User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 09-25-2022, 10:25 PM #1
matthewkristof's Avatar
matthewkristof matthewkristof is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 261
matthewkristof is on a distinguished road
matthewkristof matthewkristof is offline
Member
matthewkristof's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 261
matthewkristof is on a distinguished road
Weird Electrical Issue

Original 07 Sport owner here, 255k miles in the rig. Got an odd electrical issue that I can really put my finger on.

Sometimes at startup, the runner will do a quick hiccup; this usually involves a flicker of the dash lights then the car fires up. The rear window wiper will also go, even though the stalk is in the off position.

I changed the starter about 5k miles ago. I havenít done anything in the car lately other than change some climate change bulbs. Maintenance over the fifteen years has been normal and nothing major. No codes when running hooking up an OBD2 reader.

Kinda at a loss. Any help would be appreciated. Thank you!
__________________
2007 SE, Galactic Grey Mica - original owner
Mods/Upgrades: Oh Crap Handle on driver's side, Hilux Surf Trash Stash, Amber Colored Auto-Dimming Mirror w/compass, USB ports using 115V switch, LED interior, Weathertech Digital Floor Liners, Homelink Garage Door Opener, Footwell Lighting, Automatic Headlights, Dual Cargo Organizers, Maplight Mod, Morimoto 5k HID Low-Beam and Fogs, LED exterior, 15% 3M tint, AVIC-6100nex, Pioneer speakers (TS-G1345R, TS-G1645R, TS-T110), Limited Grill, Mini Backseat Organizer, Heated Cloth Seats, KO2s
matthewkristof is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-26-2022, 03:33 AM #2
Kevin G. Kevin G. is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas
Age: 73
Posts: 49
Kevin G. is on a distinguished road
Kevin G. Kevin G. is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas
Age: 73
Posts: 49
Kevin G. is on a distinguished road
Pretty sure the battery is starting to go bad. The rear wiper system is resetting due to voltage drop at startup.

Check the battery cranking voltage.

Hope this helps.

Kevin
Kevin G. is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-26-2022, 05:42 AM #3
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: South Carolina
Posts: 4,251
Real Name: Skip
AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: South Carolina
Posts: 4,251
Real Name: Skip
AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of AuSeeker has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by matthewkristof View Post
Original 07 Sport owner here, 255k miles in the rig. Got an odd electrical issue that I can really put my finger on.

Sometimes at startup, the runner will do a quick hiccup; this usually involves a flicker of the dash lights then the car fires up. The rear window wiper will also go, even though the stalk is in the off position.

I changed the starter about 5k miles ago. I havenít done anything in the car lately other than change some climate change bulbs. Maintenance over the fifteen years has been normal and nothing major. No codes when running hooking up an OBD2 reader.

Kinda at a loss. Any help would be appreciated. Thank you!
The rear wiper coming on is sure sign of a bad battery as mentioned.
__________________
2004 Limited V8
AuSeeker is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-26-2022, 09:43 AM #4
matthewkristof's Avatar
matthewkristof matthewkristof is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 261
matthewkristof is on a distinguished road
matthewkristof matthewkristof is offline
Member
matthewkristof's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 261
matthewkristof is on a distinguished road
Thank you for the replies. Battery was just replace by Toyota in June so Iím pretty shocked itís dying so quickly.

Does not driving it everyday affect battery life? Itís no longer my daily driver but still driven 3-5 times per week, minimum.
__________________
2007 SE, Galactic Grey Mica - original owner
Mods/Upgrades: Oh Crap Handle on driver's side, Hilux Surf Trash Stash, Amber Colored Auto-Dimming Mirror w/compass, USB ports using 115V switch, LED interior, Weathertech Digital Floor Liners, Homelink Garage Door Opener, Footwell Lighting, Automatic Headlights, Dual Cargo Organizers, Maplight Mod, Morimoto 5k HID Low-Beam and Fogs, LED exterior, 15% 3M tint, AVIC-6100nex, Pioneer speakers (TS-G1345R, TS-G1645R, TS-T110), Limited Grill, Mini Backseat Organizer, Heated Cloth Seats, KO2s
matthewkristof is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-26-2022, 10:14 AM #5
Bluesky 07's Avatar
Bluesky 07 Bluesky 07 is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Cherokee Co., GA
Posts: 2,469
Real Name: Russell (OB #9908)
Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of
Bluesky 07 Bluesky 07 is offline
Senior Member
Bluesky 07's Avatar
 
Join Date: Sep 2014
Location: Cherokee Co., GA
Posts: 2,469
Real Name: Russell (OB #9908)
Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of Bluesky 07 has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by matthewkristof View Post
Thank you for the replies. Battery was just replace by Toyota in June so Iím pretty shocked itís dying so quickly.

