User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 12-12-2023, 04:48 PM #31
fvlewg65 fvlewg65 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Calgary, AB
Posts: 15
fvlewg65 is on a distinguished road
fvlewg65 fvlewg65 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Calgary, AB
Posts: 15
fvlewg65 is on a distinguished road
Electrical fluctuations

Iím having basically the same issue. My volt meter jumps up and down and when it finally drops below 9 volts everything shuts off for less than a second and then powers right back up. No chewed wires that Iíve notice and we donít have rats in Alberta. Iím at a loss.

December 12, 2023 - YouTube
fvlewg65 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-12-2023, 05:06 PM #32
Humble Leader's Avatar
Humble Leader Humble Leader is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2021
Location: Canada
Posts: 1,205
Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold
Humble Leader Humble Leader is offline
Senior Member
Humble Leader's Avatar
 
Join Date: Mar 2021
Location: Canada
Posts: 1,205
Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold Humble Leader is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by fvlewg65 View Post
Iím having basically the same issue. My volt meter jumps up and down and when it finally drops below 9 volts everything shuts off for less than a second and then powers right back up. No chewed wires that Iíve notice and we donít have rats in Alberta. Iím at a loss.

December 12, 2023 - YouTube
what do you have that is aftermarket on your rig?
__________________
A mistake that makes you humble is much better than an achievement that makes you arrogant
Humble Leader is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-12-2023, 06:25 PM #33
fvlewg65 fvlewg65 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Calgary, AB
Posts: 15
fvlewg65 is on a distinguished road
fvlewg65 fvlewg65 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Calgary, AB
Posts: 15
fvlewg65 is on a distinguished road
I have aftermarket led headlights and a light bar installed for the last 7 years but this issue has only started 3 months ago. It even happens when the leds are off.
fvlewg65 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-13-2023, 01:26 AM #34
seatia seatia is offline
Member
 
Join Date: Dec 2019
Location: Ft Lauderdale
Posts: 188
seatia will become famous soon enough seatia will become famous soon enough
seatia seatia is offline
Member
 
Join Date: Dec 2019
Location: Ft Lauderdale
Posts: 188
seatia will become famous soon enough seatia will become famous soon enough
First things first.
To clean your battery connections, best is to undo them and dip the cable ends into a baking soda solution and wash the battery posts with same solution.
When all bubbling stops they are clean.
I like to coat the posts with copper antiseize to prevent bad connections down the road.
Battery connections don't always look bad.

Now you can trouble shoot further.
seatia is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-30-2024, 07:18 PM #35
Firehouse1 Firehouse1 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: CT
Posts: 2
Firehouse1 is on a distinguished road
Firehouse1 Firehouse1 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2019
Location: CT
Posts: 2
Firehouse1 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by CentcomPete View Post
Twice in the last 7 days while driving my 4Runner, the truck's electrical system has completely "shut off" for just about a second (maybe less) and immediately turned back on. Each incidence happened while driving, each time lasting for a quick second - gauges and displays go out, radio off, etc. Power returns immediately after this "blip".

I have a 1 year old battery, no mods under the hood. New head unit radio installed last summer but that was at least 7 months ago and this gremlin just started. I do have LED backup lights I installed in late December. No recent 4wheel driving or off road use.

Any ideas or suggestions?

Thanks!
Pete
I am having the very same issue. 2011 4runner. Checked all battery terminals, checked all wiring and fuses. Only Seems to happen after vehicle has been running for a few minutes and when I hit the brake pedal. Has anyone found a fix?
Firehouse1 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-30-2024, 07:37 PM #36
Bombguy Bombguy is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: VA
Posts: 19
Bombguy is on a distinguished road
Bombguy Bombguy is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: VA
Posts: 19
Bombguy is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Firehouse1 View Post
I am having the very same issue. 2011 4runner. Checked all battery terminals, checked all wiring and fuses. Only Seems to happen after vehicle has been running for a few minutes and when I hit the brake pedal. Has anyone found a fix?
Worth getting your alternator output checked. That was the cause of mine.
Bombguy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-31-2024, 12:09 PM #37
rigtec's Avatar
rigtec rigtec is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Location: Bergenfield NJ.
Posts: 2,606
Real Name: Greg
rigtec is just really nice rigtec is just really nice rigtec is just really nice rigtec is just really nice
rigtec rigtec is offline
Senior Member
rigtec's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Bergenfield NJ.
Posts: 2,606
Real Name: Greg
rigtec is just really nice rigtec is just really nice rigtec is just really nice rigtec is just really nice
Electrical Troubles 4RUNNER

