User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 06-11-2020, 10:13 PM #1
Papparover Papparover is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 20
Papparover is on a distinguished road
Papparover Papparover is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 20
Papparover is on a distinguished road
Real time. Rear hatch motor no power

My rear hatch was getting stuck and I decided to take the motor and assembly out to lubricated and clean it. It really needed it.

Put it back in and now I have no power to it. I reset the ECU B by pulling the fuse under the hood but I still have no power

Help!!
Papparover is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-11-2020, 10:39 PM #2
j4x4v8's Avatar
j4x4v8 j4x4v8 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2018
Location: Richmond, Virginia
Posts: 45
Real Name: Jordan
j4x4v8 is on a distinguished road
j4x4v8 j4x4v8 is offline
Member
j4x4v8's Avatar
 
Join Date: Dec 2018
Location: Richmond, Virginia
Posts: 45
Real Name: Jordan
j4x4v8 is on a distinguished road
@Papparover Try disconnecting the battery for ~30 minutes. My latch wasn't working at all; nothing would happen when I press the button. If I disconnected the battery for ~15 minutes, then it would let the latch work 1 time, before not working again. Then I had some work done on my vehicle and it was magically working again. I'm assuming the battery was disconnected for an extended period while in the shop.
__________________
04 4Runner SR5 4WD V8
j4x4v8 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-12-2020, 02:54 PM #3
Papparover Papparover is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 20
Papparover is on a distinguished road
Papparover Papparover is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 20
Papparover is on a distinguished road
Thanks for the information.
I'll disconnect the battery overnight and see what happens in the morning.
Papparover is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-12-2020, 04:22 PM #4
4RunnerAquasport's Avatar
4RunnerAquasport 4RunnerAquasport is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Merritt Island, Florida
Posts: 1,493
Real Name: Brett
4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold
4RunnerAquasport 4RunnerAquasport is offline
Senior Member
4RunnerAquasport's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Merritt Island, Florida
Posts: 1,493
Real Name: Brett
4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by Papparover View Post
My rear hatch was getting stuck and I decided to take the motor and assembly out to lubricated and clean it. It really needed it.

Put it back in and now I have no power to it. I reset the ECU B by pulling the fuse under the hood but I still have no power

Help!!
yea I never understood that decision on Toyota's part. My 5th gen Limited is not designed like that, it has a mechanical latch so you can at least close and lock it with a dead battery. It's still needs power to open but at least your hatch isn't rattling around not latching fully. Technology is great until it stops working......Then it's a PIA.
It might work the same as the auto up/down switch on the windows. It needs to reset it self through the ECU to work properly.
__________________

1988 DLX 22RE AUTO BLACK-"Granny" - SOLD
2003 SR5 SPORT V8- Build- "Pearl" You Tube 2UZ 120
2012 LIMITED V6 "LE Mae" 5TH GEN BUILD THREAD
4RunnerAquasport is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-12-2020, 05:29 PM #5
CookieRoe's Avatar
CookieRoe CookieRoe is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: Chester County, PA
Age: 47
Posts: 3,825
Real Name: Ed
CookieRoe is a jewel in the rough CookieRoe is a jewel in the rough CookieRoe is a jewel in the rough
CookieRoe CookieRoe is offline
Senior Member
CookieRoe's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: Chester County, PA
Age: 47
Posts: 3,825
Real Name: Ed
CookieRoe is a jewel in the rough CookieRoe is a jewel in the rough CookieRoe is a jewel in the rough
OP: relax.

I unplugged mine when i was installing my rear camera (I had no choice as it was in the way of me fishing the wires). When I reinstalled it, it went dead. I didn't unplug my battery, but it did "magically work" after so many cycles of me turning the engine on/off. I had the mechanism in my Toyota parts shopping cart, all ready to be ordered. Works fine now.

