User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-27-2020, 06:47 PM #31
importman importman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Lake City,SC
Posts: 174
Real Name: Danny
importman will become famous soon enough
importman importman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Lake City,SC
Posts: 174
Real Name: Danny
importman will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by spdrcr29 View Post
Aside from swapping the coils and injectors to another cylinder and seeing what happens, i'm going to go out on a limb here and say its possible that you have a head gasket problem and a small amount of coolant is getting into at least one or both of those cylinders. Do you notice the misfire at cold start up at all? After driving it for a while, you can pull one or both of those plugs and look for any steam coming out. You might have to hold a mirror over the plug hole when doing this. Something else you can do is drive it for a while and then park it overnight. Pull either #1 or #2 plug or both and use a borescope to see if you can see any traces of coolant on top of the pistons. Good luck finding the issue!
Thanks for your help. It's not the head gaskets though. I was on the interstate when it started and I stopped at an Advance Parts store and bought a tool set and moved the coils around to different locations and nothing changed, (the misfires stayed on 1 and 2). I also pulled the plugs and they were worn some but no sign of coolant or oil or anything. They looked perfectly normal, just worn from age. I went ahead and replaced the ones on the passenger side. I didn't do the driver's side since I was working with very poor tools and in the parts store parking lot. I continued home which was between 150-200 miles. It only misfires under load so I drove in 4th gear and kept the rpms up a little and was able to limit the misfires. Through all of that it never heated up, steamed, or showed any signs of head gasket failure. The coolant level didn't move at all either. Anyway, I haven't had a chance to work on it since then because I'm hunkered down in our mountain vacation place which is about 300 miles from home. Once I get home I'll start back on it and I'll probably call Identifix and see if they can help. Thank you again for taking the time to reply.
importman is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-27-2020, 06:49 PM #32
importman importman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Lake City,SC
Posts: 174
Real Name: Danny
importman will become famous soon enough
importman importman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Lake City,SC
Posts: 174
Real Name: Danny
importman will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by Bptbd View Post
I am glad I am not the only one having this issue with the 4.0 engine. I am working on a 2005 4Runner Sport V6 4 Wheel Drive. This has been ongoing for 8 months already. Change something and it is good for a couple of weeks. Then back to same issue. It first started out around 40 mph under load and now it is hesitating at other speeds. The engine light has not been coming on again since the throttle body was replaced about 2 months ago. The hesitation at times is not too bad and at others it's bad. If anyone has suggestions and/or if you come up with solution please let me know. Thanks in advance.
I'll be sure to let you know as soon as I get it straight.
importman is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-28-2020, 09:48 AM #33
spdrcr29's Avatar
spdrcr29 spdrcr29 is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Kansas City
Posts: 21
spdrcr29 is on a distinguished road
spdrcr29 spdrcr29 is offline
Junior Member
spdrcr29's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Location: Kansas City
Posts: 21
spdrcr29 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by importman View Post
Thanks for your help. It's not the head gaskets though. I was on the interstate when it started and I stopped at an Advance Parts store and bought a tool set and moved the coils around to different locations and nothing changed, (the misfires stayed on 1 and 2). I also pulled the plugs and they were worn some but no sign of coolant or oil or anything. They looked perfectly normal, just worn from age. I went ahead and replaced the ones on the passenger side. I didn't do the driver's side since I was working with very poor tools and in the parts store parking lot. I continued home which was between 150-200 miles. It only misfires under load so I drove in 4th gear and kept the rpms up a little and was able to limit the misfires. Through all of that it never heated up, steamed, or showed any signs of head gasket failure. The coolant level didn't move at all either. Anyway, I haven't had a chance to work on it since then because I'm hunkered down in our mountain vacation place which is about 300 miles from home. Once I get home I'll start back on it and I'll probably call Identifix and see if they can help. Thank you again for taking the time to reply.

No problem! When comes to hard to diagnose issues, i sometimes like to think outside the box when "everything else as already been checked" but still having issues. Not saying that my outside the box thinking is always correct, because i'll be the first to admit that I don't know it all. Sometimes just thinking differently about how to diagnose issues can end up helping to solve the problem. Well, hopefully you will figure it out soon and be sure to let everyone know what you found!
spdrcr29 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-28-2020, 06:28 PM #34
importman importman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Lake City,SC
Posts: 174
Real Name: Danny
importman will become famous soon enough
importman importman is offline
Member
 
Join Date: Feb 2020
Location: Lake City,SC
Posts: 174
Real Name: Danny
importman will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by spdrcr29 View Post
No problem! When comes to hard to diagnose issues, i sometimes like to think outside the box when "everything else as already been checked" but still having issues. Not saying that my outside the box thinking is always correct, because i'll be the first to admit that I don't know it all. Sometimes just thinking differently about how to diagnose issues can end up helping to solve the problem. Well, hopefully you will figure it out soon and be sure to let everyone know what you found!
I will definitely let everyone know once I get it figured out. Thanks again for your help!
importman is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-28-2020, 06:54 PM #35
Bptbd Bptbd is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Wisconsin
Posts: 5
Bptbd is on a distinguished road
Bptbd Bptbd is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2014
Location: Wisconsin
Posts: 5
Bptbd is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by importman View Post
I'll be sure to let you know as soon as I get it straight.
Thank you. It is greatly appreciated. I keep saying the car is possessed or something.
Bptbd is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
master , misfire , misfiring , tech , time

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Misfire Problem - Could use some help mtbtim 3rd gen T4Rs 126 05-09-2020 01:41 PM
My weird problem - help! 4runner316 Classic T4Rs 15 06-02-2010 11:34 PM
Misfire problem on 2004 V6 Skyline 4th Gen T4Rs 2 09-19-2009 03:09 PM
Transmission/Misfire Problem GamecockRooster 3rd gen T4Rs 6 05-01-2008 12:31 PM
'99 SR5 hesitation & misfire; dealer can't locate problem bsackamano Problems & Warranty Issues 3 09-27-2005 10:29 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 07:31 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020