User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 10-25-2021, 05:16 PM #1
joshoowa's Avatar
joshoowa joshoowa is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Houston
Posts: 141
joshoowa is on a distinguished road
joshoowa joshoowa is offline
Member
joshoowa's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Houston
Posts: 141
joshoowa is on a distinguished road
2 issues with the drive system when driving any help?

I have two issues with my rig and I've been too lazy to address it and just been living with the minor discomfort it gives me. I'm finally reaching out for any tips or suggestions to help me identify or fix the problems if any.

1) At around 60-70mph I have a low humming noise when on the accelerator, and if I let off its completely silent. From my guess the noise is center axle to rear diff region. I serviced my rear diff fluids late last year and know the fluid level to be not the issue. The humming was before the fluid change in any regards.

2) Also, around 60-70mph I notice my accelerator is not smooth at all and has basically on/off wall to accelerate when I'm pressing the pedal. Passengers in my car always complain that I'm rocking or jerking the car when I'm driving because of this. Basically if I'm cruising at say 65mph and let off the accelerator to coast then reengage it, no matter how lightly I try to engage the accelerator its not smooth. My foot continues to press down the accelerator until the car registers it and it kicks it up 1-2 hundred RPMs or so slight jerking and humming from issue #1. I can then slowly back off the accelerator to make it maintain RPMs or press more to accelerate.

My rig has 2.5-3" lift, 33" tires, steel bumpers, etc. I'm sure the weight and lift plays a factor but I don't believe it's the root cause of the issues. Car currently has around 56k mi on the ODO. Any input or suggestions are appreciated...
__________________
2015 Super White TRDP - Shrockworks, Gobi, ICON, SPC, Auroa LED, Dobinson

Last edited by joshoowa; 10-25-2021 at 05:20 PM.
joshoowa is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-25-2021, 05:57 PM #2
2021nightshade4x4 2021nightshade4x4 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2021
Posts: 681
2021nightshade4x4 has a spectacular aura about 2021nightshade4x4 has a spectacular aura about
2021nightshade4x4 2021nightshade4x4 is offline
Member
 
Join Date: Apr 2021
Posts: 681
2021nightshade4x4 has a spectacular aura about 2021nightshade4x4 has a spectacular aura about
If no codes Iím thinking torque converter locking up / unlocking.

Sometimes a clogged EGR can mimic the same behavior and cause bucking on tip-in as well.


Sent from my iPhone using Tapatalk
2021nightshade4x4 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-26-2021, 10:44 AM #3
joshoowa's Avatar
joshoowa joshoowa is offline
Member
 
Join Date: Jan 2015
Location: Houston
Posts: 141
joshoowa is on a distinguished road
joshoowa joshoowa is offline
Member
joshoowa's Avatar
 
Join Date: Jan 2015
Location: Houston
Posts: 141
joshoowa is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by 2021nightshade4x4 View Post
If no codes Iím thinking torque converter locking up / unlocking.

Sometimes a clogged EGR can mimic the same behavior and cause bucking on tip-in as well.


Sent from my iPhone using Tapatalk
Is there any way for me to check this on my own? I dont know where the EGR valves are on this engine. Not to sure how to check torque converter either, might need to run that by an offroad shop.
__________________
2015 Super White TRDP - Shrockworks, Gobi, ICON, SPC, Auroa LED, Dobinson
joshoowa is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-26-2021, 01:58 PM #4
chester4Run chester4Run is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Central Florida, US
Posts: 156
chester4Run is on a distinguished road
chester4Run chester4Run is offline
Member
 
Join Date: Sep 2016
Location: Central Florida, US
Posts: 156
chester4Run is on a distinguished road
Is there a throttle position sensor on these engines? I honestly haven't looked but I have had similar issues caused by failing TPS on other vehicles.
__________________
2011 SR5 4wd
2004 SR5 4wd
1994 SR5 4wd (SOLD)
chester4Run is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-27-2021, 05:04 PM #5
Saker's Avatar
Saker Saker is offline
Senior Member
 
Join Date: Dec 2013
Location: Near Baton Rouge, LA
Age: 68
Posts: 3,890
Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of
Saker Saker is offline
Senior Member
Saker's Avatar
 
Join Date: Dec 2013
Location: Near Baton Rouge, LA
Age: 68
Posts: 3,890
Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of Saker has much to be proud of
Quote:
Originally Posted by chester4Run View Post
Is there a throttle position sensor on these engines? I honestly haven't looked but I have had similar issues caused by failing TPS on other vehicles.
Yes there is.
__________________
Best Regards,
Saker


2021 T4R *MIDNIGHT BLACK METALLIC* TRD OFF ROAD PREMIUM 4X4| Sakerís Ebony Build | Sakerís Previous 2014 Midnight Build | Scuba Mod | LED LIGHT BAR INSTALL | Saker's EBRs Photos Updated 05-21-16| Saker's Previous 2013 FJ TT/SE
Saker is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
accelerator , car , humming , issue , issues

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Driving with no rear drive shaft zerge916 4th Gen T4Rs 9 02-17-2018 05:33 AM
Driving in 4LO - How should the vehicle 'drive' Cookster 4th Gen T4Rs 5 10-20-2014 10:38 AM
Quadra Drive II vs 4runner 4wheel drive system. JosephD05 Comparisons & Reviews 3 09-25-2013 10:11 PM
2000 4runner - Iginition System Issues and Security System emtnscs New Members 0 10-12-2010 11:15 AM
Driving 5 Spd in 4th, opposed to DRIVE?? thomasugenius 4th Gen T4Rs 8 07-31-2004 07:12 AM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 03:17 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2022 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020