User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rating: Thread Rating: 2 votes, 4.50 average. Display Modes
Old 10-28-2018, 10:16 PM #136
Women_be_shoppin Women_be_shoppin is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Central Valley California
Posts: 13
Women_be_shoppin is on a distinguished road
Women_be_shoppin Women_be_shoppin is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2018
Location: Central Valley California
Posts: 13
Women_be_shoppin is on a distinguished road
Thumbs up

I had the dreaded CEL and both trac lights turn on about 6 days ago, bought a new OEM gas cap and it went away immediately.
Women_be_shoppin is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-15-2018, 04:20 PM #137
nightowl49's Avatar
nightowl49 nightowl49 is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: N.E. USA
Posts: 3
nightowl49 is on a distinguished road
nightowl49 nightowl49 is offline
Junior Member
nightowl49's Avatar
 
Join Date: Nov 2018
Location: N.E. USA
Posts: 3
nightowl49 is on a distinguished road
I have an '04 SR5 V6 4WD and I got the CEL, VSC TRACK, and VSC OFF lights that came on today during a snow storm. I did not notice any loss in performance, but traffic was moving slowly. When I got home, I checked the gas cap & it was tight, but I took it and off and put it back on again to be sure.

People are suggesting to unhook the battery cables for 30 seconds but how then do I reset the power windows? I read they will not work again until re-set and I have not found an answer for this in the thread.

I am hoping this will do the trick. Thank you all.

Last edited by nightowl49; 11-15-2018 at 04:38 PM.
nightowl49 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-27-2018, 09:03 PM #138
TRDpro4R TRDpro4R is offline
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: Oklahoma
Posts: 80
TRDpro4R is on a distinguished road
TRDpro4R TRDpro4R is offline
Member
 
Join Date: Mar 2017
Location: Oklahoma
Posts: 80
TRDpro4R is on a distinguished road
Gas cap caused mine.

Rubber O ring cracked. Replaced it with a new one and lights gone.
Attached Images
VSC, TRAC, and Check engine lights on-img_5855-jpg  VSC, TRAC, and Check engine lights on-img_5857-jpg 
__________________
2016 TRD Pro white, Bilstein 6112 and Eibach Pro-kit 1" rear springs w/ TRD shocks on rear, Camburg ball joint UCAís, SSS front bumper with light bar, Gobi Stealth Rack No Rise, BFG KO2 275/70/17
TRDpro4R is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-30-2018, 01:25 PM #139
Corey.Marts Corey.Marts is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Evansville Indiana
Posts: 1
Corey.Marts is on a distinguished road
MY GARAGE
Corey.Marts Corey.Marts is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2018
Location: Evansville Indiana
Posts: 1
Corey.Marts is on a distinguished road
MY GARAGE
Exhaust issues

I'm having the same issue in my v8 limited 4runner auto parts store scan said bad rear cat. I know my passenger side manifold is cracked so any recommendations for both manifold replacement brands and y pipe brands. I was going to buy the URD y pipe
Corey.Marts is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 08-26-2019, 07:31 PM #140
mountains85 mountains85 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Location: Arvada
Posts: 1
mountains85 is on a distinguished road
mountains85 mountains85 is offline
Junior Member
 
Join Date: Aug 2019
Location: Arvada
Posts: 1
mountains85 is on a distinguished road
How to solve

Quote:
Originally Posted by madmax 06 View Post
Oh, and one last thing! My wife just called me while she was on her way to work, and now all of a sudden her rear windshield wiper, defroster and wiper fluid don't work. What the???? Could this be one heck of a qwinky dink, or did something get affected by disconnecting the battery. Everything else works.

I guess I will check the fuse when she gets home tonight.

Solution:
Have her put that back hatch window all the way down, roll it all the way back up. All should be fixed.