Does not driving it everyday affect battery life? Itís no longer my daily driver but still driven 3-5 times per week, minimum.

What about the alternator? Has it been replaced? My original alternator recently died at 229K. A bad one can take the battery with it.

Last edited by Bluesky 07; 09-26-2022 at 10:21 AM.
Bluesky 07 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-26-2022, 11:28 AM #6
Seymore Butts's Avatar
Seymore Butts Seymore Butts is offline
Member
 
Join Date: Sep 2017
Location: Colorado
Posts: 416
Seymore Butts will become famous soon enough Seymore Butts will become famous soon enough
Seymore Butts Seymore Butts is offline
Member
Seymore Butts's Avatar
 
Join Date: Sep 2017
Location: Colorado
Posts: 416
Seymore Butts will become famous soon enough Seymore Butts will become famous soon enough
The first two diagnostic tests in your case:

Battery voltage with engine off, after the car hasn't been started for at least 12 hours. Longer would be better.

Charging system voltage with engine running, measured at the battery. (should be between 13.2 and 14.2)
Seymore Butts is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-28-2022, 08:42 PM #7
matthewkristof's Avatar
matthewkristof matthewkristof is offline
Member
 
Join Date: Apr 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 261
matthewkristof is on a distinguished road
matthewkristof matthewkristof is offline
Member
matthewkristof's Avatar
 
Join Date: Apr 2011
Location: Orange County, CA
Posts: 261
matthewkristof is on a distinguished road
Tested the battery after no driving for over 36 hours. Cold start. Voltage hovered around 12.33.

Started car and let it run for a few minutes. Voltage hovered around 13.73.

Given that my alternator has never been changed, and that this battery is three months old on with 255k+ miles, looking like the alternator is the culprit.
__________________
2007 SE, Galactic Grey Mica - original owner
Mods/Upgrades: Oh Crap Handle on driver's side, Hilux Surf Trash Stash, Amber Colored Auto-Dimming Mirror w/compass, USB ports using 115V switch, LED interior, Weathertech Digital Floor Liners, Homelink Garage Door Opener, Footwell Lighting, Automatic Headlights, Dual Cargo Organizers, Maplight Mod, Morimoto 5k HID Low-Beam and Fogs, LED exterior, 15% 3M tint, AVIC-6100nex, Pioneer speakers (TS-G1345R, TS-G1645R, TS-T110), Limited Grill, Mini Backseat Organizer, Heated Cloth Seats, KO2s
matthewkristof is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-29-2022, 03:11 AM #8
Kevin G. Kevin G. is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas
Age: 73
Posts: 49
Kevin G. is on a distinguished road
Kevin G. Kevin G. is offline
Member
 
Join Date: Dec 2008
Location: Texas
Age: 73
Posts: 49
Kevin G. is on a distinguished road
Measure the voltage WHILE CRANKING.......NOT while sitting off, or engine running.

Your may need a recording voltmeter, such as a Fluke 87.

Hope this helps.

Kevin
Kevin G. is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-02-2022, 01:28 PM #9
caninerelated caninerelated is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2022
Posts: 2
caninerelated is on a distinguished road
caninerelated caninerelated is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2022
Posts: 2
caninerelated is on a distinguished road
I too have weird electrical issues. Driver side window has no power. Power to all other windows. I've changed out the master switch as well as the regulator and motor. I'm stumped. Super frustrating not having power to that window. Any suggestions?

Sent from my CLT-L04 using Tapatalk
caninerelated is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
car , change , electrical , issue , miles

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Weird electrical issue Ctullu 4th Gen T4Rs 0 11-01-2020 02:07 PM
Weird electrical issue on 2015 Trail Ezekiel2222 5th gen T4Rs 113 01-10-2020 05:23 PM
Weird Headlight/Electrical issue stf5060 3rd gen T4Rs 1 01-09-2020 11:01 PM
Weird electrical issue with fog lights zopperman 4th Gen T4Rs 4 03-20-2013 09:16 PM
Weird Electrical Problem Badbob Classic T4Rs 3 01-07-2013 08:09 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 03:14 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020