User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 04-19-2020, 05:53 PM #1
who done it who done it is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Raleigh NC
Posts: 142
who done it is on a distinguished road
who done it who done it is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Raleigh NC
Posts: 142
who done it is on a distinguished road
Truck randomly dies when braking.

When driving the truck, at any speed, the truck will randomly die when braking.

Sometimes just the electrics will cut off, but engine will continue to run.

Sometimes the entire vehicle will die.

She turns right back on, and I seem to have somewhat gotten to the solution. I've checked the vacuum lines and ground lines. Check the aftermarket radio.

Now when the truck is idling and I press the brakes it idles just fine. However, if I put the truck into Drive / Reverse and press the brake the idle drops down to 500 and below and the truck starts to run rough. Once off the brake it idles back at normal. In neutral / park there is no effect when pressing the brake.

Do you think my booster / booster diaphram is leaking or can it be something else that someone here may have a bit more experience with?

Truck is a 2006 4Runner V6 4WD.
__________________
06 Curry Runner
who done it is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-19-2020, 06:24 PM #2
JLTD JLTD is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: South of Denver
Posts: 215
Real Name: Mike
JLTD will become famous soon enough
JLTD JLTD is offline
Member
 
Join Date: Apr 2013
Location: South of Denver
Posts: 215
Real Name: Mike
JLTD will become famous soon enough
It does sound like a vacuum leak and/or electrical short.

Have you checked the wires running to the brake lights? I've seen several (no T4R) vehicles that had corrosion around the tail lights which shorted when brakes were applied.
__________________
2015 SR5, 65,000 miles

"Works good, lasts long time."
JLTD is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-19-2020, 06:37 PM #3
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Bluffton S.C.
Posts: 3,108
Real Name: Skip
AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Bluffton S.C.
Posts: 3,108
Real Name: Skip
AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold AuSeeker is a splendid one to behold
I'm not sure what you're issue could be...but I can tell you that 4th Gen T4Rs don't have a vacuum brake booster system, therefore it can't be a vacuum leak from the brake booster.

The brake booster/ABS system works off a small electric motor that operates a small pump and the pressure is stored in an accumulator, all of this assembly in attached to the master cylinder, if the system is working properly when you turn the ignition to the on position you usually can hear the small electric motor running (slight buzzing sound) for around 10 to 15 seconds and then it will run again about every 3 or more depressions of the brake pedal, the sound will appear to be coming from behind the instrument cluster, I see no way that this type of booster/ABS system could be causing your issue.

Hopefully someone else may have had this issue and solved it and can help you solve your issue.
__________________
2004 Limited V8
AuSeeker is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-20-2020, 12:56 AM #4
riceandpho's Avatar
riceandpho riceandpho is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2005
Location: Oakland CA
Age: 32
Posts: 4,670
riceandpho has a spectacular aura about riceandpho has a spectacular aura about
riceandpho riceandpho is offline
Senior Member
riceandpho's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Location: Oakland CA
Age: 32
Posts: 4,670
riceandpho has a spectacular aura about riceandpho has a spectacular aura about
have you cleaned the throttle body with the battery disconnected for 30 mins, then let the truck idle for 15 mins when done.
__________________
Pioneer DEH-80PRS,Rockford Fosgate T600-2,Hertz ML 1650.3(2 pairs),T400-2,Hertz ML 280.3(2 pairs),T1000-1bdcp,(2)JL Audio 12W6v3, Mechman 240a HO Alternator, Dual Northstar 31m,Borla Dual Exhaust,AFE Magnumforce intake.Bridgestone Dueler A/T REVO 2 265/70r17. retrofited S2000 projectors,Osram 66240CBB,Morimoto 5Five Ballast.2 pairs of Hella Supertones.Blue cluster and climate controls.Full led conversion on interior and exterior.HAWK LTS pads f+r, Stoptech slotted rotors and stainless steel lines f+r.Firestone CoilRite 4135.Bilstien 5100 @0.85, MOOG FJ Springs.
riceandpho is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-20-2020, 02:39 PM #5
Docholliday5645 Docholliday5645 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: alta loma CA
Posts: 14
Docholliday5645 is on a distinguished road
Docholliday5645 Docholliday5645 is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2020
Location: alta loma CA
Posts: 14
Docholliday5645 is on a distinguished road
I had an idle problem when I first got my 05 a couple months ago. Engine would die without throttle. I was worried about a costly problem but it turned out that the idle control needed a reset because the battery had just been replaced. Was just a 5 minute fix! Try that before spending time/money on troubleshooting.
Docholliday5645 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-20-2020, 05:24 PM #6
who done it who done it is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Raleigh NC
Posts: 142
who done it is on a distinguished road
who done it who done it is offline
Member
 
Join Date: Aug 2011
Location: Raleigh NC
Posts: 142
who done it is on a distinguished road
You guys were right, throttle body cleaned and gasket replaced. Runs good now. Thank you all for your help.

Sent from my SM-G892U using Tapatalk
__________________
06 Curry Runner
who done it is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
back , brake , lines , press , truck

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'84 22R 4Runner Dies When Braking tdg1x07 Classic T4Rs 1 06-04-2018 11:18 PM
Truck Randomly Won't Start balladbeach24 4th Gen T4Rs 8 09-07-2017 01:00 PM
So... the 'new to me' truck dies because... mrpenguin General Discussions 6 07-23-2015 10:33 PM
Truck died somewhat randomly, won't start. bike 3rd gen T4Rs 5 05-19-2015 07:55 PM
Truck randomly shook like crazy this morning Riders of Lohan 3rd gen T4Rs 11 04-09-2015 03:14 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 03:38 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020