build Thread
That_Titanium_4RNR is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-21-2020, 05:45 PM #6
Trigle Trigle is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: DC Metro
Posts: 7
Trigle is on a distinguished road
Trigle Trigle is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2020
Location: DC Metro
Posts: 7
Trigle is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Syr4RinNC View Post
Sounds like an alternator to me. See if you can get it jumped and take it to an auto parts store to test your battery and alternator. If you're not likely to replace the alternator yourself, you may just want it towed or jump it and drive to a local auto shop to have it evaluated and replaced
so a fully charged battery can have a parasitic loss to dead due to a bad alternator in only 2 days?

thanks
Trigle is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-21-2020, 09:50 PM #7
Syr4RinNC Syr4RinNC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Winston Salem NC
Posts: 145
Syr4RinNC is on a distinguished road
Syr4RinNC Syr4RinNC is offline
Member
 
Join Date: Jan 2019
Location: Winston Salem NC
Posts: 145
Syr4RinNC is on a distinguished road
Depends on a lot of things and every situation is unique. Unfortunately, theres never a 100% this is the cause, or that a bad part will cause this problem 100% of the time.

Re-reading your post that you only drove 5 miles after replacing the battery, makes it less likely its the alternator but not impossible. Could be the starter, a bad belt, a short somewhere, or a an abnormal draw of current as noted.

But common things are common.
Syr4RinNC is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-21-2020, 10:37 PM #8
thennen's Avatar
thennen thennen is offline
Member
 
Join Date: Aug 2018
Location: Ohio
Posts: 815
thennen is just really nice thennen is just really nice thennen is just really nice thennen is just really nice
thennen thennen is offline
Member
thennen's Avatar
 
Join Date: Aug 2018
Location: Ohio
Posts: 815
thennen is just really nice thennen is just really nice thennen is just really nice thennen is just really nice
My sonís 2009 Corolla had a parasitic draw of maybe 150 mA that I eventually traced to an aftermarket remote start that was flaking out. Pulled the fuses on it and the draw stopped.

Alternator wonít cause the battery to go flat just from sitting.
thennen is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-22-2020, 10:39 AM #9
earthrealm earthrealm is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: darkside of the moon
Posts: 1,401
earthrealm will become famous soon enough
earthrealm earthrealm is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: darkside of the moon
Posts: 1,401
earthrealm will become famous soon enough
parasitic draw, use a multimeter to confirm this..its a simple ops. 3mins tops. check the youtube link above
__________________
2005 v6, galactic grey 4wd auto : pioneer avh 4400bh dvd hu, pyle reverse cam
2003 rav4 titanuim silver 4wd auto......sold
2004 rav4 titanuim silver 4wd auto : pionneer avhx 5500bt hu, pyle reverse cam
earthrealm is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
dead , friend , put , starts , stone

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Truck sometimes wont start...starter contacts? zoombyu86 3rd gen T4Rs 22 04-15-2017 07:45 PM
1997 SR5 4x4 wont let my truck start 4Runnermex 3rd gen T4Rs 14 10-27-2015 10:18 PM
accelerator stopped responding now truck wont even start Woza2003 4th Gen T4Rs 8 07-11-2015 12:33 AM
Truck wont start after brush wire swap rewind206 Classic T4Rs 8 05-19-2013 07:42 PM
Merry Christmas, truck wont start, I think alarm is triggered. HELP! Jon 3rd gen T4Rs 11 12-27-2010 01:44 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 12:10 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020