User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 05-04-2023, 02:13 AM #1
othompson824 othompson824 is online now
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Folsom
Posts: 62
Real Name: Owen
othompson824 is on a distinguished road
othompson824 othompson824 is online now
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Folsom
Posts: 62
Real Name: Owen
othompson824 is on a distinguished road
Pushed to its limits and she gave up

Hey guys i got a question about what exactly happened to my 4R

So today we launched my grammas boat with it. It weighs close to 5000lbs and I got the V6 model so I was very much using every piece of strength that truck has. Anyways, we drove around a half hour to the lake, launched it, then my parents drove the trailer a half hour back, and then one more half hour back home. After exiting the freeway, about 10 minutes from my house (this is what my parents said happened, I was not with them) the battery light turned on, then the e-brake and abs, and all sorts of others. The headlights also turned off and the rear windshield wiper was turning on and off. Eventually the car was going super slow, RPMs going up and super far down over and over till it died. My dad also said could smell something in the engine bay, not exactly sure what. After it died it seemed like the battery was pretty low, enough for dim lights but not to turn over.

We had to pull it back with my buddies truck. Im wondering what could've happened? Maybe the alternator went out which caused the battery to die? Those 220k miles are starting to show. Let me know what you guys think. Thanks!

btw battery is slightly over a year old
othompson824 is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-04-2023, 05:14 AM #2
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: South Carolina
Posts: 4,473
Real Name: Skip
AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: South Carolina
Posts: 4,473
Real Name: Skip
AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future
Did you check and see if the serpentine belt broke?

If the belt is fine then I would say the alternator went out and the battery died.

If the alternator did go bad it also could have damaged the battery, first I would charge the battery then check the voltage it should be around 12.5ish volts and if it will crank and seem to run OK, then check the voltage again while running it should be around 14.5ish volt, if the voltage is not 14.5ish replace the alternator.

The rear wiper coming on and back off by itself is a common sign of a low battery on T4Rs.

220,000 miles is only around 1/2 to 2/3 of the life of the engine, the rest of the parts in the engine bay are maintenance items and do need to be replaced at some point!
__________________
2004 Limited V8
AuSeeker is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-04-2023, 09:28 AM #3
JBR14 JBR14 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2022
Location: Dallas
Posts: 42
JBR14 is on a distinguished road
JBR14 JBR14 is offline
Member
 
Join Date: Dec 2022
Location: Dallas
Posts: 42
JBR14 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by AuSeeker View Post
Did you check and see if the serpentine belt broke?

If the belt is fine then I would say the alternator went out and the battery died.

If the alternator did go bad it also could have damaged the battery, first I would charge the battery then check the voltage it should be around 12.5ish volts and if it will crank and seem to run OK, then check the voltage again while running it should be around 14.5ish volt, if the voltage is not 14.5ish replace the alternator.

The rear wiper coming on and back off by itself is a common sign of a low battery on T4Rs.

220,000 miles is only around 1/2 to 2/3 of the life of the engine, the rest of the parts in the engine bay are maintenance items and do need to be replaced at some point!
Ditto. Sounds like it was running off straight battery for a bit. Like he said, belt or alternator.
JBR14 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-12-2023, 11:05 AM #4
Rice400 Rice400 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2023
Location: Ames
Posts: 17
Rice400 is on a distinguished road
Rice400 Rice400 is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2023
Location: Ames
Posts: 17
Rice400 is on a distinguished road
Good luck!
Rice400 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-12-2023, 12:58 PM #5
Rocko9999 Rocko9999 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2023
Location: SoCal
Posts: 71
Rocko9999 is on a distinguished road
Rocko9999 Rocko9999 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2023
Location: SoCal
Posts: 71
Rocko9999 is on a distinguished road
Any updates?
Rocko9999 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-12-2023, 02:02 PM #6
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: South Carolina
Posts: 4,473
Real Name: Skip
AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future
AuSeeker AuSeeker is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: South Carolina
Posts: 4,473
Real Name: Skip
AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future AuSeeker has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by Rocko9999 View Post
Any updates?
The OP hasn't been on the forum since he posted this topic, he hasn't seen any of the replies, maybe he'll stop in and update the topic!
__________________
2004 Limited V8
AuSeeker is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-16-2023, 11:48 PM #7
othompson824 othompson824 is online now
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Folsom
Posts: 62
Real Name: Owen
othompson824 is on a distinguished road
othompson824 othompson824 is online now
Member
 
Join Date: Aug 2022
Location: Folsom
Posts: 62
Real Name: Owen
othompson824 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Rocko9999 View Post
Any updates?
Good news! So i checked the alternator with a volt meter and by taking the positive connection off while it was running to see if it would die or keep running. Both tests showed the alternator was faulty so I took it to a shop to get it replaced. They did some deeper testing and confirmed my hypothesis. I got a new alternator now and the car runs like new! Thanks for all the input!
othompson824 is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 05-17-2023, 12:07 AM #8
Ecidemon Ecidemon is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2023
Location: Northern Minnesota
Posts: 1
Ecidemon is on a distinguished road
Ecidemon Ecidemon is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2023
Location: Northern Minnesota
Posts: 1
Ecidemon is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by othompson824 View Post
Thanks for all the input!
I'm so sorry.. but that's what your battery said
__________________
97 SR5 3.4 350k and counting
03 Limited 4.7 ... who needs a radiator support anyway.
Ecidemon is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
back , battery , half , happened , hour

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pushed my UCA bushings too much APhelps 3rd gen T4Rs 4 01-13-2019 04:44 PM
How far have you pushed your stock tires? sroodtuo 5th gen T4Rs 48 10-14-2014 01:40 AM
Key Whole Rear Tailgate Pushed Through? spoiler900 3rd gen T4Rs 2 05-21-2014 08:20 PM
Hatch lock cylinder is pushed in Qyota 3rd gen T4Rs 2 01-20-2009 07:43 PM
Any body ever pushed the limits in deep snow iamtwonice 4th Gen T4Rs 12 10-07-2005 08:57 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 01:36 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020