User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 03-03-2024, 09:22 AM #1
Mo's TE Mo's TE is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Dubai
Posts: 54
Mo's TE is on a distinguished road
Mo's TE Mo's TE is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Dubai
Posts: 54
Mo's TE is on a distinguished road
Engine running rough occasionally

Hi Everyone

I'm experience rough engine run when coming to a stop at the lights or while stopped at a light transmission in D, it happened 3 - 4 times over the last 3 months. Idles just fine in P.

It's a 2015 trail edition, with around 180k miles and the last 50k with Magnuson SC installed. Been running great with lots of pull, no issues, maintenance upto date, engine air filter replaced 3000 miles before, NGK spark plugs have 10K miles on them. Oil change every 3500 miles. Fuel is 98 Ron (93).

Scanned for codes there are U0100, U0101 lost communication with Traction Control Module. No misfire codes.

Did anyone experience similar issues? What did you do to resolve them?

Thanks
Mo's TE is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-03-2024, 09:37 AM #2
BGunn BGunn is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: South Carolina
Posts: 26
BGunn is on a distinguished road
BGunn BGunn is offline
Junior Member
 
Join Date: May 2014
Location: South Carolina
Posts: 26
BGunn is on a distinguished road
I would recommend cleaning your mass air flow sensor. Just do it correctly.
BGunn is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-03-2024, 02:11 PM #3
fkheath fkheath is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Utah
Posts: 1,406
fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold
fkheath fkheath is offline
Senior Member
 
Join Date: Sep 2020
Location: Utah
Posts: 1,406
fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold fkheath is a splendid one to behold
Quote:
Originally Posted by Mo's TE View Post
Hi Everyone

I'm experience rough engine run when coming to a stop at the lights or while stopped at a light transmission in D, it happened 3 - 4 times over the last 3 months. Idles just fine in P.

It's a 2015 trail edition, with around 180k miles and the last 50k with Magnuson SC installed. Been running great with lots of pull, no issues, maintenance upto date, engine air filter replaced 3000 miles before, NGK spark plugs have 10K miles on them. Oil change every 3500 miles. Fuel is 98 Ron (93).

Scanned for codes there are U0100, U0101 lost communication with Traction Control Module. No misfire codes.

Did anyone experience similar issues? What did you do to resolve them?

Thanks
Be sure to always use Top Tier gas as recommended by Toyota. Top Tier gas has more cleaners in it than other gas, so your fuel injectors and mass air flow sensor stays cleaner.

If after you clean the mass air flow sensor, as others have suggested, you are still running rough, put a bottle of Techron in the gas. Techron is essentially adding more Top Tier gas cleaners, which will help your fuel injectors stay clean.
fkheath is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-05-2024, 11:30 AM #4
Greydog's Avatar
Greydog Greydog is offline
Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: Kilingworth, CT
Age: 59
Posts: 614
Greydog is on a distinguished road
Greydog Greydog is offline
Member
Greydog's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Kilingworth, CT
Age: 59
Posts: 614
Greydog is on a distinguished road
With those miles, I would also suggest cleaning the throttle body and plate, both sides.
__________________
2019 TRD OffRoad - Fox w/Resi, 650lb Springs, JBA HD UCA, T12 Rear Springs w/DS 5mm Spacer, Odyssey 34R-PC1500T AGM w/Diode Upgrade and CTEK Monitor, NOCO battery charger wired to external port for shore power, Rago Hidden Winch Plate, Comeup Seal 9.5 RSI, RCI Sliders/ Skids, 285/70-17 Cooper AT3 XLT on Fuel Rims, Various LED upgrades, OE Engine Heater w/External Port, XenonDepot Low Beam HID & LED 3k Fogs, ScanGauge, Midland GMRS, Accessory Mount for iPad, mike and Inreach, iKamper Mini 3.0, Custom Kitchen/Cargo system, ARB 50Q, Goose Gear dual drawer, Wilco Solo Tire/Hilift/RotoPax Carrier.
Greydog is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-06-2024, 11:55 PM #5
CutthroatSlam CutthroatSlam is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Last Great Place
Posts: 1,340
CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of
CutthroatSlam CutthroatSlam is offline
Senior Member
 
