User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-04-2021, 08:00 PM #1
veda1892 veda1892 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 14
veda1892 is on a distinguished road
veda1892 veda1892 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 14
veda1892 is on a distinguished road
100W Inverter Issues - Please Help

Hey guys, so I have a bit of a weird issue I can't figure out with my 5th gen 4runner (2018).
When I am in park, both the 100W & 400W inverter work just fine and stay on when the button is pressed. However, when I put it into drive or reverse, the 400W turns off (this part is expected and included by design) but the 100W also will not stay on longer than a few seconds, even after I push the button to turn it on again. I have a 1000w Jackery battery plugged into the power outlet for recharge. I've checked the fuses and none are blown. I'm at a loss what this could be. This makes it so I can't recharge my external battery and is a complete pain in the ass for me on trips.

see video:


See attached video for example of my problem. Any help or advice would be greatly appreciated. Thanks!
veda1892 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-04-2021, 08:39 PM #2
spartacus's Avatar
spartacus spartacus is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: denver
Posts: 1,835
spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all
spartacus spartacus is offline
Senior Member
spartacus's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: denver
Posts: 1,835
spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all
Quote:
Originally Posted by veda1892 View Post
Hey guys, so I have a bit of a weird issue I can't figure out with my 5th gen 4runner (2018).
When I am in park, both the 100W & 400W inverter work just fine and stay on when the button is pressed. However, when I put it into drive or reverse, the 400W turns off (this part is expected and included by design) but the 100W also will not stay on longer than a few seconds, even after I push the button to turn it on again. I have a 1000w Jackery battery plugged into the power outlet for recharge. I've checked the fuses and none are blown. I'm at a loss what this could be. This makes it so I can't recharge my external battery and is a complete pain in the ass for me on trips.

See attached video for example of my problem. Any help or advice would be greatly appreciated. Thanks!

I was going to do this but em leaning towards a small Honda inverter instead cause I can use it at the camp site for plugging in kids stuff.

Here you go courtesy of @ramonortiz55

Always hot power outlets **Pictures!** | Toyota 4Runner Forum [4Runners.com]
spartacus is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-04-2021, 08:41 PM #3
veda1892 veda1892 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 14
veda1892 is on a distinguished road
veda1892 veda1892 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 14
veda1892 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by spartacus View Post
I was going to do this but em leaning towards a small Honda inverter instead cause I can use it at the camp site for plugging in kids stuff.

Here you go courtesy of @ramonortiz55

Always hot power outlets **Pictures!** | Toyota 4Runner Forum [4Runners.com]
But.. this isn't my issue lol.. The inverter is not working at all, it's not a matter of me wanting it to be always hot. It doesn't work at all so it won't work when the vehicle is off either if I did this mod.
veda1892 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-04-2021, 09:17 PM #4
BobsTrail's Avatar
BobsTrail BobsTrail is offline
Senior Member
 
Join Date: Aug 2012
Location: Salem, Oregon
Posts: 1,753
Real Name: BobH
BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice
BobsTrail BobsTrail is offline
Senior Member
BobsTrail's Avatar
 
Join Date: Aug 2012
Location: Salem, Oregon
Posts: 1,753
Real Name: BobH
BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice BobsTrail is just really nice
I tried to use a soldering gun that takes 150 watts, if I try to use something that takes over 100 watts it shuts off. Under 100 watts is OK. Maybe your unit is close to the 100 W limit?
__________________
2013 Shoreline Blue Trail, n-Fab steps, Bilstein 5100's, Toyo AT2s, Scuba Mod, Air Lift 1000, Yaesu FTM-3200DR (KI7IKX), Husky Liners
BobsTrail is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-04-2021, 09:22 PM #5
Travtaz997 Travtaz997 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oregon
Posts: 124
Real Name: Travis
Travtaz997 is on a distinguished road
Travtaz997 Travtaz997 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oregon
Posts: 124
Real Name: Travis
Travtaz997 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by BobsTrail View Post
I tried to use a soldering gun that takes 150 watts, if I try to use something that takes over 100 watts it shuts off. Under 100 watts is OK. Maybe your unit is close to the 100 W limit?
This ^. I'm pretty sure what you have plugged in is over the 100w limit. I doubt you can get an exact 100w draw from the plug. I'd bet it trips at a lower point.

I had a heater plugged in one time just to see if it would work and your video is exactly what happened. It'd work for a few seconds and then the light would go out.

Last edited by Travtaz997; 02-04-2021 at 09:25 PM.
Travtaz997 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-04-2021, 09:23 PM #6
Travtaz997 Travtaz997 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oregon
Posts: 124
Real Name: Travis
Travtaz997 is on a distinguished road
Travtaz997 Travtaz997 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oregon
Posts: 124
Real Name: Travis
Travtaz997 is on a distinguished road
Try plugging in something that takes very little power and see if it trips.

