User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 09-21-2023, 08:25 PM #1
dgbull3 dgbull3 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Houston
Posts: 27
dgbull3 is on a distinguished road
dgbull3 dgbull3 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Houston
Posts: 27
dgbull3 is on a distinguished road
No Power When Key Turned to Start

Electrical issues, yay!

2004 V8, no issues like this before today. Went to start the car and there was no power when I moved from ACC to start.

At first there was no start chime but the lights, clock + mpg + temp orange bar were lit. When I moved it to start there were no lights on the dash except the red battery if I held the key there. I checked battery terminals; all good. Then I looked at fuses and tried wiggling plus pushing down on them (wasnít sure which one to pull to check). When I tried again, the start chime plus more dash lights came on (trac, vsc,Öones with normal start) but when I moved the key to start there was a buzzing sound and the dash lights slowly went away.

This was at the neighborhood park and was with my 2 year old so couldnít stick around to diagnose anymore. Plan is to go back in the morning with a multimeter to check the battery first.

That said, since ďmoreĒ power came after I pushed on the fuses, Iím wondering if itís not a battery issue. Maybe a bad fuse or a relay that went bad? The only other thing I could think of was when I tried the very first start, I accidentally turned the key real fast all the way through to start. Not sure if this couldíve done something.

Any thoughts? Anyone have a similar experience or can point me to which fuses or relays may cause this? Iíd hopefully like to bring some fuses with me when I go check it tomorrow. If itís one of the cube relays, itís going to get a bit tricky to decide which one to buy and bring a spare.
dgbull3 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-21-2023, 09:12 PM #2
inscarguy's Avatar
inscarguy inscarguy is online now
Member
 
Join Date: May 2009
Location: bradford,ma
Age: 54
Posts: 785
Real Name: brian
inscarguy has a spectacular aura about inscarguy has a spectacular aura about
inscarguy inscarguy is online now
Member
inscarguy's Avatar
 
Join Date: May 2009
Location: bradford,ma
Age: 54
Posts: 785
Real Name: brian
inscarguy has a spectacular aura about inscarguy has a spectacular aura about
First off, what happened when you put the multimeter on it?

I had this same issue with my dad's Lexus Rx. i got some power to certain things but no crank. When I hit the key everything shut off. Put my booster pak on it and same thing. I pulled off the battery cables and behold, corrosion. It did not show above or below the cable ends. Cleaned the ends and posts and it fired right up.

I would start with the basics first, make sure all connections are good then go from there.
__________________
'08 4Runner Limited V8 Shadow Mica: Sport hood, bilstein 6112's, 5160's, b12 coils, Gibson cat back, 4runner XSP rims, Michelin X LT AS 275/55-20
'06 4Runner Limited V8 Salsa Red: bilstein 6112, 5160, Wheeler T12's, 4Runner XP wheels, Michelin AT2 275/55/20, Magnaflow Exhaust,, Powerstop brakes, sport hood
RIP.....'08 4Runner Limited V6: white, bilstein 6112s, 5160s, b12 , powerstop brakes, nav, TRD cat back, 4Runner XP rims, Michelin Defender LTX 275/55-20, sport hood

Last edited by inscarguy; 09-22-2023 at 12:07 AM.
inscarguy is online now   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-21-2023, 09:23 PM #3
dgbull3 dgbull3 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Houston
Posts: 27
dgbull3 is on a distinguished road
dgbull3 dgbull3 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Houston
Posts: 27
dgbull3 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by inscarguy View Post
First off, what happened when you put the multimeter on it?

I had this same issue with my dad's Lexus Rx. i got some power to certain things but no crank. When I hit the key everything shut off. Put my booster pak on it and same thing. I pulled off the battery cables and behold, corrosion. It did show above or below the cable ends. Cleaned the ends and posts and it fired right up.

I would start with the basics first, make sure all connections are good then go from there.
Wonít be able to check it with a multimeter until the morning.

I didnít see any corrosion on the terminals when first looked to make sure they were tight. When I go back Iíll pull the cables off the terminals completely to look just in case itís something similar to what you had.
dgbull3 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-22-2023, 04:39 PM #4
dgbull3 dgbull3 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Houston
Posts: 27
dgbull3 is on a distinguished road
dgbull3 dgbull3 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2015
Location: Houston
Posts: 27
dgbull3 is on a distinguished road
Following up in case someone else runs across this too; just something for them to check.

Ended up being the short pin in #25 slot. I pulled it and saw some oxidation on the pin legs. Cleaned them up, reinstalled and no more power issues. Going to go through my other fuses and make sure the stabs are all clean.
dgbull3 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
battery , fuses , key , lights , start

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Power steering reservoir turned black Rayh78 4th Gen T4Rs 9 02-02-2020 12:23 PM
1996 T4R won't always start when turned over Jmartins 3rd gen T4Rs 3 07-05-2014 08:16 PM
Fluctuating power and won't start when hot JakeD Classic T4Rs 6 03-14-2014 02:48 PM
Battery power stays on after ignition is turned off indoyota 4th Gen T4Rs 5 08-02-2012 12:14 PM
Hmmm 2000 3.4L 4Runner wont start right after being turned off Y2KSR5 3rd gen T4Rs 2 01-16-2011 11:06 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 07:48 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020