User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 10-14-2009, 02:47 PM #1
Bounce21 Bounce21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Bounce21 is on a distinguished road
Bounce21 Bounce21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Bounce21 is on a distinguished road
Exclamation Need help with my 84

I use my truck all the time and go to work in it everyday. It rained all yesterday. For some reason with all the wetness, I fired it up in the morning to find that it was idling at 2k RPMs and two of my check engine lights came on (brake and Charge). I can't even make it down the street now because the battery isn't being charged. I checked the belts and they are all tight...I figured one might be loose causing the alternator not to turn. All fuse boxes (one below by my feet and in the engine room) at least seem dry. What can this be? I think its more of a wet connection rather than the actual alternator being bad. Its something to do with the rain but I don't know what. High idle, 2 idiot lights (BRAKE and CHARGE)
Please help if you've been here.
Bounce21 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-14-2009, 05:51 PM #2
Slowrunner Slowrunner is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Albuquerque, NM
Age: 39
Posts: 33
Slowrunner is an unknown quantity at this point
Slowrunner Slowrunner is offline
Member
 
Join Date: Jan 2009
Location: Albuquerque, NM
Age: 39
Posts: 33
Slowrunner is an unknown quantity at this point
I've been there and so have many others. The brake and charge light together indicate a bad alternator, it could be because of the wet weather I suppose, however I think it could just be a coincidence. Don't know about the 2k rpm idle though. Anyway I'd give it a day if the alternator is wet to dry off, if not replace it with a toyota remanufactured unit
__________________
'05 SR5 4runner 4x4
'94 SR5 4runner 4x4 (for sale)
'87 SR5 4runner 4x4 rockcrawler
Slowrunner is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-14-2009, 07:57 PM #3
fourwd1's Avatar
fourwd1 fourwd1 is offline
Moderator
 
Join Date: Jun 2004
Location: the Socialist State of Maryland
Posts: 10,852
fourwd1 has a spectacular aura about fourwd1 has a spectacular aura about
fourwd1 fourwd1 is offline
Moderator
fourwd1's Avatar
 
Join Date: Jun 2004
Location: the Socialist State of Maryland
Posts: 10,852
fourwd1 has a spectacular aura about fourwd1 has a spectacular aura about
Both lights being lit indicates an alternator problem (usually worn brushes).
You can replace them yourself if you're handy.

As suggested above, you may want to wait and see what happens when it gets dry, but it sounds like it's shot.
__________________
- the Internet - the mother-ship of people who don't know much and aren't afraid to go public
FOUR WHEELER mag July 20xx and OFF-ROAD mag Feb 20xx
'84 4Runner - ARBed 5.29s F&R, 4.7 & 2.28 t-cases, 2" drive train lift, BudBuilt x-member/skid, 30 spl Longs
'83 Toy P/U - Buick 231 V6, Holley 4 bbl, Weiand intake, Downey headers, TH350 w/700R4 low gearset,
'89 4Runner SR5 - stock
fourwd1 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-15-2009, 02:34 PM #4
Bounce21 Bounce21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Bounce21 is on a distinguished road
Bounce21 Bounce21 is offline
Junior Member
 
Join Date: Oct 2009
Posts: 2
Bounce21 is on a distinguished road
Exclamation thanks for the help BUT.....

Thank you for the tips. I put in a new alternator but its still acting the same. The same two lights are on (BRAKE & CHARGE). The only way I can get going now(thankfully i live on a slight hill) is by a running jump. Any other ideas?
Bounce21 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-15-2009, 08:11 PM #5
88T4RE's Avatar
88T4RE 88T4RE is offline
Member
 
Join Date: Oct 2009
Location: Surrey BC
Posts: 171
88T4RE is on a distinguished road
88T4RE 88T4RE is offline
Member
88T4RE's Avatar
 
Join Date: Oct 2009
Location: Surrey BC
Posts: 171
88T4RE is on a distinguished road
try checking the wiring harness? maybe theres a short or a severed cable leading to the alternator
88T4RE is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
22r , 4runner , engine , troubleshoot

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 06:35 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2021, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2021 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020