User Tag List

Reply
 
Thread Tools Rate Thread Display Modes
Old 12-02-2015, 11:43 AM #46
cpetrice cpetrice is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Virginia
Posts: 30
cpetrice is on a distinguished road
cpetrice cpetrice is offline
Member
 
Join Date: Mar 2011
Location: Virginia
Posts: 30
cpetrice is on a distinguished road
2003 V6, Same issue.....BUT...
Only happens when I am in 4wd, going on a downhill descent.
1st time it happened, 4WH, had it in second gear, letting engine help me brake downhill, CEL, VSC etc lights came on. Even when taken out of 4wd, lights stayed on. Got home, hooked up scanner, said typical 02 sensor, bank etc. Got on this forum, said gas cap. Retightend that, reset the code. All good for a tank or 2 of gas.

This weekend, Friday, looking at camping sights, 4wd, this time, left it in drive...downhill...lights came on. Got home, reset the code.

Good until Monday,
same thing, 4wd, downhill, lights came on.
Came home, reset, come to work, no problems.

Common theme.
4wd. Downhill, with fulltime 4wd engaged. The only thing I think of, is I read somewhere someone said transmission temp could trigger this. Checked fluid, looked good. Going to check differential fluid.
No clue otherwise.
cpetrice is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-06-2015, 11:45 AM #47
Erkelbot's Avatar
Erkelbot Erkelbot is offline
Member
 
Join Date: Jun 2013
Location: Southwest Minneapolis
Posts: 440
Erkelbot is on a distinguished road
Erkelbot Erkelbot is offline
Member
Erkelbot's Avatar
 
Join Date: Jun 2013
Location: Southwest Minneapolis
Posts: 440
Erkelbot is on a distinguished road
Same symptom -- same lights. Mechanically, everything checked out, despite having just used 4wd before I turned off the car. I brought it over to my dealer to ensure the codes were simple stuff having to do with emissions. Sure enough, "Mass fuel emission" (or something like that) was predominately showing up. I checked the gas cap, and it wasn't loose but the click recoil mechanism was messed up. $24 and I was back in business.
__________________
Current: 05 GX470
Past: 2002 SR5 Sport, 2007 SE V6, 2015 TEP, 2008 SR5
Erkelbot is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 01-16-2016, 03:32 PM #48
jb330ci jb330ci is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Dallas, TX
Posts: 1
jb330ci is on a distinguished road
jb330ci jb330ci is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Dallas, TX
Posts: 1
jb330ci is on a distinguished road
Thank you guys! Had the same symptom last night on my 2002 4Runner limited with 130K miles. CEL, VSC TRAC, and VDC OFF lights came on, scared the sh!t out of the wifey. By tightening up the gas tank cap, disconnected the battery, and cleaned the connections...Woohoo! Got the problem solved!
jb330ci is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-05-2016, 05:55 PM #49
Vollostcom Vollostcom is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Charlotte NC
Posts: 5
Real Name: Justin
Vollostcom is on a distinguished road
Vollostcom Vollostcom is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Charlotte NC
Posts: 5
Real Name: Justin
Vollostcom is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by NAMAC View Post
Hey guys! New to the Forum and 1st time T4R owner! 2004 T4R SR5 V6, 136k when I purchased. (had to get something a little cheaper and "family friendly"

So when I was at the dealership and started it up, I noticed it was shaking for about 10 seconds, but then stopped. I brought it up and said it was just cold. Drove great and I was very excited. Exactly 1 week later, the CEL and VSC TRAC and VSC OFF lights came on. I immediately checked this forum and tried the gas cap tightening & disconnect and reconnect of the positive battery terminal. It worked fine, then 4 days later, the lights came back on.

As of now, I notice each time I start it up, it shakes for about 10-15 seconds and a big water swooshing (that is my very scientific term there ;) ) sound. From reading this thread, it looks like a various of issues: (Loose gas cap, o2 Sensor, abs sensor, Yaw Sensor, a cylinder misfiring, Gasket, Zero Point Calibration, Cat Conv., and/or Water Pump.

My brother in law has some pretty good mechanical skills, but I am just not sure where to even start with this (other than gas cap and battery). I JUST got the vehicle 1 week ago. I wrote the dealership, but I am not sure what, if anything they will do. When the lights came on the 1st time, I immediately wrote them so I have documentation. Any ideas?
This is exactly what I have been going thru in my 04 limited ... My misfires are in 2-4 cylinders, had compression test done, not the gaskets ... Changed to better spark plugs lights went off for about a day and back on, did you ever have any luck, I have been wrapping my head around this for 4 months now, it started as soon as I drove off the Toyota dealership and they will not help what so ever, 3 mechanics later no one can figure this out...
Vollostcom is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-14-2016, 11:38 AM #50
Stunna1019 Stunna1019 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Tampa,FL
Posts: 25
Stunna1019 is on a distinguished road
Stunna1019 Stunna1019 is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Location: Tampa,FL
Posts: 25
Stunna1019 is on a distinguished road
Exclamation 2003 4Runner 142K

