User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 02-28-2023, 12:56 PM #1
Stewmatic508 Stewmatic508 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Hudson, MA
Posts: 10
Stewmatic508 is on a distinguished road
Stewmatic508 Stewmatic508 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Hudson, MA
Posts: 10
Stewmatic508 is on a distinguished road
Exclamation p0305 code

Okay thanks if you are reading this.

2010 4Runner, 4.0 v6 232,000 miles


I thought I had a transmission issue. I kept getting what felt like slipping when shifting from 3 to 4 or 2 to 3. After a while I had a issue come up where it turned out i had some misfiring going on. Cylinders 1 3 and 5 with check engine light on and running very rough.

I had the spark plugs and coils changed and it ran fine again. Now i am getting cylinder 5 codes that come up every once in a while. If the code comes up and i am getting misfired I unplug the coil and fuel injectors reset the code and it comes back to life.

Today however I reset the code and it seems to be more persistent, I have tried multiple coils. Not sure what to do at this point. Looking for help! not sure what else to do at this point. I was told by one mechanic it could be the timing chain.
__________________
2003 4Runner Limited V6
Stewmatic508 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-28-2023, 01:21 PM #2
rigtec's Avatar
rigtec rigtec is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Location: Bergenfield NJ.
Posts: 2,600
Real Name: Greg
rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough
rigtec rigtec is offline
Senior Member
rigtec's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Bergenfield NJ.
Posts: 2,600
Real Name: Greg
rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough
Quote:
Originally Posted by Stewmatic508 View Post
Okay thanks if you are reading this.

2010 4Runner, 4.0 v6 232,000 miles


I thought I had a transmission issue. I kept getting what felt like slipping when shifting from 3 to 4 or 2 to 3. After a while I had a issue come up where it turned out i had some misfiring going on. Cylinders 1 3 and 5 with check engine light on and running very rough.

I had the spark plugs and coils changed and it ran fine again. Now i am getting cylinder 5 codes that come up every once in a while. If the code comes up and i am getting misfired I unplug the coil and fuel injectors reset the code and it comes back to life.

Today however I reset the code and it seems to be more persistent, I have tried multiple coils. Not sure what to do at this point. Looking for help! not sure what else to do at this point. I was told by one mechanic it could be the timing chain.
Hi Stewmatic508,

See if this helps with DTC PO305:

https://www.youtube.com/watch?v=wKntQPFSD94&feature=youtu.be

"Let us know, Best to you!"
__________________
2012 Limited (in bliz) Black leather interior.

Commercial hvac diagnostics/electrical specialist (Steamfitters Journeyman Local 475)
rigtec is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-28-2023, 02:08 PM #3
Stewmatic508 Stewmatic508 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Hudson, MA
Posts: 10
Stewmatic508 is on a distinguished road
Stewmatic508 Stewmatic508 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2016
Location: Hudson, MA
Posts: 10
Stewmatic508 is on a distinguished road
Thanks, I have seen this video. Unfortunately the problem is intermittent and strange. Earlier today it wouldnít run well at all. Now it seems fine. I donít know what the hell is going on
__________________
2003 4Runner Limited V6
Stewmatic508 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-28-2023, 03:45 PM #4
spartacus's Avatar
spartacus spartacus is offline
Senior Member
 
Join Date: Mar 2010
Location: denver
Posts: 2,967
spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of
spartacus spartacus is offline
Senior Member
spartacus's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Location: denver
Posts: 2,967
spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of spartacus has much to be proud of
Check the wiring. I am leaning electrical because when you disconnect the wiring and hook it up it runs normal for a while. Wouldn't hurt to check the wiring and grounds.
spartacus is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-28-2023, 05:54 PM #5
rigtec's Avatar
rigtec rigtec is offline
Senior Member
 
Join Date: May 2012
Location: Bergenfield NJ.
Posts: 2,600
Real Name: Greg
rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough
rigtec rigtec is offline
Senior Member
rigtec's Avatar
 
Join Date: May 2012
Location: Bergenfield NJ.
Posts: 2,600
Real Name: Greg
rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough rigtec is a jewel in the rough
Quote:
Originally Posted by Stewmatic508 View Post
Thanks, I have seen this video. Unfortunately the problem is intermittent and strange. Earlier today it wouldnít run well at all. Now it seems fine. I donít know what the hell is going on
What usually works for me, Stewmatic508, is:...a factory RESET of the Mainbody ECU Compu & PCM!" It'll RESET ALL the computers (about 26-27; depending on the Trim Level)! To do this, disconnect the NEG battery (minimum of 4 hrs or over night)!

When you re-connect the truck will start, run for two seconds, then shut-down (This is Normal)! Start it back up... now ALL "IN-ACTIVE" Codes will be deleted; if the truck runs erratically, or performs poorly, the problem is "ACTIVE!"

...so cannot be RESET that way at this time! So now you're looking for the real culprit...e.g., Fuel Injector, wiring to the ignition coils or fuel-pump, VVT-i...etc! But for now, just "KEEP IT SIMPLE"

~rig~ Best to you!
__________________
2012 Limited (in bliz) Black leather interior.

Commercial hvac diagnostics/electrical specialist (Steamfitters Journeyman Local 475)
rigtec is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 02-28-2023, 07:30 PM #6
Jeremy556's Avatar
Jeremy556 Jeremy556 is offline
Senior Member
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fruita, CO
Age: 42
Posts: 3,960
Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold
Jeremy556 Jeremy556 is offline
Senior Member
Jeremy556's Avatar
 
Join Date: Jan 2012
Location: Fruita, CO
Age: 42
Posts: 3,960
Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold Jeremy556 is a splendid one to behold
Is the MIL on, or is it flashing? Are there any other codes stored?

To properly diagnose, you're going to need to see freeze frame data and reproduce it while watching misfire counts and fuel trims. You really need someone that knows how to do diagnostics and doesn't just guess at it (timing chain, replacing banks of coils, etc.)

Do you still have the old coils? Toyota coils almost never go bad, and aftermarket coils are almost universally garbage and will fail in short order.
Jeremy556 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
code , coils , issue , point , reset

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
P0305 Question Herbie 3rd gen T4Rs 2 01-17-2022 08:49 PM
P0305 code....ugg! Need help! Border411 4th Gen T4Rs 51 01-02-2016 11:57 PM
2005 V8 - CEL P0305 Help Please Volley 4th Gen T4Rs 5 09-02-2015 11:42 AM
P0305 Code & That's the Good News! (Still not fixed though) BrianSD_42 3rd gen T4Rs 13 08-10-2014 09:38 PM
P0305 Misfire on Cylinder 5 Please help! jnymdnyt 3rd gen T4Rs 1 03-04-2013 05:40 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 07:27 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2023, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2023 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020