User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 06-04-2021, 07:09 PM #1
Chilow Chilow is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 332
Chilow is on a distinguished road
Chilow Chilow is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 332
Chilow is on a distinguished road
Car Started and died immediately

Weird issue today after work. Started my car, it turned over like it normally would, but died immediately when the engine turned over. I didnít notice any check engine lights or anything. I also have a volt meter plugged into the cigarette light, but it was over 12v before the engine turned over. Couldnít tell what voltage it was at exactly since it happened so quick. I know for sure it read at least 12v or else the volt meter would blink, which it did not. I tried to start it again and it was perfectly normal.

I have an AGM battery with a voltage booster. My usual commute is 35-40 minutes one way if you need that info. Should I be concerned? Anything I should check?
Chilow is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-04-2021, 08:13 PM #2
jawkdna's Avatar
jawkdna jawkdna is offline
Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: SFxCA
Posts: 208
jawkdna will become famous soon enough jawkdna will become famous soon enough
jawkdna jawkdna is offline
Member
jawkdna's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: SFxCA
Posts: 208
jawkdna will become famous soon enough jawkdna will become famous soon enough
Quote:
Originally Posted by Chilow View Post
Started my car, it turned over like it normally would, but died immediately when the engine turned over.
This sounds exactly like what happens after you disconnect and reconnect a battery... The rig will die on first start up.

Had you disconnected the battery? Could your terminals be loose?
__________________
"Outgunned, outnumbered, though never outclassed" - Bolt Thrower
XXX
Toyota Trucks Patches, Pins & Stickers | 2016 Trail Premium Edition | Icon Stage 2 | KO2 285s | BlackGate Customs KDSS Rear Sway Bar Drop Kit | RCI Skids | Pelfreybilt Sliders | Gobi Stealth Rack | TRD CAI | Sprint Booster | DuroBumps | Stahlbus Oil Drain Valve
jawkdna is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-04-2021, 08:15 PM #3
jawkdna's Avatar
jawkdna jawkdna is offline
Member
 
Join Date: Oct 2016
Location: SFxCA
Posts: 208
jawkdna will become famous soon enough jawkdna will become famous soon enough
jawkdna jawkdna is offline
Member
jawkdna's Avatar
 
Join Date: Oct 2016
Location: SFxCA
Posts: 208
jawkdna will become famous soon enough jawkdna will become famous soon enough
From another thread-

"Found it. Page 515.

404

●The engine may not start on the first attempt after the battery has recharged
but will start normally after the second attempt. This is not a malfunction."
__________________
"Outgunned, outnumbered, though never outclassed" - Bolt Thrower
XXX
Toyota Trucks Patches, Pins & Stickers | 2016 Trail Premium Edition | Icon Stage 2 | KO2 285s | BlackGate Customs KDSS Rear Sway Bar Drop Kit | RCI Skids | Pelfreybilt Sliders | Gobi Stealth Rack | TRD CAI | Sprint Booster | DuroBumps | Stahlbus Oil Drain Valve
jawkdna is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-04-2021, 08:18 PM #4
Chilow Chilow is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 332
Chilow is on a distinguished road
Chilow Chilow is offline
Member
 
Join Date: Feb 2011
Posts: 332
Chilow is on a distinguished road
Havenít disconnected the battery and I donít think itís loose. If it was, my alarm would probably trigger. Usually when I would remove the negative battery terminal and reconnect it, it would trigger the alarm until I unlock/lock via the key fob.
Chilow is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-04-2021, 08:36 PM #5
rageandlove's Avatar
rageandlove rageandlove is offline
Member
 
Join Date: Nov 2017
Location: Seattle
Posts: 553
rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice
rageandlove rageandlove is offline
Member
rageandlove's Avatar
 
Join Date: Nov 2017
Location: Seattle
Posts: 553
rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice rageandlove is just really nice
Quote:
Originally Posted by Chilow View Post
Havenít disconnected the battery and I donít think itís loose. If it was, my alarm would probably trigger. Usually when I would remove the negative battery terminal and reconnect it, it would trigger the alarm until I unlock/lock via the key fob.
I don't get that alarm when I disconnect the battery. I DO get the immediate die after the first start after I hook it up.