Also when you overload the 100w, no fuse or anything blows, it just shuts itself off.
Travtaz997 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-04-2021, 10:01 PM #7
veda1892 veda1892 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 14
veda1892 is on a distinguished road
veda1892 veda1892 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2019
Posts: 14
veda1892 is on a distinguished road
Thanks for the replies. The thing is, it was working fine to charge that same battery unit up until about a few weeks ago. I travel in my truck for a living basically so I use it a ton and only recently has it been an issue.
veda1892 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-04-2021, 10:08 PM #8
spartacus's Avatar
spartacus spartacus is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: denver
Posts: 1,835
spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all
spartacus spartacus is offline
Senior Member
spartacus's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: denver
Posts: 1,835
spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all spartacus is a name known to all
Quote:
Originally Posted by veda1892 View Post
But.. this isn't my issue lol.. The inverter is not working at all, it's not a matter of me wanting it to be always hot. It doesn't work at all so it won't work when the vehicle is off either if I did this mod.
May be this might help
If the protection circuit is activated and the power supply is cut, conduct the following procedure:

Park the vehicle in a safe place,
and then securely apply the parking brake.

Check and ensure that the shift
lever is in P or N.

Make sure that the power
consumption of the electric appliance is within the maximum capacity of the power outlet and the appliance is not broken.

Press the power outlet main
switch again.
spartacus is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-05-2021, 03:48 AM #9
Travtaz997 Travtaz997 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oregon
Posts: 124
Real Name: Travis
Travtaz997 is on a distinguished road
Travtaz997 Travtaz997 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2013
Location: Oregon
Posts: 124
Real Name: Travis
Travtaz997 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by veda1892 View Post
Thanks for the replies. The thing is, it was working fine to charge that same battery unit up until about a few weeks ago. I travel in my truck for a living basically so I use it a ton and only recently has it been an issue.
Interesting! My only other thought is maybe the draw from the Jackery isn't consistent and briefly draws 110w (for example) when it's first connected and preparing to charge, and then it settles back down to 100. But the outlet will trip before it gets to that point.
Travtaz997 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-05-2021, 04:19 AM #10
ElectroBoy's Avatar
ElectroBoy ElectroBoy is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Bay Area, CA
Posts: 1,994
Real Name: Mark
ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future
ElectroBoy ElectroBoy is offline
Senior Member
ElectroBoy's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Bay Area, CA
Posts: 1,994
Real Name: Mark
ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future
I have a Jackery 500. I charge it from a 12V outlet in the 4Runner to keep it topped up while driving and the Jackery 12V output powers the fridge. Pass-through mode. Iíve noticed that charging a nearly depleted Jackery this way the meter initially shows 96W.

If youíre charging it by the AC method through the AC-DC power converter brick itís probably drawing more than 100W from the 4R inverter. And tripping off the inverter. That brick burns up a lot of power, very inefficient, mine gets pretty hot.
__________________
1st Gen 1987 T4R, sold at 180K miles
3rd Gen 2000 SR5, sold at 239K miles
5th Gen 2018 ORP, just interior mods
ElectroBoy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-05-2021, 04:53 AM #11
MyanRagahis's Avatar
MyanRagahis MyanRagahis is offline
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Spring, TX
Posts: 368
MyanRagahis will become famous soon enough MyanRagahis will become famous soon enough
MyanRagahis MyanRagahis is offline
Member
MyanRagahis's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Spring, TX
Posts: 368
MyanRagahis will become famous soon enough MyanRagahis will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by Travtaz997 View Post
This ^. I'm pretty sure what you have plugged in is over the 100w limit. I doubt you can get an exact 100w draw from the plug. I'd bet it trips at a lower point.

I had a heater plugged in one time just to see if it would work and your video is exactly what happened. It'd work for a few seconds and then the light would go out.
This is more than likely your answer.
I have a Maxoak Bluetti 150. It charges at 168watts through a plug.
Mine won't charge while driving because it's past the 100 watt limit.
It will however charge at the full 168 watts due to it being able to use the 400 watts while parked.
I didn't realize until I got to Colorado from Texas that my Bluetti was down a bar while keeping a fridge going and thinking I was charging all at once and had to figure out why lol.

I've actually just purchased a Bestek 300 watt inverter off Amazon for $30 and I'll be testing it tomorrow before work to see if this fixes my dilemma. That way I can charge on the road while driving for future trips. I'll let you know as well if that will be a quick fix for you.
__________________
YouTube
2016 TP, Radflo 2.5 front and rear
with Dobinson C59-325 Springs, JBA uca, Dirt King LCA, Wheeler's Front Bumpstops, PlasticsGuy Rear Bumpstops, FrontRunner Full Rack, Shrockworks armor, XD 5K HID, BD Squadron Sport,
285/70/17 Nitto Ridge Grapplers

Last edited by MyanRagahis; 02-05-2021 at 05:08 AM.
MyanRagahis is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-06-2021, 11:38 PM #12
MyanRagahis's Avatar
MyanRagahis MyanRagahis is offline
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Spring, TX
Posts: 368
MyanRagahis will become famous soon enough MyanRagahis will become famous soon enough
MyanRagahis MyanRagahis is offline
Member
MyanRagahis's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Spring, TX
Posts: 368
MyanRagahis will become famous soon enough MyanRagahis will become famous soon enough
So the inverter I bought didn't work for my application. It works but it cuts out every few seconds and doesn't want to consistently charge it.
I don't know much about electrical. The inverter is 300 watts and I thought it would have worked. Looking at it, I might need something with a higher Amp input?
May just look into a solar panel.