I am having the same issues my VSC, Trac and CEL Lights are on. I tried doing the Zero Point Calibration but it doesn't work. The lights are my concern for safety issues anyone in the Tampa, FL area can help me?
Stunna1019 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-20-2016, 01:01 AM #51
friscoway friscoway is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 2
friscoway is on a distinguished road
friscoway friscoway is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 2
friscoway is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Stunna1019 View Post
I am having the same issues my VSC, Trac and CEL Lights are on. I tried doing the Zero Point Calibration but it doesn't work. The lights are my concern for safety issues anyone in the Tampa, FL area can help me?
Try topping all fluids, yesterday my wife topped the washer fluid and all the fuking lights turned off after being on for a week.
friscoway is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 03-20-2016, 01:05 AM #52
friscoway friscoway is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 2
friscoway is on a distinguished road
friscoway friscoway is offline
Junior Member
 
Join Date: Mar 2016
Posts: 2
friscoway is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by Stunna1019 View Post
I am having the same issues my VSC, Trac and CEL Lights are on. I tried doing the Zero Point Calibration but it doesn't work. The lights are my concern for safety issues anyone in the Tampa, FL area can help me?
Also my other truck was giving me "Check Brake system" and the problem was needed new battery. Today's cars and their computer system glitches and stuff are crazy.
friscoway is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 04-15-2016, 11:59 AM #53
Betancourtp Betancourtp is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Dallas/Ft. Worth
Posts: 1
Real Name: Paulo
Betancourtp is on a distinguished road
Betancourtp Betancourtp is offline
Junior Member
 
Join Date: Apr 2016
Location: Dallas/Ft. Worth
Posts: 1
Real Name: Paulo
Betancourtp is on a distinguished road
Abs and traction control lights

I just want to get this out there. I have a 5th gen SR5. I recently changed the taillight bulbs to a set of Phillips LED replacement bulbs. Apparently I put the left bulb in backwards? I noticed that the light was not as bright as the right one, and when I pressed the brake, the light actually turned off. This might cause for the abs and traction control lights to come and and disabled the abs. The warning lights would come off and on. Well I didn't believe that I could be the light bulbs, but I took off the bulb and turned it around the right way? And put everything back together. The brake lights are working fine, the abs and traction control lights are off and everything is right with the world again. So if anyone has any issues similar to mine... Check your light bulbs....
Betancourtp is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-21-2016, 12:11 PM #54
Chernomorsk Chernomorsk is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Kirkland, WA
Posts: 1
Chernomorsk is on a distinguished road
Chernomorsk Chernomorsk is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Location: Kirkland, WA
Posts: 1
Chernomorsk is on a distinguished road
VSC OFF, VSC TRAC and Engine warning lights

Followed advises here and checked my gas cap for issues, found none. Unplugged the car battery for half an hour or so, plugged it back in - BINGO, warning lights disappeared. Had to adjust my clock after that, but otherwise - THANK YOU ALL for great advises.
2001 Toyota 4Runner, 265K

Last edited by Chernomorsk; 06-21-2016 at 12:12 PM. Reason: Additional information
Chernomorsk is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 06-23-2016, 07:18 PM #55
brown8075 brown8075 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 3
brown8075 is on a distinguished road
brown8075 brown8075 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jun 2016
Posts: 3
brown8075 is on a distinguished road
HELP - - I have these lights and got these codes..

P2759 - shift solenoid intermittent
Torque Converter Clutch Pressure Control Solenoid Control Circuit Electrical

C1201
Engine Control System Malfunction

C1223
Malfunction In Antilock Brake System Control System

C1241
Low Battery Positive Voltage Or Abnormally High Battery Positive Voltage


Dealership says it's the shift solenoid and says it will cost $900!!

Anyone think this sounds about right?

2006 4runner limited 8 cylinder 4wd A750F Automatic Transmission
brown8075 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 07-03-2016, 09:16 PM #56
702 Desert Rat's Avatar
702 Desert Rat 702 Desert Rat is offline
Junior Member
 
Join Date: Dec 2015
Location: Alamogordo, NM
Posts: 22
702 Desert Rat is on a distinguished road
702 Desert Rat 702 Desert Rat is offline
Junior Member
702 Desert Rat's Avatar
 
Join Date: Dec 2015
Location: Alamogordo, NM
Posts: 22
702 Desert Rat is on a distinguished road
I didn't know the VSC disabled when the CEL is activated. I thought it was something more serious. I'm getting P0174 code. Didn't feel like the gas cap was tightening as tight as it should so I replaced it. Hope that's all it needs.
__________________
KC7YQH
'98 4Runner
'04 4Runner
702 Desert Rat is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-09-2016, 10:11 AM #57
javisoriano05 javisoriano05 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Fort Lauderdale, FL
Posts: 1
javisoriano05 is on a distinguished road
javisoriano05 javisoriano05 is offline
Junior Member
 
Join Date: Jan 2016
Location: Fort Lauderdale, FL
Posts: 1
javisoriano05 is on a distinguished road
VSC TRAC and check engine light issue

Having the same issue with my 2007 4runner. It just turned 180k miles. Thanks for all the good info here. Will take it to Advance Auto Parts and see what the codes say. Don't think it's a loose gas cap issue. Will keep everyone informed. Cheers!