I've been doing a bunch of electrical work, so I've gone through that about 10 times since Dec.
rageandlove is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-04-2021, 08:38 PM #6
91foxbody 91foxbody is offline
Member
 
Join Date: Dec 2020
Location: PNW
Posts: 138
91foxbody will become famous soon enough
91foxbody 91foxbody is offline
Member
 
Join Date: Dec 2020
Location: PNW
Posts: 138
91foxbody will become famous soon enough
Did you shift it out of park too quickly? Thatís happened to me more than once, itíll cut off immediately.


Sent from my iPhone using Tapatalk
91foxbody is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-04-2021, 09:19 PM #7
Jivewalker's Avatar
Jivewalker Jivewalker is offline
Member
 
Join Date: Jul 2012
Location: Charleston, SC
Posts: 727
Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light
Jivewalker Jivewalker is offline
Member
Jivewalker's Avatar
 
Join Date: Jul 2012
Location: Charleston, SC
Posts: 727
Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light Jivewalker is a glorious beacon of light
My tacoma did that when the battery died. It started fine, but as soon as I hit the brakes it died. Had to drive to the sore using the emergency brake to get a battery. True story!
__________________
2012 TE KDSS | Black| 265/70R17 C KO2's @ 44psi | 225,000 miles |Link To Inside Fishing Rod Holder Mod

I am fragile.
Not like a flower.
But like a bomb.
Jivewalker is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-05-2021, 08:43 AM #8
Smitty19TRD Smitty19TRD is offline
Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: North Florida
Posts: 110
Smitty19TRD is on a distinguished road
Smitty19TRD Smitty19TRD is offline
Member
 
Join Date: Mar 2019
Location: North Florida
Posts: 110
Smitty19TRD is on a distinguished road
If it doesn't do it anymore, I wouldn't worry about it. Mine does it every time I reconnect the battery just like the others do. I have also had it happen twice at random. It was about a year in between them. I can live with that.

If it continues, the battery is the first place to look.
Smitty19TRD is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-05-2021, 12:12 PM #9
Ripper238's Avatar
Ripper238 Ripper238 is offline
Member
 
Join Date: Jun 2019
Location: CT/NY
Posts: 471
Ripper238 has a spectacular aura about Ripper238 has a spectacular aura about
Ripper238 Ripper238 is offline
Member
Ripper238's Avatar
 
Join Date: Jun 2019
Location: CT/NY
Posts: 471
Ripper238 has a spectacular aura about Ripper238 has a spectacular aura about
Quote:
Originally Posted by Chilow View Post
Weird issue today after work. Started my car, it turned over like it normally would, but died immediately when the engine turned over. I didnít notice any check engine lights or anything. I also have a volt meter plugged into the cigarette light, but it was over 12v before the engine turned over. Couldnít tell what voltage it was at exactly since it happened so quick. I know for sure it read at least 12v or else the volt meter would blink, which it did not. I tried to start it again and it was perfectly normal.

I have an AGM battery with a voltage booster. My usual commute is 35-40 minutes one way if you need that info. Should I be concerned? Anything I should check?
I have this happen every once in a while when i use my remote start. Plus i get this beeping when it fails to start. Noida why it does this, i just Chalk it up to the very sensitive electronics in the Toyotas that just like everything perfect.

Though i thought it could have to do with the fuel pump recall.
Ripper238 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
car , check , engine , turned , volt

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Battery Light started blinking then the car died and now car won't start! robaroni 4th Gen T4Rs 7 04-05-2017 10:25 PM
4Runner started, then died. 1 previous hard start. A.Wilson013 3rd gen T4Rs 2 12-17-2011 02:39 PM
WTB immediately evensteven Classifieds - buy & sell (no commercial ads please) 2 04-22-2011 10:44 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 11:02 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020