My Bluetti charger
__________________
YouTube
2016 TP, Radflo 2.5 front and rear
with Dobinson C59-325 Springs, JBA uca, Dirt King LCA, Wheeler's Front Bumpstops, PlasticsGuy Rear Bumpstops, FrontRunner Full Rack, Shrockworks armor, XD 5K HID, BD Squadron Sport,
285/70/17 Nitto Ridge Grapplers
MyanRagahis is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-06-2021, 11:49 PM #13
ElectroBoy's Avatar
ElectroBoy ElectroBoy is offline
Senior Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Bay Area, CA
Posts: 1,994
Real Name: Mark
ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future
ElectroBoy ElectroBoy is offline
Senior Member
ElectroBoy's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Bay Area, CA
Posts: 1,994
Real Name: Mark
ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future ElectroBoy has a brilliant future
Quote:
Originally Posted by MyanRagahis View Post
So the inverter I bought didn't work for my application. It works but it cuts out every few seconds and doesn't want to consistently charge it.
I don't know much about electrical. The inverter is 300 watts and I thought it would have worked. Looking at it, I might need something with a higher Amp input?
May just look into a solar panel.
Did you try charging the Jackery from a 12V power outlet?
__________________
1st Gen 1987 T4R, sold at 180K miles
3rd Gen 2000 SR5, sold at 239K miles
5th Gen 2018 ORP, just interior mods
ElectroBoy is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-07-2021, 04:04 AM #14
MyanRagahis's Avatar
MyanRagahis MyanRagahis is offline
Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Spring, TX
Posts: 368
MyanRagahis will become famous soon enough MyanRagahis will become famous soon enough
MyanRagahis MyanRagahis is offline
Member
MyanRagahis's Avatar
 
Join Date: Aug 2016
Location: Spring, TX
Posts: 368
MyanRagahis will become famous soon enough MyanRagahis will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by ElectroBoy View Post
Did you try charging the Jackery from a 12V power outlet?
Sorry, I'm not the OP. I have the Bluetti 150 and I was gonna see if my work around with the inverter I got off Amazon would help the OP as we both have the same issue it sounds like.
I'm not able to charge mine directly from a 12v outlet unless with an inverter stated on the shopsolarkits website. It didn't even come with a 12v charger to begin with and something in the internals doesn't allow it to.

Found it
"Lastly, some people may want the ability to charge the Bluetti from their car cigarette port, but unfortunately Bluetti doesnít make an adapter for that. That is because the MPPT input is not current limited so you can actually end up damaging the unit by plugging it into your car.

However, if you want the ability to charge your Bluetti EB150 from a vehicle cigarette lighter, you could buy a cigarette inverter like this and then plug your normal AC wall charger into that."



It is odd though for the OPs jackery. I remember reading or hearing it was able to be used and remain charging at the same time when I was shopping around for one if I can remember.
__________________
YouTube
2016 TP, Radflo 2.5 front and rear
with Dobinson C59-325 Springs, JBA uca, Dirt King LCA, Wheeler's Front Bumpstops, PlasticsGuy Rear Bumpstops, FrontRunner Full Rack, Shrockworks armor, XD 5K HID, BD Squadron Sport,
285/70/17 Nitto Ridge Grapplers
MyanRagahis is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-08-2021, 01:24 AM #15
Mac679 Mac679 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 1
Mac679 is on a distinguished road
Mac679 Mac679 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2019
Posts: 1
Mac679 is on a distinguished road
I have the same thing going on with my Jackery 1000. Pretty sure the issue is that from an AC outlet it will default to trying to pull over 130w-which it will happily do while parked but as you've noticed, it shuts off when you shift to drive. Simplest solution I found: charge off the 12v while driving.
Mac679 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
100w , 400w , battery , recharge , stay

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
100W Inverter Issues - Won't Stay On! veda1892 Problems & Warranty Issues 0 02-04-2021 07:54 PM
Hella 55/100W H4 Bulb ultimatt 3rd gen T4Rs 3 07-31-2016 08:45 PM
100w or 80w in High Beams? exclusivebeef 4th Gen T4Rs 4 04-09-2008 08:35 AM
FS: xtant 1.1i amplifier (100w) Beanz Classifieds - buy & sell (no commercial ads please) 4 02-04-2008 02:14 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 10:47 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020