User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 01-14-2024, 10:31 PM #1
jcrana0088 jcrana0088 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2024
Location: New York
Posts: 35
jcrana0088 is on a distinguished road
jcrana0088 jcrana0088 is offline
Member
 
Join Date: Jan 2024
Location: New York
Posts: 35
jcrana0088 is on a distinguished road
2021 OFF Road Premium Reoccurring P013C Engine Light Code

little history of the vehicle:

I purchased the car used with already 106k on the odometer. The previous only didnt take care of the car well and just put the bare minimum into maintenance. Ever since being in my possession i have been doing everything i can to get the runner back to tip top shape. Right after purchasing i took her on a 10k coast to coast road trip. probably about 2k miles in is when the light came on for the first time. My scanner told me it was an 02 sensor so i brought it to a dealer and got a new one installed. 500-1000 miles later it popped on again. from then its been popping on every now and then. some times taking thousands of miles after being cleared to come on again, other times only a few miles after being cleared. I learned that the previous owner replaced an 02 sensor during his ownership. i am assuming it was the same one. Another thing to note is i had a mouse behind the glove box chewing on some stuff. luckily i was in the car and scared him off.

needing help:
so the code reads 02 sensor slow response, rich to lean bank 1 sensor 2. looks like i cant DIY myself thru this and may need a professionals opinion. Does any one have any thoughts out there? the only other thread i read about this was with a tacoma and that didnt end well. Should i bring this to a dealer to sort out or try my local mechanics knowledge. Thinking maybe the dealer will be able to handle the situation better.
jcrana0088 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 01-15-2024, 01:12 AM #2
wcjeep's Avatar
wcjeep wcjeep is offline
Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Earth
Posts: 912
wcjeep has a spectacular aura about wcjeep has a spectacular aura about wcjeep has a spectacular aura about
wcjeep wcjeep is offline
Member
wcjeep's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Earth
Posts: 912
wcjeep has a spectacular aura about wcjeep has a spectacular aura about wcjeep has a spectacular aura about
Start with indepth visual inspection. Check every inch of wiring harness beginning to end. Check associated grounds. Either a manual or Google needed to find the specific ground associated with your problem.
__________________
2018 Offroad Premium w/KDSS

1993 Jeep YJ w/stuff
wcjeep is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 01-15-2024, 09:53 PM #3
weberlukas74 weberlukas74 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2023
Location: Stuttgart
Age: 40
Posts: 43
Real Name: Lukas Weber
weberlukas74 is on a distinguished road
weberlukas74 weberlukas74 is offline
Member
 
Join Date: Nov 2023
Location: Stuttgart
Age: 40
Posts: 43
Real Name: Lukas Weber
weberlukas74 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by jcrana0088 View Post
little history of the vehicle:

I purchased the car used with already 106k on the odometer. The previous only didnt take care of the car well and just put the bare minimum into maintenance. Ever since being in my possession i have been doing everything i can to get the runner back to tip top shape. Right after purchasing i took her on a 10k coast to coast road trip. probably about 2k miles in is when the light came on for the first time. My scanner told me it was an 02 sensor so i brought it to a dealer and got a new one installed. 500-1000 miles later it popped on again. from then its been popping on every now and then. some times taking thousands of miles after being cleared to come on again, other times only a few miles after being cleared. I learned that the previous owner replaced an 02 sensor during his ownership. i am assuming it was the same one. Another thing to note is i had a mouse behind the glove box chewing on some stuff. luckily i was in the car and scared him off.

needing help:
so the code reads 02 sensor slow response, rich to lean bank 1 sensor 2. looks like i cant DIY myself thru this and may need a professionals opinion. Does any one have any thoughts out there? the only other thread i read about this was with a tacoma and that didnt end well. Should i bring this to a dealer to sort out or try my local mechanics knowledge. Thinking maybe the dealer will be able to handle the situation better.

Given your thorough approach, it might be worth checking a few additional things. Since you've already replaced the O2 sensor, it could be worth inspecting the wiring and connections related to that sensor. The mouse incident behind the glove box could have caused some damage that might be affecting the sensor's performance.
weberlukas74 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Tags
car , coast , dealer , miles , sensor

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Seat cover recommendations? (2021 TRD Off Road Premium) ... speedmaster General Discussions 21 02-06-2023 01:36 PM
2021 4Runner Off-Road Premium OEM Wheels/Tires NO TPMS justanothereric For Sale: Suspension/Wheels/Tires 1 02-02-2021 04:12 AM
check engine light on Code p0355 and vsc traction light on qingyuwu 4th Gen T4Rs 5 07-19-2017 09:53 AM
Check engine light on: Code 24 and code 31 Clone of the Mean Classic T4Rs 3 06-19-2011 12:12 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 01:57 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2020