Join Date: Oct 2017
Location: Last Great Place
Posts: 1,340
CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of CutthroatSlam has much to be proud of
I second cleaning the throttle body:

Should you clean your Throttle Body and How to clean it on Toyotas - YouTube
CutthroatSlam is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-07-2024, 03:46 PM #6
///AIRDAM's Avatar
///AIRDAM ///AIRDAM is offline
Member
 
Join Date: Jan 2013
Location: vicksburg ms 39183
Posts: 218
Real Name: Adam
///AIRDAM will become famous soon enough
///AIRDAM ///AIRDAM is offline
Member
///AIRDAM's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: vicksburg ms 39183
Posts: 218
Real Name: Adam
///AIRDAM will become famous soon enough
my 4th gen 4R with the 4.0 started doing this around 175k miles, just a weird stumble every now and again when i cranked it. Then maybe around 195k miles it turned into a stumble here and there at a red light or taking off from a stop sign ect. I noticed it getting a little more frequent, like instead of once a month, it started doing it once a week. Somewhere around 210k miles i was driving down the interstate at speed and it felt like someone shot a 50cal rifle thru my engine, a loud "wooPoww" like a backfire followed by instant loss of power and a fluttering engine. The engine felt like it dropped to a 3 or 4cyl, the fluttering noise was awful and i barely had enough power to maintain 65mph to get back home.

Turns out it was 1 coil pack. Drivers side rear, closest to the firewall. After talking to a few mechanics, they all claim thats the cylinder that eats the spark plugs up the fastest and when the plugs start going down it forces the coil to work harder and burns the coils up.

Not sure if you can test a coil or not, but that would be my guess from your description.
__________________
current
2005 Tundra DC limited + 2008 4R Urban Runner + 2023 4R TRD Sport

past
2008 Tacoma TRD Sport DC TRD supercharged + 2012 4Runner Limited
///AIRDAM is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-07-2024, 09:19 PM #7
Ezlife45 Ezlife45 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Louisiana
Posts: 345
Ezlife45 will become famous soon enough
Ezlife45 Ezlife45 is offline
Member
 
Join Date: Sep 2014
Location: Louisiana
Posts: 345
Ezlife45 will become famous soon enough
So based on a previous post, I go with my personal favorite, check plugs first.
I had a truck that ran fine most of the time, but would idle rough and stall on days below 40. I forgot when I last changed plugs. I finally wound up changing plugs and wouldn't you know it, runs like a top. Gaps were 10 to 20 oversize. From wear, not from incorrect gap.
Ezlife45 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-12-2024, 07:00 AM #8
Mo's TE Mo's TE is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Dubai
Posts: 54
Mo's TE is on a distinguished road
Mo's TE Mo's TE is offline
Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Dubai
Posts: 54
Mo's TE is on a distinguished road
Thanks everyone for your suggestions they are all valid and probable cause of the issue. Just to give you an update, last weekend I put in a new MAF (US$100), got a throttle body cleaner and an OEM TB gasket. Removed the the TB, cleaned it up quite nicely (it wasn't that bad). But when I tried to put it back the new gasket did not fit because the SC uses a different one that I had to reuse. I don't know where to look for it online.

So far she runs fine and idles better than before, had to disconnect the battery to reset plate position sensor.

Now I need to find gasket, guess I'll email Magnusson. Also, the TB sensor connector is quite brittle from the engine heat and broke, zip tied it for the time being and have a new one on order.

Regards
Mo's TE is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
codes , engine , issues , miles , running

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough Idle, Engine Sputtering, Engine Ticking, Flashing CEL Sotovo 3rd gen T4Rs 29 04-18-2016 10:35 PM
Rough running engine [4 cyl ] doug2004toyota Problems & Warranty Issues 2 01-23-2015 10:16 PM
Engine,VSC,ABS and Brake lights on, no codes, engine running rough chd2001 4th Gen T4Rs 2 04-22-2014 12:14 PM
3.4 Engine Running Rough, Codes, Crappy mpg Blitanicle99 3rd gen T4Rs 0 10-22-2012 11:33 AM
Rough running, misfiring engine under load Leebo Problems & Warranty Issues 0 01-25-2006 10:36 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 01:30 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020