This happens on my 2003 SR5 every time I get a new battery.
mountains85 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 09-11-2019, 12:26 PM #141
Byte Me Byte Me is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: SE WI
Posts: 8
Byte Me is on a distinguished road
Byte Me Byte Me is offline
Junior Member
 
Join Date: Sep 2019
Location: SE WI
Posts: 8
Byte Me is on a distinguished road
Hello, similar issue but not eactly - hopefully someone can help on this matter. Recently purchased 2003 Sport and it's showing no lights when the ignition switch is on. I also have no lights when I start the engine. However, once I put it in drive the VSC TRAC and TRAC OFF lights come on. No other lights are on. It runs and drives just fine but I want these lights gone because, obviously, the skid control isn't working.

I stopped at local auto store to run the OBDII code and it came back with the infamous C1336 - zero point calibration of YAW rate sensor undone. It's the only code which comes up.

I ran through the TSB to reset the YAW zero point numerous times but after shorting Ts and CG 4 times (or more) in 8 seconds the VSC light is NOT lit. After turning the ignition switch back on the VSC warning light is not lit so I turn the ignition switch off. I still tried connected the TX and CG and turning the ignition on but the light is still off, it does NOT go through the 4 second on and .13 second blink.

The lights still stay off until I put it in drive...any ideas?!?
Byte Me is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-27-2019, 01:17 AM #142
taras91 taras91 is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Seattle
Posts: 3
taras91 is on a distinguished road
taras91 taras91 is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Seattle
Posts: 3
taras91 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by boston_kevin View Post
And the Verdict is:

Oxygen sensor in back of one of the cats. Tech showed me the code on their computer when he plugged it into my 4Runner.

This is how the tech explained (and showed me) how this works. 4Runner has 4 Oxygen sensors (1 on either side of each Cat). Engine side sensor monitors "dirty air", muffler side sensor monitors "clean air". If either sensor (or either side) fails, it throws the CEL. Makes sense to this point, right? On 2004+ models (and if you had the Sulfur TSB), if the CEL is lit, it also DISABLES the VSC/TRAC systems.



So I asked the question, why disable these systems if the CEL is lit? He said he did not have a direct answer but basically Toyota thought if the CEL light was on, any system that directly put a load on the engine that wasn't necessary should be disabled (which also means that the DAC might also not work) to prevent further damage to the engine. Since the VSC/TRAC works in conjunction with the brakes which can add a load to the engine, this system is disabled.

I asked one more question (for all you modification happy people who don't like VSC). Can I purposefully disable the VSC? No (officially). (unofficially you could throw a switch on the wire from one of the sensors to spoof the computer to think the sensor failed - since this would force a CEL condition, VSC would be disabled).



THANK YOU. I am currently dealing with CEL and high fuel trips. I ordered new o2 sensors. Hopefully it fixes my issues and vsc/trc turns off like it did for you. THANKS
taras91 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-27-2019, 01:19 AM #143
taras91 taras91 is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Seattle
Posts: 3
taras91 is on a distinguished road
taras91 taras91 is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2019
Location: Seattle
Posts: 3
taras91 is on a distinguished road
Im having same issue. Im replacing my OT sensors to fix this. FREEZE frame data shows a P0171 code when all the lights come on.
taras91 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Check engine light, VSC TRAC & TRAC OFF lights crainmain Maintenance/Detailing 118 05-14-2019 10:52 AM
2002 4Runner- VSC, Trac, Check Engine lights came on today ScottDetroit 3rd gen T4Rs 17 09-18-2017 11:12 AM
Check Engine + SRS + VSC TRAC + Slip Indicator lights are all on HELP!!! 4Runner07NEWBIE General Discussions 9 01-06-2011 10:30 PM
check engine light + the VSC Trac + VSC OFF lights are on- Again 1 year later Jerold 3rd gen T4Rs 22 05-26-2010 02:11 AM
2002 4Runner- VSC Trac Check engine lights came on today ScottDetroit Maintenance/Detailing 1 10-10-2008 03:32 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 04:36 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2019 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2019


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.