Good luck.

ps: no need to reprogram anything.
__________________
Current: 2005 V6 Limited 4x4. SOLD: 2000 HiLux Surf SSR-G, 1997 HiLux Surf SSR-X Limited

CookieRoe is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-12-2020, 05:39 PM #6
PINORNR's Avatar
PINORNR PINORNR is offline
Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Burbank, CA
Posts: 40
PINORNR is on a distinguished road
PINORNR PINORNR is offline
Member
PINORNR's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Location: Burbank, CA
Posts: 40
PINORNR is on a distinguished road
The battery disconnect should be the fix. Maybe a wiring issue after putting the motor back in? Happened to me as well during a rear camera install. Also, make sure the child lock isn't on and your rear wiper is placed correctly. All of the above should get it back???
__________________
'06 Sport, RRW RR4-V Wheels, Wildpeaks, Eibach Pro-Lift Kit
PINORNR is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-12-2020, 05:42 PM #7
4RunnerAquasport's Avatar
4RunnerAquasport 4RunnerAquasport is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Merritt Island, Florida
Posts: 1,493
Real Name: Brett
4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold
4RunnerAquasport 4RunnerAquasport is offline
Senior Member
4RunnerAquasport's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Merritt Island, Florida
Posts: 1,493
Real Name: Brett
4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold 4RunnerAquasport is a splendid one to behold
I wonder if techstream can reset it right away, but it has a fail safe built in after it goes through so many diagnostic cycles.
__________________

1988 DLX 22RE AUTO BLACK-"Granny" - SOLD
2003 SR5 SPORT V8- Build- "Pearl" You Tube 2UZ 120
2012 LIMITED V6 "LE Mae" 5TH GEN BUILD THREAD
4RunnerAquasport is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-12-2020, 07:53 PM #8
Papparover Papparover is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 20
Papparover is on a distinguished road
Papparover Papparover is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Phoenix, AZ
Posts: 20
Papparover is on a distinguished road
Disconnected the battery for about 6-hours. Works good as new! (Not sure that's a good thing, but it is working.) Thank you
Papparover is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-13-2020, 09:54 AM #9
Terminator03 Terminator03 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: MA
Posts: 999
Terminator03 is a jewel in the rough Terminator03 is a jewel in the rough Terminator03 is a jewel in the rough
Terminator03 Terminator03 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: MA
Posts: 999
Terminator03 is a jewel in the rough Terminator03 is a jewel in the rough Terminator03 is a jewel in the rough
Glad your problem is solved. Like others had mentioned, I was super pissed after having installed my backup camera and temporarily disconnecting that motor, only to have a non working tailgate. After a ton of research, I finally took a leap of faith and disconnected the battery for maybe an hour while having dinner to cool down from being so pissed! I reset the sunroof, door locks, windows, etc., and fortunately my gate worked once again too. Very dumb design, but long term disconnect seems to solve it.
__________________
2004 black SR5 V8 4WD with TRD dual exhaust, Thorley headers, AFE dry filter, Sprint Booster, Icon 2.0 rear shocks, OME 895E springs, Fuel wheels with 265/70/17 Wildpeak AT3W tires, more to come...
Terminator03 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-13-2020, 12:31 PM #10
BackOff's Avatar
BackOff BackOff is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2012
Location: Earth, Central Oregun
Age: 52
Posts: 1,179
Real Name: Derek
BackOff is a jewel in the rough BackOff is a jewel in the rough BackOff is a jewel in the rough
BackOff BackOff is offline
Senior Member
BackOff's Avatar
 
Join Date: Dec 2012
Location: Earth, Central Oregun
Age: 52
Posts: 1,179
Real Name: Derek
BackOff is a jewel in the rough BackOff is a jewel in the rough BackOff is a jewel in the rough
Ok so...the rear tailgate ecu.
Unplug the bottom right side plug, power.
Plug it back in.
Then hit the key fob, unlock 2 times.
With the tailgate closed.