Hi CentconPete,

I've had the very same thing happen to my 2012 4Runner LE, back in 2019. The prognosis was a "Yaw rate acceleration, Centerpoint calibration" was in order; see link below to how it's done:

Yaw Rate and Acceleration Sensor Zero Point Calibration

My tachometer & speedometer would drop out when I stepped on the brake and the ABS & slip light stayed on constantly... but that all changed when I did this calibration!

Best to you, rigtec!
__________________
2012 Limited (in bliz) Black leather interior.

Commercial hvac diagnostics/electrical specialist (Steamfitters Journeyman Local 475)

Last edited by rigtec; 03-31-2024 at 12:17 PM.
rigtec is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-02-2024, 06:40 PM #38
CentcomPete CentcomPete is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Tampa
Posts: 141
CentcomPete is on a distinguished road
CentcomPete CentcomPete is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Tampa
Posts: 141
CentcomPete is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Firehouse1 View Post
I am having the very same issue. 2011 4runner. Checked all battery terminals, checked all wiring and fuses. Only Seems to happen after vehicle has been running for a few minutes and when I hit the brake pedal. Has anyone found a fix?
It just quit happening for me. I never got it diagnosed. It only happened 3-4 times and always when I was driving at least 40+mph.

I was hit and truck was totaled about 8 months later.
__________________
2023 TRD ORP 4WD Lunar Rock
2013 SR5 4WD Mag Grey (Totaled in 2022)
CentcomPete is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-03-2024, 04:14 PM #39
Captain Planet's Avatar
Captain Planet Captain Planet is offline
Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: NJ
Posts: 135
Captain Planet will become famous soon enough Captain Planet will become famous soon enough
Captain Planet Captain Planet is offline
Member
Captain Planet's Avatar
 
Join Date: Nov 2019
Location: NJ
Posts: 135
Captain Planet will become famous soon enough Captain Planet will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by Bombguy View Post
Worth getting your alternator output checked. That was the cause of mine.
And mine.

Was originally loose terminals. Addressed that and it worked for a bit.

Then the alternator went. Dealer replaced under extended warranty, even with the ARB dual and an accessory fuse panel tied to the battery. They even covered the battery.

Warranty paid for itself already.
Captain Planet is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-03-2024, 05:32 PM #40
Chumly Chumly is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2022
Location: Florida
Posts: 27
Chumly is on a distinguished road
Chumly Chumly is offline
Junior Member
 
Join Date: Jul 2022
Location: Florida
Posts: 27
Chumly is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by CentcomPete View Post
It just quit happening for me. I never got it diagnosed. It only happened 3-4 times and always when I was driving at least 40+mph.

I was hit and truck was totaled about 8 months later.
Were you driving by MacDill AFB while they were testing an EMP ďDeviceĒ?
Chumly is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-03-2024, 08:55 PM #41
CentcomPete CentcomPete is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Tampa
Posts: 141
CentcomPete is on a distinguished road
CentcomPete CentcomPete is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Tampa
Posts: 141
CentcomPete is on a distinguished road
No but it would have made more sense if I had been!
__________________
2023 TRD ORP 4WD Lunar Rock
2013 SR5 4WD Mag Grey (Totaled in 2022)
CentcomPete is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
driving , immediately , installed , radio , system

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2010 4R LTD - nav system/electrical reboot while driving RLKF10 Engines / Suspension / Wheels / Tires / Audio / Accessories 3 08-12-2019 11:18 AM
2001 4runner shut off while driving ironsights 3rd gen T4Rs 4 10-07-2018 03:34 PM
Shut off while driving!? Rear Main Seal Leaking - Advice please Mutant 3rd gen T4Rs 0 10-06-2017 12:55 PM
Shut off while driving 984RunnerBlue General Discussions 2 06-23-2015 12:41 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 11:25 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020