Quote:
Originally Posted by kb7mci View Post
I had the same problem with my 6 month old 2007 4wd 4-runner. I had a bad charcoal canister, and the dealer told me the VSC lights always come on with the check engine light, but implied that the VSC still works... I assured them that as of the snow storm the other day, the VSC was not working.

They could not explain why the VSC is disabled when the check engine light comes on. Sounds dumb to me ...

But I found another reference:

A detected engine problem could mean many things, so Toyota decided to kill anything that could be an additional load on the engine including the VSC system since it causes braking (the ABS does still work though).

I still call the VSC system a safety system and think it was a dumb move, but it at least makes a little sense.
javisoriano05 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 11-27-2016, 10:16 PM #58
KyleKeefner KyleKeefner is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Columbus, Ohio
Posts: 1
KyleKeefner is on a distinguished road
KyleKeefner KyleKeefner is offline
Junior Member
 
Join Date: Nov 2016
Location: Columbus, Ohio
Posts: 1
KyleKeefner is on a distinguished road
I have a 2004 Toyota 4Runner Limited V6. I had to get a jump start the other night and the positive and negative were backwards on my car, after switching them to the correct post it started. Now the car will start and run but the gas pedal will not respond. The check engine and both VSC lights are on, any suggestion on how to fix?
KyleKeefner is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 12-20-2016, 09:56 AM #59
Jeffc4384 Jeffc4384 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Brooklyn
Posts: 168
Jeffc4384 is on a distinguished road
Jeffc4384 Jeffc4384 is offline
Member
 
Join Date: Jul 2014
Location: Brooklyn
Posts: 168
Jeffc4384 is on a distinguished road
Quote:
Originally Posted by brown8075 View Post
P2759 - shift solenoid intermittent
Torque Converter Clutch Pressure Control Solenoid Control Circuit Electrical

C1201
Engine Control System Malfunction

C1223
Malfunction In Antilock Brake System Control System

C1241
Low Battery Positive Voltage Or Abnormally High Battery Positive Voltage


Dealership says it's the shift solenoid and says it will cost $900!!

Anyone think this sounds about right?

2006 4runner limited 8 cylinder 4wd A750F Automatic Transmission

I changed all my solenoids because that's what my dealer said and my lights still come on and off. I wasted a lot of money until my friend just told me to try to tighten the gas cap and readjust the yaw senser. Problem fixed. Fracking dealers don't know jack about their own cars.
Jeffc4384 is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Old 10-04-2018, 03:12 PM #60
cmoua's Avatar
cmoua cmoua is offline
Member
 
Join Date: Mar 2013
Location: Lancaster CA
Posts: 135
cmoua is on a distinguished road
cmoua cmoua is offline
Member
cmoua's Avatar
 
Join Date: Mar 2013
Location: Lancaster CA
Posts: 135
cmoua is on a distinguished road
Had the same CEL, VSC OFF, TRAC OFF and the solution was a loose gas cap. It didn’t go away on its own after I replaced the gas cap. However once I cleared the CEL with OBD II scan reader everything everything is back to normal. So check the easy stuff first like a loose gas cap.
__________________
2005 4Runner 4x4 Sports Edition
Bilstein 5100 + FJ Coils front and rear | 1.5" Daystar Spacer Rear | Airlift 1000 Airbags | Hayden 678 Tranny Cooler | Cheap LED Interior Lights | BudBuilt Front Winch Plate | Engo 10K Winch
cmoua is offline   Reply With QuoteReply With Quote
Reply

Thread Tools
Display Modes Rate This Thread
Rate This Thread:

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On

Forum Jump

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -4. The time now is 07:16 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO (Pro) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
Feedback Buttons provided by Advanced Post Thanks / Like (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
User Alert System provided by Advanced User Tagging (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2020 DragonByte Technologies Ltd.
***This site is an unofficial Toyota site, and is not officially endorsed, supported, authorized by or affiliated with Toyota. All company, product, or service names references in this web site are used for identification purposes only and may be trademarks of their respective owners. The Toyota name, marks, designs and logos, as well as Toyota model names, are registered trademarks of Toyota Motor Corporation***Ad Management plugin by RedTyger
 
Copyright © 2019


Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.