Wha La now the switch should work, bam!
__________________
2004 T4R 4x4 SR5 v6
Some modifications.
Black-N-Blue
BackOff is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 07-28-2020, 04:47 PM #11
Sandor21 Sandor21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: New Orleans
Posts: 5
Sandor21 is on a distinguished road
Sandor21 Sandor21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: New Orleans
Posts: 5
Sandor21 is on a distinguished road
Hi-
My rear hatch won't open unless I disconnect my battery (or remove the approiate fuse in engine). It will work a couple times normally, than it stops.

My question is:

Do I definitly need to replace the
Rear Door Gate Tailgate Latch Lock Motor 69110-35090 ......
or could it be the switch, or something else?

I don't want to spend the 200$ dollars for this, if its another issue-
https://www.ebay.com/p/1937338533?iid=353151446533

thanks!
Sandor21 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 07-28-2020, 05:02 PM #12
NicoBg NicoBg is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Location: Lagos
Posts: 14
NicoBg is on a distinguished road
NicoBg NicoBg is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2020
Location: Lagos
Posts: 14
NicoBg is on a distinguished road
might be a false contact somewhere? a peeled wire or something similar, can you extract the whole thing to check it?
NicoBg is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 07-28-2020, 05:25 PM #13
Sandor21 Sandor21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: New Orleans
Posts: 5
Sandor21 is on a distinguished road
Sandor21 Sandor21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2020
Location: New Orleans
Posts: 5
Sandor21 is on a distinguished road
I guess I could..Haven't disassembled it. You think it could be possible that the false contact would be attached to the lock motor? Would a power reset fix that?
Sandor21 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-27-2020, 06:20 PM #14
Grems4Ever Grems4Ever is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Laquey, MO
Posts: 20
Grems4Ever is on a distinguished road
Grems4Ever Grems4Ever is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2010
Location: Laquey, MO
Posts: 20
Grems4Ever is on a distinguished road
Just a quick post hoping for some insight...

Door quit opening this summer and since the latch was getting quite noisy before it died, I replaced the latch and went through the process of re-initializing the system. It'll work once after that and then nothing. Now if I start it up and drive it around a little, it will open and close as long as I leave the engine running. I also noticed that occasionally I won't have rear defrost or the wiper as well, but that isn't consistent either.

I've been through the hatch wiring and everything looks solid there so I'm wondering if the ECU in the door is dying on it. I did have an issue where water was getting into the works when it rained really hard and causing all sorts of chaos (wiper going, alarm going off, drained battery). I replaced the door switch and resealed the housing and stopped that issue, but I'm wondering if it damaged the ECU causing the problems I'm having now.

Thanks in advance for any advice that could be thrown my way.
__________________
Dave Pershing

2007 4Runner SR5 4x4 V6
2009 Camry LE - Sacrificed yourself to keep my wife safe from harm.
2020 RAV-4 Hybrid - Wife finally let me buy her a new car.
Grems4Ever is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 01-05-2021, 01:28 AM #15
TSGT4R TSGT4R is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: United States
Posts: 29
TSGT4R is on a distinguished road
TSGT4R TSGT4R is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2018
Location: United States
Posts: 29
TSGT4R is on a distinguished road
This is good information! Iím having latch issues as in the latch doesnít catch. I used ratchet straps and when I took them off I couldnít open the hatch at all...


Sent from my iPhone using Tapatalk
TSGT4R is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
hatch , motor , power , rear , reset

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
98 4 runner rear hatch window motor Grauadler 3rd gen T4Rs 2 08-01-2015 05:00 PM
Rear Hatch Motor - Questions MDVDuber 4th Gen T4Rs 3 07-21-2015 02:42 PM
Rear Hatch Motor ChellaBella Classic T4Rs 11 12-23-2014 12:38 PM
Im having a real problem finding a painted grille and rear hatch piece ExJeeper 4th Gen T4Rs 5 11-26-2008 06:59 PM
Rear hatch motor reset? 808BMW 4th Gen T4Rs 2 08-18-2008 09:30 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 12:40 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020